VOICES

Η «Μήδεια» έθαψε στο χιόνι το επιτελικό κράτος

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 16 Φεβρουαρίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 16 Φεβρουαρίου 2021, 16:17
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός λειτουργεί μόνο υπό κανονικές συνθήκες, όχι αυξημένη θερμοκρασία, ούτε με βροχή και αέρα αλλά ούτε και χιόνι. Μετά τις τυμπανοκρουσίες που είχε ψηφιστεί το «επιτελικό κράτος» στη Βουλή. Η «Μήδεια» το έκανε μια χαψιά και το έθαψε στα χιόνια και πήρε την εκδίκηση για την αλαζονεία που επιδεικνύουν αρμόδιοι και αναρμόδιοι.

Κάποιος έκανε το λάθος να εισηγηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ίδρυση του «επιτελικού» κράτους, όπως στο παρελθόν στον Κώστα Καραμανλή την επανίδρυση του. Αυτό το «επιτελικό κράτος» θα κυνηγά τον Πρωθυπουργό ως εφιάλτης κάθε φορά που οι συνθήκες ξεφεύγουν έστω και για λίγο από το κανονικό. Τα προβλήματα που δημιούργησε η «Μήδεια» τεράστια, ας μην αρχίσουμε τις γνωστές δικαιολογίες- μας τα έχουν πει κι άλλοι- τέτοια φαινόμενα είχαμε να τα δούμε 20 χρόνια, γιατί είναι οι επαναλαμβανόμενες δικαιολογίες που η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση στηλίτευε. Τι διαφορετικό έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την Μάνδρα; Δεν πήρα το υποδεκάμετρο να μετρήσω το ύψος του χιονιού για το ρεκόρ της 20ετίας, ναι ίσως να είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, όπως ήταν το 2004, το 2016 και παλιότερα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας χτυπάνε συχνότερα έχουμε πικρή εμπειρία και μάλιστα όταν έχουμε μια κυβέρνηση που επένδυσε σε αυτό, έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Με δηλώσεις όλο κορώνες, αλαζονεία και εγωπάθεια το αποτέλεσμα είναι πενιχρό και χωρίς ελαφρυντικά η κριτική όταν ανεβάζεις τον πήχη τόσο ψηλά και περνάς από κάτω.

Πραγματικά δεν περίμενα να αποκλειστώ σε παράδρομο της Κηφισίας και χωρίς ρεύμα στον 21ο αιώνα και με επιτελικό κράτος… Δεν μου έχει συμβεί ούτε πριν από 20 χρόνια. Ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός λειτουργεί μόνο υπό κανονικές συνθήκες, όχι αυξημένη θερμοκρασία, ούτε με βροχή και αέρα αλλά ούτε και χιόνι. Μετά τις τυμπανοκρουσίες που είχε ψηφιστεί το «επιτελικό κράτος» στη Βουλή. Η «Μήδεια» το έκανε μια χαψιά και το έθαψε στα χιόνια και πήρε την εκδίκηση για την αλαζονεία που επιδεικνύουν αρμόδιοι και αναρμόδιοι.

Το μόνο που έκανε το επιτελικό κράτος ήταν να κλείσει προληπτικά την εθνική, λες και ήταν μεγάλο επίτευγμα. Και φάνηκε με τον πιο αδιάψευστο τρόπο ότι το «επιτελικό κράτος» είχε στηθεί μόνο στα χαρτιά, με την πρωτοφανή ταλαιπωρία που περνάει ο κόσμος με κομμένο ρεύμα και χωρίς νερό, δεν μιλάμε για τους νεκρούς. Η εικόνα της Ελλάδας του 2021 που θέλει να ξανασυστηθεί την παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες σε πανελλαδική τηλεοπτική κάλυψη. Οι βορειοελλαδίτες γελάνε με τα χάλια του «αθηνοκεντρικού κράτους», με την Αττική να βγαίνει «εκτός» μετά από 6 ώρες χιονόπτωσης που ήταν γνωστή εδώ και 15 μέρες. Το μισό λεκανοπέδιο έμεινε χωρίς ρεύμα και ηλικιωμένοι και ασθενείς εγκλωβισμένοι στα παγωμένα διαμερίσματα τους μέχρι να λιώσουν τα χιόνια.

Η γύμνια του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και για τα στοιχειώδη όπως οι ασφαλείς μετακινήσεις, ρεύμα και νερό παράλληλα με την προστασία της περιουσίας και της ζωής των πολιτών, έχει γίνει πλέον ρουτίνα με τις απαράδεκτες εικόνες που παρακολουθούμε. Μα «ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε πλήρη ετοιμότητα», μας έλεγαν αλλά οι εικόνες αποκλεισμένων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολικές θερμοκρασίες μόνο σε «επιτελικό κράτος» δεν παραπέμπουν. Με λίγα λόγια, έχει γίνει πλέον συνήθεια, μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, να μην υπάρχει κακοκαιρία που δεν θα αφήσει πίσω της νεκρούς και αποκλεισμένους. Φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού οι ελλείψεις σε υποδομές και μέσα προστασίας.

Αυτό το «επιτελικό κράτος» δεν «βούλιαξε στα χιόνια» με ευθύνη μόνο της κυβέρνησης, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιπολιτευτεί τη ΝΔ. Άλλωστε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψαν να είναι «είδηση» τα θύματα από τα φυσικά φαινόμενα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζουν αυταπάτες και καυγάδες γιατί έχουν την ίδια ευθύνη για ένα κομματικό και αδύναμο κράτος. Που το «αφήνουν» να «εγκλωβίζεται στα χιόνια», να «πνίγεται» στις πλημμύρες και που «καίγεται στις πυρκαγιές».  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr