current views are: 13

1 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση13:03

Ο αντίπαλος του Μητσοτάκη είναι οι…υπουργοί του

Κι αν στο πρώτο κύμα αυτό επετεύχθη με τεράστια ποσοστά θετικής αξιολόγησης για τον Πρωθυπουργό, το φθινόπωρο η εικόνα δείχνει μια τάση αμφισβήτησης. Αυτό συμβαίνει γιατί πέρασε στην κοινωνία η εικόνα της χαλάρωσης με το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας.

Δημοσίευση 13:03’

Κι αν στο πρώτο κύμα αυτό επετεύχθη με τεράστια ποσοστά θετικής αξιολόγησης για τον Πρωθυπουργό, το φθινόπωρο η εικόνα δείχνει μια τάση αμφισβήτησης. Αυτό συμβαίνει γιατί πέρασε στην κοινωνία η εικόνα της χαλάρωσης με το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας.

Οι δημοσκοπήσεις είναι η μεγαλύτερη παγίδα για όλες τις κυβερνήσεις καθώς τις εγκλωβίζει σε αριθμούς και ποσοστά που είναι φωτογραφία της στιγμής για προηγούμενες αποδόσεις που δεν προεξοφλούν τις επόμενες.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθεί να εισπράττει ισχυρή εμπιστοσύνη από τους πολίτες για τον χειρισμό πολύ σημαντικών  θεμάτων όπως των εθνικών αλλά και της πανδημίας. Ωστόσο ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα πρώτα σημάδια φθοράς και κόπωσης στο κυβερνητικό σχήμα που είχε την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να το φρεσκάρει το καλοκαίρι αλλά δεν το έπραξε παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καραμπινάτες περιπτώσεις Υπουργών που έπρεπε να πάνε στο σπίτι τους. Η διστακτικότητα ή η επιλογή να μην καεί το «χαρτί» του ανασχηματισμού την ώρα που η κυβέρνηση απολάμβανε υψηλά ποσοστά αποδοχής με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να βρει πιστικό αφήγημα δημιούργησε συνθήκες εφησυχασμού και χαλαρότητας στους Υπουργούς.

Όπως έγραφα σε προηγούμενο σχόλιο μου, ο κρίσιμος παράγοντας στη διαχείριση των κρίσεων είναι η εμπιστοσύνη των πολίτων στις κυβερνητικές αποφάσεις. Κι αν στο πρώτο κύμα αυτό επετεύχθη με τεράστια ποσοστά θετικής αξιολόγησης για τον Πρωθυπουργό, το φθινόπωρο η εικόνα δείχνει μια τάση αμφισβήτησης. Αυτό συμβαίνει γιατί πέρασε στην κοινωνία η εικόνα της χαλάρωσης με το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας. Το είχα σημειώσει από την αρχή γιατί το έβλεπα να έρχεται, με το φιάσκο της μάσκας και με τον τρόπο που κατέληξε η κυβέρνηση να διαθέσει δωρεάν τις μάσκες αλλά και στη συνέχεια με το Υπουργείο Παιδείας να δείχνει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της «υπόθεσης». Το Υπουργείο Εσωτερικών να λέει εμείς διαθέτουμε τα χρήματα, η ΚΕΔΕ ανέλαβε και έφτασαν οι μάσκες στα σχολεία. Αλλά ο διάβολος να κρύβεται στις λεπτομέρειες, λέγε με Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο… μέγεθος και οι προδιαγραφές. Η σαλαμοποίηση του συγκεκριμένου «πρότζεκτ» δεν απέδωσε γιατί δεν υπήρξε επιτελικός συντονιστής να ελέγξει από την αρχή μέχρι το τέλος την υλοποίησή του. Μετά ήρθαν τα επεισόδια με Κουμουτσάκο, Χαρδαλιά και Σταϊκούρα  για να θυμηθούμε την αμίμητη ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου, «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Γιατί πολύ απλά πολλοί υπουργοί λειτουργούν στη λογική μεταβίβασης της πολιτικής ευθύνης μακριά από τη δική τους καρέκλα και όπου θέλει ας είναι…

Τότε έγραφα ότι, «αν ήμουν Κυριάκος Μητσοτάκης θα θύμωνα και θα ανησυχούσα για τη διαχείριση της…μάσκας γιατί δείχνει κάτι άλλο… σοβαρότερο». Στον ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για το πειθαρχικό και για το αν είναι αρχηγικό κόμμα και έτσι δεν απειλούν την κυβέρνηση που η «μάσκα» των δημοσκοπήσεων της δίνει την εικόνα κυριαρχίας. Ωστόσο αυτή η εικόνα αλλά και η πολιτική δεν είναι γραμμική τα γεγονότα και η διαχείριση τους  τρέχουν πιο γρήγορα και αν το ελατήριο μπορεί να σε εκτοξεύσει αλλά όταν συμπιεστεί προς τα κάτω μπορεί να σπάσει και ότι ανεβαίνει σταδιακά μπορεί εύκολα να βυθιστεί. Όταν αυτό συμβεί και καταγραφεί από τη «φωτογραφία» τότε θα είναι αργά για να ανατραπεί η πορεία.

Ο αντίπαλος του Πρωθυπουργού σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας αλλά οι Υπουργοί του που λειτουργούν ως «μαυρογιαλούροι» για να μην χρεωθούν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί. Πλέον είναι φανερές οι περιπτώσεις αλαζονείας και η αίσθηση μονιμότητας που διακατέχει πολλούς Υπουργούς. Οι αστοχίες, οι αντιφατικές αποφάσεις και τα αλληλοκαρφώματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μόνο με συστάσεις καθώς, πλέον, η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει και το κόστος τους είναι πολλαπλάσιο όσο περνά ο κυβερνητικός χρόνος. Είναι η ώρα όχι της κίτρινης κάρτας αλλά της κόκκινης γιατί αν δεν τη δείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να σκέφτονται τις «κάρτες» οι πολίτες.