VOICES

Ο Παππάς που έγινε λαγός και οι λεονταρισμοί που οδηγούν σε γκάφες

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 25 Οκτωβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 25 Οκτωβρίου 2020, 12:01
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν ακυρώνω την ΕΛΑΣ. Έχουν επιτυχίες. Στα θέματα της επικοινωνίας όμως δεν το έχει.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι ιστορική. Ένα ναζιστικό μόρφωμα που μπήκε στη Βουλή με τη μάσκα του πολιτικού κόμματος, καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση και πολλά μέλη της, αρχηγικά και δευτεροκλασάτα οδηγήθηκαν στις φυλακές. Εκτός από τον υπαρχηγό και θαυμαστή του Χίτλερ Χρήστο Παππά που έγινε λαγός. Αφού ήταν έξω, ήταν πιθανό κάποιος από αυτούς να επιχειρήσει να οργανώσει την «εξαφάνιση» του. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος της αστυνομίας. Τι έκανε για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την στιγμή που βγήκε η καταδικαστική απόφαση και άνοιξε ο δρόμος για ποινές που θα οδηγούσαν τους περισσότερους πίσω από τα κάγκελα, άρχισε ένα σήριαλ να εκτυλίσσεται στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Οι συνάδελφοι μου δημοσιογράφοι του αστυνομικού ρεπορτάζ παρουσίαζαν με αναλυτικά ρεπορτάζ το «σχέδιο» της ΕΛ.ΑΣ για την σύλληψη και μεταφορά τους στις φυλακές. Δεν τα φαντάστηκαν βέβαια. Αν έκανα κι εγώ αστυνομικό ρεπορτάζ τα ίδια θα έλεγα. Η αστυνομία έδινε τις πληροφορίες και μάλιστα με λεπτομέρειες.

Από τις τηλεοπτικές οθόνες παρελαύναν και οι συνδικαλιστές των αστυνομικών που υπερτόνιζαν πόσο έτοιμοι είναι να εφαρμόσουν το «σχέδιο». Ό,τι η αστυνομία γνωρίζει με ακρίβεια που βρίσκεται ο καθένας από τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες και κάποιοι εύχονταν μάλιστα να μην καθυστερήσει πολύ η διαδικασία μέχρι την έκδοση των ποινών διότι οι συνάδελφοι τους αστυνομικοί ξεροστάλιαζαν, έξω από τα σπίτια των καταδικασθέντων, προφανώς. Παρά το σχέδιο, όμως, ένας ναζιστής τους ξέφυγε και τους έβγαλε τη γλώσσα.

Με δεδομένο ότι οι καταδικασθέντες είναι γνωστής φάρας, προσωπικά δεν θα απέκλεια κάποιος να γίνει λαγός. Δηλαδή, παρά τα ναζιστικά νταηλίκια εκ του μακρόθεν, την ώρα που θα φυλακίζονταν να ξεχνούσαν τους Κολοκοτρώνηδες που θυμήθηκε ο Κασιδιάρης και να την έκαναν, έτσι για να το πω απλά, όπως συνέβη με τον διαβόητο υπαρχηγό.

Πήρε τέτοιες διαστάσεις η κριτική και οι επιθέσεις στην αποτυχία της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας, διότι προηγήθηκε αυτό το «σώου» της επικοινωνιακής υπερβολής και οι αστυνομικοί λεονταρισμοί. Όταν τονίζεις επί μέρες πόσο έτοιμος είσαι και ο ναζιστής σου φεύγει μέσα από τα χέρια, την έχεις πατήσει. Ανέβασαν τον πήχη στα ύψη και πέρασαν από κάτω. Πολύ περισσότερο που οι άλλοι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, στην πλειονότητα τους εμφανίστηκαν μόνοι στα αστυνομικά τμήματα και παραδόθηκαν. Έτσι δεν ξετυλίχτηκε το όποιο σχέδιο υπήρχε για τις συλλήψεις τους, στις τηλεοπτικές οθόνες. Κυριάρχησε η γκάφα.

Ο Αρχαίος φιλόσοφος Δημόκριτος έλεγε «Καλόν εν παντός το όσον, υπερβολή δε και έλλειψις ούτε μοι δομεί», «Είναι καλό πράγμα η ισορροπία παντού, ενώ η υπερβολή ή η έλλειψη δεν είναι, κατά τη γνώμη μου».

Δεν ακυρώνω την ΕΛΑΣ. Έχουν επιτυχίες. Στα θέματα της επικοινωνίας όμως δεν το έχει. Θα πρέπει να το δει αλλοιώς. Αυτό ισχύει και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Πέτυχε πολλά, έκανε και λάθη όμως και στα επικοινωνιακά.

Να έρθω και στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει εντός και εκτός βουλής για τον Παππά. Κακώς παρακολουθούσε η αστυνομία τα σπίτια των χρυσαυγιτών - για τον φόβο του λυντσαρίσματος είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ή καλώς αλλά φταίει η αστυνομία που έχασε τον Παππά; Γιατί και τα δύο δεν πάνε μαζί. Επίσης ήταν ή δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της πιο χαλαρής αντιμετώπισης των κατηγορούμενων και καταδικασθέντων, από τον Κουφοντίνα της 17Ν που έπαιρνε άδειες κάθε λίγο και λιγάκι κάνοντας βόλτες ακόμη και σε μέρη εκτελέσεων προκαλώντας το κοινό αίσθημα, μέχρι τον ναζιστή Παππά για τον οποίο ο Χρυσοχοίδης είπε στη Βουλή ότι τον Σεπτέμβρη του 2015 ο εισαγγελέας Εφετών άλλαξε τους περιοριστικούς όρους που είχε επιβάλει το προηγούμενο συμβούλιο και από τρεις φορές το μήνα που έπρεπε να δίνει το παρών τις μείωσε στη μία και επιπλέον κατήργησε και τον περιοριστικό όρο να κοιμάται κάθε βράδυ σπίτι του, γεγονός που σίγουρα έκανε πιο πολύπλοκο το έργο της αστυνομίας.

Να ζητάει τώρα τα ρέστα, όντως πάει πολύ. Θύμα της υπερβολής του πέφτει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχάσουμε την γκάφα ολκής που η ΕΛΑΣ χρέωσε στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την υπόθεση,πχ του ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίων που αποδείχθηκε φιάσκο.

Μία αξιωματική αντιπολίτευση με συγκροτημένο λόγο και κριτική είναι αναγκαία στο πολιτικό σύστημα για να μην αισθάνεται η κυβέρνηση ότι παίζει σε άδειο γήπεδο. Ένα πρώτο βήμα είναι να αφήσει την υπερβολή και ο ΣΥΡΙΖΑ.Αλλοιώς θα συνεχίσει να φλερτάρει με διψήφιες διαφορές από τη ΝΔ.

Η επιστροφή των πάντων στο μέτρο και την ισορροπία που πρώτοι δίδαξαν στην ανθρωπότητα οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι, θα ήταν δείγμα αυτοκριτικής και διάθεσης να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Αλλοιώς θα κινδυνεύουμε να βλέπουμε το δένδρο και να χάνουμε το δάσος.