VOICES

Από την πατάτα του Καποδίστρια στα 500 ευρώ του Μητσοτάκη

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2021, 16:45
Facebook Twitter Whatsapp

Τι σχέση έχει η πατάτα του Καποδίστρια με την αύξηση του προστίμου από τον Μητσοτάκη; Καμία σε πρώτη ανάγνωση, αλλά δείχνει μια νοοτροπία βαθιά ριζωμένη στην ψυχολογία και στη νοοτροπία ενός σημαντικού κομματιού του λαού μας και του πολιτικού συστήματος.

Η ιστορία με την πατάτα στη χώρα μας είναι γνωστή. Στην Ελλάδα την έφερε μετά το τέλος της Επανάστασης ο πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο Καποδίστριας την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Προσπάθησε, λοιπόν, να τις διαθέσει αλλά οι συνωμοσιολόγοι και απείθαρχοι της εποχής τις πέταξαν στα σκουπίδια. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τη νοοτροπία και περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα - νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια...

Στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση του προστίμου για τη μη χρήση μάσκας από τα 300 ευρώ στα 500. Τι ήθελε να το πει, δέχτηκε σφοδρά πυρά από τον Αλέξη Τσίπρα, στα σόσιαλ μίντια σηκώθηκε μεγάλη σκόνη, ακόμα και δικοί του βουλευτές ενοχλήθηκαν. Τι σχέση έχει η πατάτα του Καποδίστρια με την αύξηση του προστίμου από τον Μητσοτάκη; Καμία σε πρώτη ανάγνωση, αλλά δείχνει μια νοοτροπία βαθιά ριζωμένη στην ψυχολογία και στη νοοτροπία ενός σημαντικού κομματιού του λαού μας και του πολιτικού συστήματος.

Σπάνια και με καθυστέρηση αντιλαμβανόμαστε το κοινό καλό κι αφού πρώτα οι κυβερνώντες είτε εφευρίσκουν τρόπους όπως ο Καποδίστριας, είτε με βαριά πρόστιμα και ποινές πειθαναγκάζουν τους «αρνητές». Το ίδιο δεν συμβαίνει και με τον αντικαπνιστικό νόμο, που κάποιοι ακόμα και σήμερα αρνούνται το δικαίωμα μου να μην γίνω παθητικός καπνιστής. Μήπως ξεχνάτε τι έγινε μέχρι να μας πείσουν να φοράμε κράνος και να χρησιμοποιούμε ζώνη στα οχήματα μας; Βλέπαμε σε όλη την Ευρώπη να εφαρμόζονται αλλά η Ελλάδα, «Γαλατικό χωριό». Και δώσε καμπάνιες, «Η ζώνη σώζει ζωές», αλλά τίποτα παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής. Η χρησιμότητά τους είναι αυτονόητη και κυρίως σωτήρια. Η χρήση τους, ωστόσο, παρέμενε σπάνια.

Οι ζώνες ασφαλείας και τα προστατευτικά κράνη δεν είχαν...πείσει τους Έλληνες οδηγούς όπως οι πατάτες του Καποδίστρια. Η ζώνη δεν είναι για να μην σε γράψει η αστυνομία αλλά για τη δική σου ασφάλεια και της οικογένειας σου, αλλά χρειάστηκε ο φόβος των μεγάλων προστίμων για να τη βάλουμε. Ο τρόπος για να μειωθούν οι παραβάσεις αυτές, είναι η αύξηση στο διπλάσιο των προστίμων και ακόμα περισσότερο όταν γίνει επανάληψη της παράβασης από το ίδιο πρόσωπο μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα, αυτά έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση όταν ως κυβέρνηση αύξησε το πρόστιμο για μη χρήση ζώνης κατά την οδήγηση στα 350 ευρώ.

Ναι, τα 500 ευρώ είναι δυσβάστακτα μεγάλο πρόστιμο για αυτόν που είναι άνεργος ή σε αναστολή εργασίας ακόμα και για οποιονδήποτε εργαζόμενο, αλλά από πότε μπαίνει ταξικό πρόσημο στην εφαρμογή του νόμου και τα πρόστιμα; Αν παραβιάσεις ερυθρό σηματοδότη το πρόστιμο είναι 700 ευρώ. Μήπως να μπει κοινωνικό τιμολόγιο και στα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις;

Προφανώς, η σημασία της πρόληψης και η συμμόρφωσης των πολιτών είναι μεγάλη και τον αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία, αλλά τα πρόστιμα είναι για τους "κακούς πολίτες". Ένας πολίτης που συμμορφώνεται στους κανόνες δεν πρέπει ανησυχεί για το πρόστιμο, ούτε να φοβάται. Ο άλλος που βάζει εν γνώση του σε κίνδυνο τη δημοσία υγεία, μετακινείται σε δημόσιους χώρους, με ΜΜΜ και η συμπεριφορά του είναι αντικοινωνική γιατί να αποτελεί ελαφρυντικό το εισόδημα του;

Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να πάει το πρόστιμό για τη μη χρήση μάσκας στα 500 ευρώ, αλλά αν πρέπει να πάει το αντεπιχείρημα δεν μπορεί να είναι εισοδηματικό, γιατί τότε μιλάμε για λαϊκισμό και κακώς το πήρε πίσω ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr