current views are: 12

30 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:35

Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, είναι και η οικονομία (ηλίθιε…)

Καλά απ’ την πανδημία, από τη φτώχεια ποιος θα μας σώσει;

Δημοσίευση 08:35’

Καλά απ’ την πανδημία, από τη φτώχεια ποιος θα μας σώσει;

Όπως έλεγε ο συγχωρεμένος ο Χάντερ Τόμπσον, όταν τα βρίσκεις σκούρα με τα deadlines (κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του τα βρίσκει σκούρα με τα deadlines!) μάζεψε τα ποδαράκια σου και σύρε ν’ ανοίξεις μια Βίβλο. Και να πας ακριβώς, με τη μία στην Αποκάλυψη που περιλαμβάνει όλα τα παυσίπονα για το άλγος του συντάκτη. Βλέπε, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη για το «μετά» απ’ τον κορωνοϊό:

«Και άκουσα μια δυνατή φωνή από τον ουρανό, που έλεγε: Δέστε, η σκηνή του Θεού μαζί με τους ανθρώπους, και θα σκηνώσει μαζί τους κι αυτοί θα είναι λαοί του κι αυτός ο Θεός θα είναι μαζί τους ο Θεός τους. Και ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πλέον· ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πλέον· επειδή τα πρώτα παρήλθαν».

Ο Ιωάννης το έγραψε αυτό σε μια σπηλιά στην Πάτμο, αλλά θα μπορούσε να το είχε γράψει με τα χεράκια του ένας άλλος Ιωάννης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κύριος Στουρνάρας, κατευθείαν από τη μπουρούχα της οδού Σταδίου. Μιας και ανάλογη τύχη οραματίζεται σιμά κοντά, για τη δόλια την Ψωροκώσταινα!

Ω ναι, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, το διάβασα με τα ματάκια μου τα ίδια σε πρωτοσέλιδο κραταιούς (όσο και η ΤτΕ!) εφημερίδος την περασμένη Κυριακή:

«Από το σοκ της πανδημίας στο νέο ελληνικό όνειρο. Διπλό σχέδιο για την Οικονομία. Κυβέρνηση και Στουρνάρας ετοιμάζουν τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας».

Μάλιστα, το είδα, το διάβασα, το ρούφηξα σας λέω και για κάνα δυο μέρες κυκλοφορούσα στους δρόμους με το κεφάλι ψηλά. Ώσπου ήρθαν τα νέα από το μέτωπο να με προσγειώσουν…

Ήρθε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιώργος Χατζηθεοδοσίου να δηλώσει ότι «μόλις το 10 % του περυσινού εορταστικού τζίρου κατάφεραν να διασώσουν όσοι λειτούργησαν με click away”.

Κι από κοντά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης για να σημειώσει ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι μικρές επιχειρήσεις διέσωσαν μόλις 5 % έως 20 % του περυσινού ημερήσιου τζίρου τους».

Κι ήρθε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ να με αποτελειώσει με την τελευταία έρευνά του, βάσει της οποίας το 23,5 % των επιχειρήσεων θεωρεί πολύ πιθανό ότι δεν θα ξανανοίξει. Το ποσοστό φτάνει το 42 % για την εστίαση και το 34 % για το λιανεμπόριο…

Βάλε και ότι στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου καταγραφόταν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 13,75 δις. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 6,95 δις. ευρώ στο περυσινό ενδεκάμηνο, πρόσθεσε και ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου τα καθαρά έσοδα από φόρους ήταν λιγότερα κατά 6,81 δισ. και δένει το γλυκό. Το «νέο ελληνικό όνειρο», όπως είπε και ο ευαγγελιστής Στουρνάρας, από τα σπήλαια της χρηματοπιστωτικής ευδαιμονίας…

Αλλά μην είστε γκαντεμόσκυλα! Υπάρχουν λύσεις για όλα, όπως αποδεικνύει το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», που φιλοτέχνησε ένας ακόμη Ιωάννης (τυχαίο;), ο υπουργός Εργασίας κύριος Βρούτσης. Διαβάζω εκεί:

«Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ιδίου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες αδείας».

Αν αυτό δεν είναι «νέο», δεν είναι «ελληνικό» και δεν είναι «όνειρο», τι στο διάολο είναι δηλαδή;


σχετικα αρθρα