current views are: 26

30 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση05:17

Ο φόβος της επιδημίας, το Harvard και η ανησυχία για την οικονομία και την καθημερινότητά

Ο κ. Σταϊκούρας οφείλει να δώσει εξηγήσεις με απλά λόγια – Τι συμβαίνει με τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Παπανδρέου.

Δημοσίευση 05:17’

Ο κ. Σταϊκούρας οφείλει να δώσει εξηγήσεις με απλά λόγια – Τι συμβαίνει με τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Παπανδρέου.

Δύσκολο να πει κανείς πότε τελικά θα αρχίσει η διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων. Οι επιστήμονες, που κατά κανόνα, ακούει προσεκτικά ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει στην τελική τους εισήγηση. Η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου δεν προσδιορίζει απολύτως τίποτα για το τι πρόκειται να αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αυτό που ενδεχομένως μπερδεύει κάπως τα πράγματα είναι η κατά διαστήματα αντιφατικότητα των δηλώσεων του κ. Πέτσα. Αυτό αδυνατώ να το εξηγήσω.

Συνεπώς μέχρι αυτή την ώρα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Στο μεταξύ η κοινωνία αντιμετωπίζει-πέραν του φόβου που προκαλεί η πανδημία- και τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα. Κυρίως ζητήματα που έχουν σχέση με την μη έγκαιρη έκδοση των συντάξεων, την αδιαφορία των περισσότερων κρατικών υπηρεσιών απέναντι στους πολίτες και φυσικά το πάγωμα της αγοράς.

Κυρίαρχο ζήτημα πάντως για τους επιχειρηματίες κάθε βαθμίδας προβάλλει η κατάσταση στην αγορά. Γιατί εάν δεν καταφέρουμε να δούμε σύντομα τα καταστήματα να ανοίγουν τότε είναι βέβαιο ότι σύντομα θα τα δούμε να κλείνουν οριστικά. Γιατί η αλήθεια είναι οτι πολλές επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν είναι σχεδόν βέβαιο οτι δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν.

Και σε αυτό το μείζον ζήτημα απάντηση οφείλει να δώσει ο Υπουργός των Οικονομικών. Γιατί οι μέχρι τώρα εξαγγελίες του μπορεί να θεωρούνται σωστές αλλά σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται διευκρινίσεις. Με λίγα λόγια ο κ. Σταϊκούρας χρειάζεται να εξηγήσει και να διευκρινίσει με κάθε λεπτομέρεια πότε θα ισχύσουν αυτά που έχει πει αλλά να ξεκαθαρίσει και τον τρόπο που θα πρέπει να γίνουν. Με απλά λόγια κύριε Υπουργέ. Γιατί δεν έχουν όλοι τελειώσει το Harvard. Ούτε ο ψιλικατζής της γειτονιάς πήγε για μεταπτυχιακό στη Σορβόννη.

Η Φώφη Γεννηματά είναι η αλήθεια ότι κράτησε το κόμμα ζωντανό. Και σε τελευταία ανάλυση δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφερε την κατάσταση στα άκρα. Και έχει την πλήρη ευθύνη. Η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ένα πληγωμένο κόμμα παρέλαβε. Και το πάλεψε σκληρά παρά τις τρικλοποδιές που επιχείρησαν να της βάλουν. Και μη μου πει κανείς οτι κ. Βενιζέλος δεν ήταν αυτός που εξέθεσε και ουσιαστικά έριξε τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν ξέρω τι γνώμη έχει ο καθένας για τον Γιώργο αλλά υπήρξαν και πολλά θετικά που έκανε την μικρή περίοδο που έμεινε Πρωθυπουργός.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αδίκησε κατάφορα τον Γιώργο. Λες και ήθελε να τον εκδικηθεί γιατί τον κέρδισε στην κούρσα διαδοχής. Σήμερα εξ όσων γνωρίζω φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος θα στηρίξει υποψηφιότητα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Φαντάζομαι ότι αυτό θα το πράξει και για δικούς του λόγους. Άλλωστε θέλει να παραμείνει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Και δεν θα του έπεφτε λίγο εάν τελικά καταλάμβανε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στο μεταξύ στην κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα είναι μόνος του. Απέναντί του θα είναι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ένας πολύ ισχυρός και πολύ δύσκολος αντίπαλος.

Η περίπτωση του κ. Νίκου Παπανδρέου είναι εντελώς διαφορετική. Μπορεί να επιθυμεί ο ίδιος να είναι υποψήφιος αλλά από την ώρα που έγινε γνωστή η πρόθεση του έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις για αναθεωρήσει τις σκέψεις του. Και μάλλον θα υποχωρήσει.


σχετικα αρθρα