current views are: 11

12 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση13:00

O κορωνοϊός από υγειονομικός εφιάλτης, το 2021 θα χτυπήσει την οικονομία – Η Ελλάδα θα αντέξει;

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές και στο δημοσιονομικό σύστημα των χωρών ωστόσο ο οικονομικός εφιάλτης είναι μπροστά.

Δημοσίευση 13:00’

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές και στο δημοσιονομικό σύστημα των χωρών ωστόσο ο οικονομικός εφιάλτης είναι μπροστά.

Μπορεί το 2021 να ξεκίνησε με την αισιοδοξία του εμβολίου. Το δώρο της επιστήμης στην υγειονομική κρίση ανεκτίμητο, ωστόσο το ‘21 εγκυμονεί κινδύνους. Αν και μπροστά στον αόρατο εχθρό η παγκόσμια κοινότητα εμφανίστηκε με αρραγές μέτωπο, ωστόσο στην υπόθεση του εμβολίου ξέσπασε εμφύλιος στην ΕΕ με Κομισιόν και Γερμανία να ανταλλάσσουν πυρά. Τα πράγματα, όμως, ίσως εξελιχθούν χειρότερα στην οικονομική κρίση που θα είναι αποτέλεσμα της πανδημίας χωρίς κανείς να αποκλείει τον Γερμανικό «εθνικισμό» να επιστρέψει όπως την περίοδο των μνημονίων.

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές και στο δημοσιονομικό σύστημα των χωρών ωστόσο ο οικονομικός εφιάλτης είναι μπροστά. Οι διαφορετικοί ρυθμοί ανάκαμψης μεταξύ χωρών και οι μεγάλες ανισότητες στο εσωτερικό τους, θα εμφανιστούν όταν με τη βοήθεια του χρόνου οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ανθρώπινη ζωή θα έχουν ξεχαστεί και τα δημοσιονομικά δεδομένα θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Και αν στη φάση της υγειονομικής κρίσης, οι κυβερνήσεις εμφανίστηκαν να θέλουν να συντονιστούν και να ενώσουν δυνάμεις απέναντι στον αόρατο και κοινό εχθρό δεν θα πράξουν το ίδιο στην «οικονομική πανδημία».

Ο «λογαριασμός» της πανδημίας αν δεν «κουρευτεί» θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των χωρών. Το αποτέλεσμα, αυτών των πολιτικών, αν επικρατήσουν οι αυστηρές δημοσιονομικές πειθαρχίες, θα είναι η τροφοδότηση της οργής εναντίον των κυβερνώντων. Οι επιπτώσεις της ύφεσης που θα είναι η παράπλευρη απώλεια της πανδημίας θα δοκιμάσουν την κοινωνικής συνοχή στις χώρες αλλά και στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτήν την ώρα μπορεί η κυβέρνηση και η Ευρώπη να διαφημίζει το ταμείο ανάκαμψης ως το ισχυρό φάρμακο ωστόσο πάει για τέλη του 2021 και δεν προβλέπει να καλύψει ζημιές. Και το κρίσιμο ζητούμενο είναι, αν οι «χτυπημένες» επιχειρήσεις θα βρουν χρήματα για να στηριχθούν αλλά και οι  πιο αδύναμες χώρες αν θα εξασφαλίσουν φθηνές πηγές χρηματοδότησης ή θα βρεθούν ξανά μπροστά στον ίδιο εφιάλτη να δουν τα επιτόκια δανεισμού τους να αυξάνονται επικίνδυνα.

Άλλωστε, την περασμένη Παρασκευή, εν μέσω πανδημίας, κατέφθασαν στην Αθήνα εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών για επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τις τράπεζες. Βασικό τους αντικείμενο οι ανασταλέντες εδώ και καιρό πλειστηριασμοί, τα περίφημα «μορατόρια», οι αναστολές δηλαδή πληρωμής τοκοχρεολυτικών δόσεων που διατηρήθηκαν και πλέον πρέπει να επανέλθουν στην κανονικότητα. Αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια και τα πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται, το εννεάμηνο της αναστολής καταβολής των δόσεων παρήλθε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν συναινεί σε παροχή νέων διευκολύνσεων και ως εκ τούτου θα αρχίσει να ασκείται πίεση προς τις επιχειρήσεις. Το ίδιο θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο και για τα δημοσιονομικά της χώρας. Η συνέχεια θα είναι δύσκολη, ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα»; Μετά τις αναστολές υποχρεώσεων, πόσοι εργαζόμενοι και ποιες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;

Έναν νέο… τούνελ πλησιάζει επικίνδυνα τη χώρα…


σχετικα αρθρα