VOICES

ΤΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΙ ΟΥΛΟΙ (αναμφιβόλως…)

του Χρήστου Ξανθάκη - Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2021, 11:53
Facebook Twitter Whatsapp


Τρύπιες τσέπες και άδεια πορτοφόλια, για την Ελλάδα του 2021
Πριν από κάτι μήνες, πριν από αρκετούς μήνες, εκεί στα τέλη της ανοίξεως που είχαμε νικήσει το πρώτο κύμα της πανδημίας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε τι αντιπολίτευση να κάνει κι έβγαινε κι έλεγε ότι υπήρχε ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο του ’19 κιόλας, είχα σκάσει μύτη κι εγώ και είχα πει πάνω κάτω «σιγά την ύφεση, γράψτο στο χιόνι το μισό και το μείον ένα τοις εκατό, δεν έχουν καμιά σημασία». Και συμπλήρωνα «άσε τα ως τώρα, μην ενοχοποιούμε τη Νέα Δημοκρατία για τα μικρά, αλλά να έχουμε τα ματάκια μας ανοιχτά γι’ αυτά που έρχονται, μιας και εκεί η ευθύνη της θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Κάπως έτσι τα είχα γράψει, με τρόπο λιγότερο ποιητικό απ’ ότι εκφράζομαι συνήθως, αλλά τι να κάνουμε καμιά φορά πρέπει να τα λες και λίγο χύμα.

Όπως χύμα τα είχα πει λίγο καιρό αργότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έκατσα κι έγραψα ένα άρθρο εδώ στο Newpost κι έβαλα τίτλο «ΤΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΙ ΟΥΛΟΙ». Και είχα δίκιο!

Όχι «ούλοι» δηλαδή, πώς να πεινάσουν τα 406 άτομα (διοικητικοί ως επί το πλείστον…) που θα προσλάβει με οκτάμηνες συμβάσεις ο γίγαντας ο Πατούλης για την περιφέρεια Αθηνών; Με συνοπτικές διαδικασίες μάλιστα, σε μιάμιση μέρα μέσα έπρεπε να τη βρουν την προκήρυξη οι υποψήφιοι με τις υποψήφιες, να την αποκρυπτογραφήσουν και να απαντήσουν. Ποιος Γιουσέιν Μπολτ τώρα, ποιος Σπίντι Γκονζάλες, ποιο Μπιπ Μπιπ που αφήνει χιλιόμετρα πίσω του το Κογιότ; Αλλά αυτή είναι η ομορφιά της αυτοδιοίκησης, που θα έλεγε και το τοτέμ του ποδοσφαίρου Ιωάννης Κομπότης απολαμβάνοντας τον καφέ του στην Κρύα!

Πολλοί λοιπόν, όχι ούλοι, αλλά πολλοί. Με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών να μας προειδοποιεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ύφεση θα φτάσει το 10,4 %, με τον Κωστή Χατζηδάκη να προειδοποιεί ότι σιμά κοντά τα βοηθήματα των 534 ευρώ που παίρνουν οι εργαζόμενοι των υπό αναστολή επιχειρήσεων θα συναντηθούν με τα θυμαράκια, με τα ρεπορτάζ να κάνουν λόγο για δεκάδες λουκέτα επιχειρήσεων εστίασης στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (αλλά και σε γειτονιές…), με το ασφαλιστικό να κάθεται πάνω σε τέσσερις βόμβες (αναδρομικά, έλλειμμα ΕΦΚΑ, έκρηξη αιτήσεων συνταξιοδότησης, εκκρεμείς συντάξεις) που βγάνουν λογαριασμό γύρω στα 8,5 δισ., με την τρύπα από τη φορολογία του 2020 να πλησιάζει αν δεν έχει ξεπεράσει τα 10 δισ., με τους εκπροσώπους των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι οι μισές εξ αυτών είναι έτοιμες να κατεβάσουν ρολά, πώς διάολο θα γίνει και θα τη σκαπουλάρουμε και θα γεμίσει ο τέντζερης και θα έχει παπούτσια το παιδί και θα πληρωθεί το Netflix για να μη σαλτάρει εντελώς η ελληνική οικογένεια, ειλικρινά δεν το ξέρω.

Δεν είμαστε στο πάρα πέντε παιδιά, στο και πέντε είμαστε. Εξ ου και η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης ν’ ανοίξει την αγορά με κάθε δυνατό τρόπο. Μαστιγώνοντας ένα Ψόφιο Άλογο, το λέγανε αυτό οι Sex Pistols εν τη απεράντω σοφία τους, αλλά πού να τους ακούσουν οι πάσης φύσεως αρμόδιοι. Αντιθέτως, κάποιοι εξ αυτών, περιώνυμοι για τον τσαρλατανισμό τους, ονειρεύονται και άνοιγμα των χειμερινών κέντρων για να ξεσκάσει ο κοσμάκης. Αν θυμάστε καλά η πανδημία στην Ιταλία, από εκεί ακριβώς πήρε φόρα και από εκεί ακριβώς θέριεψε…

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr