current views are: 12

16 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση08:00

«Έπαιξε» και έχασε ο Ερντογάν – H «παγίδα» για την Ελλάδα

Ο Τούρκος Πρόεδρος με την ανοχή του Δυτικού διεθνούς συστήματος αλλά κυρίως εκμεταλλευόμενος τη σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή και την ανυπαρξία γεωστρατηγικής της ΕΕ, αυτό-αναβαθμίστηκε σε υπερδύναμη και έχει τη ψευδαίσθηση ότι μπορεί να συνομιλεί «επί ίσοις όροις» με τους Παγκόσμιους ηγέτες.

Δημοσίευση 08:00’

Ο Τούρκος Πρόεδρος με την ανοχή του Δυτικού διεθνούς συστήματος αλλά κυρίως εκμεταλλευόμενος τη σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή και την ανυπαρξία γεωστρατηγικής της ΕΕ, αυτό-αναβαθμίστηκε σε υπερδύναμη και έχει τη ψευδαίσθηση ότι μπορεί να συνομιλεί «επί ίσοις όροις» με τους Παγκόσμιους ηγέτες.

«Στην κόψη του ξυραφιού» θα συνεχίσει να βαδίζει ο Ταγίπ Ερντογάν με τόσα μέτωπα που έχει ανοίξει, «υπνοβατώντας», θεωρώντας τη χώρα του υπερδύναμη που μπορεί να επιβάλλεται με εκβιασμούς, πολεμικές απειλές και επιδεικνύοντας συνεχώς την ισχύ της Τουρκίας. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος με την ανοχή του Δυτικού διεθνούς συστήματος αλλά κυρίως εκμεταλλευόμενος τη σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή και την ανυπαρξία γεωστρατηγικής της ΕΕ, αυτό-αναβαθμίστηκε σε υπερδύναμη και έχει τη ψευδαίσθηση ότι μπορεί να συνομιλεί «επί ίσοις όροις» με τους Παγκόσμιους ηγέτες. Ρωσία και Ιράν τον χρησιμοποιούν ώστε να διαιρέσουν το ΝΑΤΟ και ελπίζουν να προωθήσουν τις δικές τους θέσεις στην περιοχή καταλαμβάνοντας σφαίρες επιρροής, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Η Τουρκία επιδίωξε να κάνει ότι έκανε σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και στην Ελλάδα παίζοντας ένα από τα πιο γνωστά παίγνια, αυτό της κότας(chicken game). Με τη «Διπλωματία των κανονιοφόρων» και του Oruc Reis στόχος ήταν η Ελλάδα να υποχωρήσει και να δεχτεί την ατζέντα της Άγκυρας, τελικά η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχτεί την επανέναρξη των διερευνητικών.   

Στο «παιχνίδι» της έντασης που επιδόθηκε ο Ερντογάν είναι μέχρι στιγμής στριμωγμένος και υποχρεώθηκε να κάνει βήματα πίσω κι εάν οι διερευνητικές «τιναχθούν» στον αέρα λόγω των εξωπραγματικών θέσεων της Άγκυρας θα είναι εκτεθειμένος ο ίδιος αλλά και ΕΕ, Γερμανία και ΗΠΑ που επιμένουν, εμμονικά, στην κατεύθυνση «Καθίστε στο τραπέζι», χωρίς να «τραβάνε τα αυτιά» του Ερντογάν για την προκλητικότητα του. Ναι έχουν τα συμφέροντα τους, κάνουν δουλείες με τον Ερντογάν, μπορεί ακόμα να θεωρούν ότι είναι η «ζώνη ασφαλείας» ανάμεσα στον δυτικό κόσμο και σε μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική. Αυτή την γεωπολιτική θέση εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία στον πέρασμα των χρόνων και υπογράφοντας τα διαπιστευτήρια στη δύση -συνθήκη της Λωζάνης-αναδείχθηκε σε περιφερειακό χωροφύλακα σε μια περιοχή με πολέμους, αστάθεια, μεταναστευτικές ροές και ψυχροπολεμικούς ανταγωνισμούς. Πλέον, όμως, η ίδια έγινε πηγή αστάθειας που ανατροφοδοτεί κρίσεις και θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τις συνθήκες και το δικό της μερίδιο.

