VOICES

Κάτω τα «χέρια» από την ΕΡΤ

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 10 Φεβρουαρίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 10 Φεβρουαρίου 2021, 17:27
Facebook Twitter Whatsapp

 Συνέχεια και συνέπεια χρειάζεται και όχι όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις να αλλάζουν και τα προγράμματα και τα πρόσωπα αλλά να αξιολογούνται όπως στον ιδιωτικό τομέα. Κάτω, λοιπόν τα χέρια από την ΕΡΤ αφήστε την να προχωρήσει μακριά από τα κομματικά δεσμά και μια άγονη αντιπαράθεση με μια πραγματικά ανεξάρτητη διοίκηση που θα είναι θεματοφύλακας στην αδέσμευτη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Τόσα χρόνια που δουλεύω στα ΜΜΕ είναι ελάχιστες οι φορές που χρησιμοποίησα πρώτο ενικό πρόσωπο. Το κάνω αυτή τη φόρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί βαρέθηκα να είμαι στο ίδιο έργο θεατής. Και μπορώ να καταλάβω τους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης που τώρα βρίσκονται στη μέση μιας ακόμα κομματικής αντιπαράθεσης. «Εκεί που είσαι ήμουνα, εδώ που είμαι θα 'ρθεις…» Μια μεγάλη αλήθεια για την ΕΡΤ, επί ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ κατηγορούσε τη δημόσια τηλεόραση για προπαγάνδα και τώρα κατηγορείται ότι την μετατρέπει σε ΥΕΝΕΔ με αφορμή τα όσα έγιναν και όσα δεν μεταδόθηκαν από την Ικαρία και τις οδηγίες που δόθηκαν αν δόθηκαν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσουν να βλέπουν την ΕΡΤ ως λάφυρο εξουσίας, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα ως κομμάτι που πρέπει να έχουν ανάλογα με το ποσοστό που καταλαμβάνουν στις εθνικές εκλογές.       

Την έζησα την ΕΡΤ σε πολλές φάσεις και με διαφορετικές κυβερνήσεις, με ένταση και μπροστά από τις κάμερες με τις προηγούμενες διοικήσεις όταν παρουσίασα το δελτίο ειδήσεων αλλά και την πρωινή εκπομπή «Πρώτη Είδηση» με καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τα νούμερα τηλεθέασης της εποχής. Τότε βίωσα την προσπάθεια «δολοφονίας» της εικόνας της ΕΡΤ με τον εύκολο αφορισμό «Συριζαίοι» όσοι ανηφόριζαν εκείνη την εποχή στην Αγία Παρασκευή, το ίδιο ισχύει από την ανάποδη για όσους βρίσκονται στην αντίστοιχη θέση σήμερα.

Ο στόχος είναι η μείωση της επιρροής της δημόσιας τηλεόρασης, προφανώς γιατί κανένα κόμμα δεν θέλει τη δημόσια τηλεόραση να αξιολογεί και να μεταδίδει τα γεγονότα αφιλτράριστα ακόμα και όταν δεν είναι στη εξουσία πόσο μάλλον αν είναι…Αλλά οφείλω μια εξήγηση σε όσους μου έκαναν την τιμή να με παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δημόσια τηλεόραση αλλά και να κατανοήσουν μέσα από τη δική μου εμπειρία πως εξελίσσονται οι καταστάσεις. Και το κάνω τώρα γιατί βλέπω τα ίδια και τα ίδια και αγανακτώ.

Πρώτα απ΄ όλα ομολογώ ότι είμαι «αγύριστο κεφάλι», όπως μου έλεγε παλιός μου εργοδότης, και ποτέ δεν είχα καμία αναστολή αν θεωρήσω ότι κάτι δεν είναι σωστό, να στεναχωρήσω ακόμα και “φίλους”, με την κριτική μου. Άλλωστε το μότο μου ήταν και είναι, «η είδηση είναι ιερή, το σχόλιο ελεύθερο». Δεν μου άρεσε και δεν μου αρέσει η λογική του βολέματος, είμαι άνθρωπος της δράσης. Στην ΕΡΤ δεν αναζήτησα δουλειά, μου έγινε πρόταση και προσπάθησα να την τιμήσω μέχρι τέλους, άλλωστε είχα δουλειές περισσότερο προσοδοφόρες στον ιδιωτικό τομέα.

