current views are: 9

10 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:11

Σκίζει η Ελλάδα ως ταξιδιωτικός προορισμός (να μην είχαμε και καραντίνα…)

Κορυφαίες θέσεις της χώρας μας στις λίστες του “Condé Nast Traveller”

Δημοσίευση 08:11’

Κορυφαίες θέσεις της χώρας μας στις λίστες του “Condé Nast Traveller”

Κανονικά σήμερα έπρεπε να γράφω για Αμερική, για τον Μπάιντεν που έγινε Μπαϊντενόπουλος και τον Τραμπ που έγινε Τραμπούκος (Σεφερλή, σ’ έσκισα!), αλλά έχει ο Θεός μέρες να μιλάμε για την υπερδύναμη και τους πλανητάρχες. Προηγείται η Ελλαδίτσα μας, που κέρδισε και πάλι κορυφαίες θέσεις στα ταξιδιωτικά γκάλοπ ως διακοπικός προορισμός.

Και εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι μέσα στην καραντίνα τη σκότεινη που τολμάω εγώ ο ταπεινός ρεπόρτερ να μιλάω για περιηγήσεις:

Κολωνάκι κατέβηκα την περασμένη Παρασκευή για ρεπορτάζ, να δω πως κινούνται η αγορά και οι άνθρωποι τελευταία μέρα πριν απ’ το λοκντάουν, αποστολή από τη δουλειά κι έτσι, κι εκεί που περιδιάβαζα στην πλατεία (πήρα και καφέ απ’ το Da Capo, τ’ ομολογώ) έπεσε το μάτι μου στα ξένα περιοδικά ενός περιπτέρου. Και μπάνισα το “Condé Nast Traveller”, το νούμερο ένα ταξιδιωτικό περιοδικό του κόσμου, τεύχος Νοεμβρίου, με μοναδικό θέμα στο εξώφυλλο τις Προτιμήσεις των Αναγνωστών για το 2020. Ξενοδοχεία δηλαδή, Χώρες, Νησιά, Πόλεις, Αεροπορικές Εταιρείες, όλα κομπλέ.

Κι ενώ δεν είχα κανένα σκοπό να ψωνίσω, μπήκε ο διάολος μέσα μου. «Δεν μπορεί», σκέφτηκα, «κάπου πρέπει να έχει και ολίγη Ελλάδα το αφιέρωμα. Όσες προσπάθειες κι αν έκανε ο Χάρης Θεοχάρης να μας καταστρέψει ως τουριστικό προϊόν, αποκλείεται να πέτυχε εκατό τοις εκατό. Κάπως θα έχουμε γλυτώσει, κάπου θα τρυπώσαμε, κάποιοι θα μας γουστάρουν ακόμη». Και είχα δίκιο!

Να μην τα πολυλογώ, ξεκινώ από τα ξενοδοχεία, όπου μας βάλανε μαζί με την Τουρκία, αλλά τους σκίζουμε τους γείτονες, μιας και από τα είκοσι ονόματα του καταλόγου τα δεκαέξι είναι ελληνικά. Με δεύτερο το Archipelagos Hotel στη Μύκονο (πρώτο είναι το Raffles στην Πόλη), τρίτο το Istoria στη Σαντορίνη, τέταρτο το Katoikies Sun Rocks στη Σαντορίνη και πέμπτο το Grace Hotel εκ νέου στη Σαντορίνη.

Στα νησιά, πάλι, το περιοδικό ομαδοποιεί την Ευρώπη κι εκεί πια δεν έχουμε αντίπαλο:
Πρώτη η Φολέγανδρος, δεύτερη η Ζάκυνθος, τρίτη η Κρήτη, πέμπτη η Μύκονος, έκτη η Σκιάθος και δέκατη η Πάρος. Αν ήμασταν φαταούλες τύπου Ερντογάν, θα βάζαμε και την Τένεδο μέσα που είναι στην ένατη θέση, αλλά δε γαμιέται με έξι στα δέκα νησιά χαλάμε κόσμο ούτως ή άλλως.

Εξαιρετικά τιμητική είναι και η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια λίστα των χωρών που προτιμούν οι αναγνώστες του περιοδικού, καθώς γραπώνουμε την πέμπτη θέση, κάτω μόνο από Ιταλία, Σρι Λάνκα, Πορτογαλία και Ιαπωνία.

Να σημειώσω επίσης ότι η Aegean Airlines καταλαμβάνει την ένατη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο (πλην Ηνωμένου Βασιλείου) με τις δημοφιλείς αεροπορικές εταιρείες, καθώς και ότι έξι ελληνικά ριζόρτς φιγουράρουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Condé Nast Traveller.     

Με δυο λόγια; Με δυο λόγια, καραντίνα ξεκαραντίνα η υφήλιος εξακολουθεί ν’ αγαπά την Ελλάδα («την πατρίδα μας», που θα έλεγε κι ο Σωτήρης!) και να την έχει στην καρδιά της. Κι αν δώσει ο Θεός να ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό, πάλι προτεραιότητα θα την έχει για τα ταξίδια και τις διακοπές. Είναι κι αυτή μια κάποια αχτίδα αισιοδοξίας, σε μια περίοδο μαύρη κι άραχλη που δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αναπνοής…