Ο Ερντογάν αν και επιδιώκει ένα παζάρι για όλα τα θέματα με την Ελλάδα, ο στόχος του είναι η αναθεώρηση των συνθηκών και των συμφωνιών με τη δύση. Δεν του πέρασε και τώρα μπαίνει με το ζόρι και την πίεση των «ισχυρών» σε διερευνητικές επαφές με συγκεκριμένη ατζέντα που δεν ικανοποιούν τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις του. 

Η «παγίδα» που θα πρέπει να προσέξει η Ελλάδα

Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα είναι δύσκολη, θα ήταν ευκολότερη αν ΕΕ και ΗΠΑ ξεκαθάριζαν και ξέκοβαν στην Τουρκία τα περί γκρίζων ζωνών. Όπως επίσης αν οι Ευρωπαίοι σταμάταγαν στο πεδίο τον Ερντογάν όταν παραβιάζει  το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και στα νησιά του Αιγαίου. Σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μπορεί να αποτελέσει μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Τουρκική διπλωματία υπέστη ήττα, και επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε άνοιγμα προς το Ισραήλ. Με προσδοκία να εξομαλυνθούν οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις και να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας στην Ουάσιγκτον. Έπειτα από δεκαοκτώ μήνες κατακόρυφης αύξησης της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, αμοιβαίας καχυποψίας, απειλητικών τουρκικών δηλώσεων και εχθρότητας που έβγαλε τους δύο στόλους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κρατάει χαμηλούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα θέλοντας να κερδίσει χρόνο για να αμβλύνει την κατάρρευση της αξιοπιστίας της που υπάρχει διάχυτη εναντίον της.

Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε τον τρόπο που ασκείται τον τελευταίο χρονικό διάστημα η εξωτερική πολιτική, καθώς σε διμερές επίπεδο, μέτρησαν περισσότερο οι δικές μας διπλωματικές κινήσεις, που εξισορρόπησαν το μέγεθος, τη στρατιωτική δύναμη και τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Όπως, σημείωσε, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Υφαντής, στον Alpha 98,9, «Η μεγάλη αλλαγή που έγινε εξαιτίας της φιλοδοξίας της Τουρκίας που ονομάζεται “Γαλάζια Πατρίδα”, είναι ότι άνοιξε το “παιχνίδι” και “αναγκαζει” την Ελλάδα να φερθεί ως περιφερειακός παίκτης και όχι ως κράτος μέλος της ΕΕ που έχει προβλήματα με την Τουρκία. Πάντα κρυβόμασταν πίσω από μια ευρωπαϊκή θέση. Η Τουρκία μας ανάγκασε να ενηλικιωθούμε, να γίνουμε πιο κυνικοί. Είναι το τέλος της αθωότητας για την ελληνική εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε. «Σε 12 μήνες έχει γίνει επανάσταση στην εξωτερική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελληνική διπλωματία και ο Νίκος Δένδιας, αποδείχθηκε, ότι είχαν «διαβάσει» την Τουρκία και με σχέδιο χωρίς βερμπαλισμούς και κραυγές, διατηρώντας «κρύο αίμα» στις Τουρκικές απειλές απαντώντας στο «διαρκές σαχ» στη διπλωματική σκακιέρα με χάντικαπ που οδήγησε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Από εδώ και πέρα, βήμα βήμα, χωρίς βιασύνη, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται μεθοδικά για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα κερδίζει χρόνο, θωρακίζεται αμυντικά και διπλωματικά και με τον Τραμπ εκτός «παιχνιδιού». 

Η «παγίδα» που θα πρέπει να προσέξει η Ελλάδα είναι η προσπάθεια που θα κάνει ο Ερντογάν να αποδείξει ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι τα «κακομαθημένα» που προκαλούν εντάσεις, είναι αδιάλλακτες και αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Δεν θα προξενούσε εντύπωση αν θα επιχειρήσει με εμπρηστικές δηλώσεις ή ακόμα και με προσπάθεια αλλαγής ατζέντας να δυναμιτίσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών για να χρεώσει ενδεχόμενο ναυάγιο στην Ελλάδα.

H ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας δεν έχει τελειώσει και όποιος διάλογος ξεκινήσει εάν δεν προχωρήσει, θα δούμε την ένταση να επιστρέφει.

Να μην ξεχνάμε ότι στο μυαλό του Ερντογάν είναι η εξέλιξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και το επιχείρημα ότι το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία επέλεξαν την στρατιωτική λύση επειδή η πολιτική και η διπλωματία απέτυχαν 30 χρόνια να λύσουν το πρόβλημα.


σχετικα αρθρα