Οφείλω να σας εκμυστηρευτώ ότι το τελευταίο διάστημα-πριν την απόφαση μου να αποχωρήσω- δεν είχα αποφασίσει αν θα συνέχιζα στην ΕΡΤ. Λίγο το κλίμα που ήταν κάπως περίεργο και μη παραγωγικό, μια ένταση στον αέρα αλλά κυρίως μια διάθεση ανθρωποφαγίας ενόψει των επικείμενων εκλογών. Οι κομματικοί στρατοί είχαν πάρει θέση και διεκδικούσαν περισσότερο χώρο και έλεγχο. Όταν οι άνθρωποι συμβιβάζονται εδραιώνονται παθογένειες που επιτρέπουν σε μετριότητες να εξουσιάζουν. Έτσι παύει η έμπνευση, σ’ εμένα τουλάχιστον. Χωρίς έμπνευση δεν έχω καύσιμο, οπότε με… παίρνω και αποχωρώ. Άλλωστε δεν είμαι και χρήσιμος, ούτε θέλω να είμαι σε ένα τέτοιο σύστημα.

Περίμενα καρτερικά χωρίς να κάνω εκπτώσεις στη δουλειά μου να ολοκληρωθεί η σεζόν και να πάρω τις τελικές μου αποφάσεις. Με πρόλαβε, όμως, η τότε διοίκηση όταν αιφνιδιαστικά, οφείλω να παραδεχθώ, με ενημέρωσε για την απόφαση να αλλάξει την εικόνα των ενημερωτικών εκπομπών, αν και παραδέχθηκε ότι η «Πρώτη Είδηση» είχε τις καλύτερες κριτικές και τα καλύτερα νούμερα τηλεθέασης. Αν και δεν συνηθίζεται να αλλάζεις ενημερωτικό πρόγραμμα τέτοια εποχή, αντιλαμβανόμουν τις τότε πολλαπλές προεκλογικές ανάγκες που καθόριζαν τις αποφάσεις αλλά δεν μου έπεφτε λόγος στις στρατηγικές επιλογές των διοικήσεων κι από που αυτές εκπορεύονται και με ποια κίνητρα.

Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίστηκε η προσφορά μου και μου έγινε γνωστό, η διάθεση να αξιοποιηθώ σε κάποια άλλη ζώνη. Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω αλλά και να μην δεχτώ, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξάρτημα για πάσα χρήση που μπορεί να προσαρμόζεται με ευκολία σε διάφορους ρόλους. Άλλωστε δεν είναι για μένα αυτοσκοπός να βρίσκομαι στην τηλεόραση. Πριν τις εκλογές διαχρονικά υπήρχε το κλίμα αυτοί που έρχονται κι αυτοί που φεύγουν, όχι πάντα με αξιολογικά κριτήρια.

Εγώ έκανα την προσπάθεια μου, σε κάποιους άρεσε, σε άλλους όχι, πάντα όμως υπάρχουν και τα αντικειμενικά κριτήρια. Ωστόσο δεν ήμουν μόνος σ’ αυτήν την προσπάθεια…Η ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοι της, υπάρχουν αξιόλογοι  δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί  με  πολλές ικανότητες  και ευρύ πεδίο γνώσεων. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά και να τους δοθεί κίνητρο να γίνουν ομάδα με κοινούς στόχους και κυρίως όραμα για τη δημόσια τηλεόραση που θα ξεπερνά κυβερνητικές θητείες και παιχνίδια εξουσίας. Όχι άλλη υποκρισία και κροκοδείλιά δάκρυα για τη δήθεν αντικειμενικότητα της  και «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Όχι άλλοι σωτήρες! Συνέχεια και συνέπεια χρειάζεται και όχι όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις να αλλάζουν και τα προγράμματα και τα πρόσωπα αλλά να αξιολογούνται όπως στον ιδιωτικό τομέα. Κάτω, λοιπόν τα χέρια από την ΕΡΤ αφήστε την να προχωρήσει μακριά από τα κομματικά δεσμά και μια άγονη αντιπαράθεση με μια πραγματικά ανεξάρτητη διοίκηση που θα είναι θεματοφύλακας στην αδέσμευτη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Δεν μπορεί να γίνεται επίκεντρο της όποιας κομματικής αντιπαράθεσης η ΕΡΤ…    

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις