current views are: 13

29 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση06:31

Γελώ και κλαίω με τον Πομπέο (ή πως η συμφωνία των Πρεσπών έγινε «ιστορική»…)

Όταν το Μακεδονικό μας φέρνει πιο κοντά

Δημοσίευση 06:31’

Όταν το Μακεδονικό μας φέρνει πιο κοντά

Δεν ξέρω τι πίνει ο Κοτζιάς. Μπορεί να προτιμάει τα μπυρόνια όπως ο φίλος μου ο Χάρης, μπορεί να αγαπάει τη ρακή όπως εκείνη που κοιμάται πλάι μου, μπορεί να τον έχει πλανέψει το σκίουι όπως εμένα. Ακόμη και τεϊοπότης να είναι πάντως, ακόμη και να απεχθάνεται το αλκοόλ, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι χθες το μεσημέρι έκανε μια παρασπονδία και το άνοιξε το τσαμπάνι που λένε και στα μπουζούκια. Και ήπιε, μια γουλίτσα έστω, στην υγεία του Μάικ Πομπέο!

Έτσι είναι παιδιά, αλήθειες να λέμε και να μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Όσα έχει ακούσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών για τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν τα έχει ακούσει άλλος. Ως και σφαίρες του είχανε στείλει πεσκέσι και καλά πρόσεχε θα σε μπιστολίσουμε. Και ήρθανε χθες ο Πομπέο παρεάκι με τον Δένδια και το είπαν το ποίημα:

«Υπογράμμισαν τις ελληνικές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη επίδραση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών και της συνακόλουθης ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, «ιστορικής συμφωνίας». Κάτσε μισό λεπτό να το συλλαβίσω, «ι-στο-ρι-κής», άμα θέλετε το γράφω και με κεφαλαία. Ωραίο προσωνύμιο για μια συμφωνία που υποτίθεται ότι ξεπούλαγε στους «γυφτοσκοπιανούς» τα ιερά και τα όσια της φυλής. Δεν το λέω εγώ, τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης το λέγανε σε όλους τους τόνους. Κι επειδή για εμάς τους δημοσιογράφους το έφτιαξε ο Θεούλης το κόπι πάστε (θα με γδάρει ο Χατζής, αλλά προέχει η οικονομία δυνάμεων…) αντιγράφω δηλώσεις σχετικές από το δισέλιδο ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Αυγής»:

Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής: Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών, για να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί από μια αβάσταχτη αλυτρωτική σφήνα στα ιστορικά της σπλάχνα.

Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης: Όχι σε μια Συμφωνία η οποία ζημιώνει τα εθνικά μας συμφέροντα, όχι σε μια Συμφωνία η οποία, δυστυχώς, δημιουργεί σκιές σε μια μακραίωνη ελληνική Ιστορία.

Νότης Μηταράκης, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεχτήκατε σήμερα υποχωρήσεις που καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν έπραξε τις τελευταίες δεκαετίες.

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων: Σε λίγες εβδομάδες θα έρθει στην Αθήνα ο κ. Ζάεφ και θα γράφουν στην τηλεόραση ότι είναι ο πρωθυπουργός των Μακεδόνων και τότε η Προεδρική Φρουρά θα του αποδώσει τιμές ως τον πρωθυπουργό των Μακεδόνων και θα πρέπει εγώ, καταγόμενος από το Αμύνταιο Φλωρίνης, να δέχομαι για την υπόλοιπη ζωή μου ότι Μακεδόνες είναι αυτοί και όχι εγώ… Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά καταστροφική.

Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών καταφέρατε βαρύ πλήγμα στην ελληνική Ιστορία και τα εθνικά μας δίκαια.

Θόδωρος Καράογλου, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως μια σύγχρονη κερκόπορτα.

Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού: Όχι στη Συμφωνία των ανίκανων, ναι στο εθνικό συμφέρον.

Κώστας Σκρέκας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Στη Μαύρη Βίβλο, το κεφάλαιο Παράδοση της Μακεδονίας άνευ όρων εν καιρώ ειρήνης θα έχει περίοπτη θέση και θα είναι πολύ σκοτεινό.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ετεροβαρής, εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη για το μέλλον συμφωνία.

Κώστας Βλάσης, υφυπουργός Εξωτερικών: Αυτή η Συμφωνία αποτελεί ξεπούλημα της Μακεδονίας μας… Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από εσάς που πολεμήσατε από την πρώτη στιγμή την Ιστορία, την παράδοση, τη σημαία, την ορθοδοξία, την ελληνική οικογένεια, όλα τα θεμελιώδη συστατικά του έθνους μας.

Αυτά τα πύρινα λέγανε τότε, αλλά χθες που η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «ιστορική» και με τη βούλα της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης δεν είπανε τίποτα.

Ή μάλλον είπανε, είπανε και παραείπανε ένα γιγαντιαίο και τρανταχτό κο-κο-κο.
Είμαι σίγουρος ότι ο Κοτζιάς το ηχογράφησε και το έχει βάλει στο ριπίτ, με τσίτα το βόλιουμ!

Υ.Γ.: Σε «ορθή επανάληψη» που εκδόθηκε για το ανακοινωθέν της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, έλειπε ο επιθετικός προσδιορισμός «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μόλις κατουρήθηκε απ’ τα γέλια ο Κοτζιάς…