VOICES

Γράμμα από τις Βρυξέλλες: Το δένδρο του εμβολιασμού στο δάσος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

της Πηνελόπης Γαβρά - Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 28 Φεβρουαρίου 2021, 16:50
Facebook Twitter Whatsapp

Όσο συνεχίζουμε να εστιάζουμε στο δένδρο του εμβολιασμού, αγνοούμε το δάσος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία θα καθορίσει το μέλλον πολλών τομέων της οικονομίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Δικαίως η κοινή γνώμη έχει στραμμένο το βλέμμα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το καρτιέ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων βομβαρδίζεται καθημερινά από εκατοντάδες αιτήματα για συνεντεύξεις των αξιωματούχων, με ένα και συγκεκριμένο ερώτημα σχετικά με τα εμβόλια και το αν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Ασφαλώς και είναι θέμα που καίει. Όμως όσο συνεχίζουμε να εστιάζουμε στο δένδρο του εμβολιασμού, αγνοούμε το δάσος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία θα καθορίσει το μέλλον πολλών τομέων της οικονομίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Το πραγματικό επομένως ερώτημα είναι από πού, πώς και πότε θα έρθουν τα λεφτά.

Το recovery package (Ταμείο Ανάκαμψης) με τα 700 δισ., που όλοι συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια από τις πιο γενναίες πρωτοβουλίες της ΕΕ, έχει πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες και βρίσκεται πλέον στα εθνικά κοινοβούλια. Η κωλυσιεργία τους να επικυρώσουν την απόφαση για τους Ίδιους Πόρους, είναι αυτή που κρατάει την Ευρώπη να βγει στις αγορές και να δανειστεί εξ ονόματος των κρατών μελών.

Αυτά εν πολλοίς είναι γνωστά σε κάθε πολίτη των 27 χωρών, ο οποίος όμως δεν γνωρίζει τις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρατούν τους συμβούλους κλεισμένους στο Spinelli και το Berlaymont, όπως και σε ατέλειωτες συνεδριάσεις μέσω zoom.

Ας ξεκινήσουμε από έναν τομέα που αναφέρουμε τόσο σπάνια, ωστε κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε την ονομασία του. Πρόκειται για τη βιομηχανία και το πολυσυζητημένο, προ κορωνοϊού, industry package που αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις 27 Απριλίου. Αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς η ευρωπαϊκή επιτροπή καλείται να γεφυρώσει τις διαφορές των κρατών μελών, όσον αφορά στους τομείς που πρέπει να επαναπατριστούν στα ευρωπαϊκά εργατικά χέρια, καθώς και το κατα πόσο τα κράτη πρέπει να επιτρέπουν τις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις με τελικό σκοπό τη δημιουργία «ευρωπαίων πρωταθλητών», επιχειρήσεων δηλαδή που θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο.

Η Γαλλία είναι από τις πρώτες χώρες που βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να φέρουν πίσω στην Ευρώπη μέρος της παραγωγής τους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ «αν θέλουμε να είμαστε βιομηχανικά ανεξάρτητοι η όχι» .

Στο χαρτοφυλάκιο της «βασίλισσας» της ψηφιακής πολιτικής Μαγκρέτε Βεστάγκερ, προτεραιότητα αποτελεί το digital services act, που έχει ώστε στόχο τη μείωση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο , αλλά κυρίως των πωλήσεων παράνομων αγαθών, όπως είναι αυτές των όπλων. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα αγγίξει διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια ευρωπαίοι. Σύμφωνα με την επιτροπή, θα διοριστούν ανεξάρτητοι ελεγκτές για να αξιολογήσουν κατα πόσο οι εταιρείες εναρμονίστηκαν με τους ισχύοντες κανόνες. Η πρόταση, που αποτελεί συνέχεια του περιβόητου gdpr, αφορά κυρίως τις λεγόμενες εταιρείες Big Teck και θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ από πρόστιμα σε εταιρείες όπως η Facebook και η Amazon.

Το πραγματικό παιχνίδι όμως για όλους αυτούς που κινούν τα νήματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού, είναι η πορεία των νομοθετικών πρωτοβουλιών του φιλόδοξου Green Deal. Η σύγκρουση δυνάμεων και συμφερόντων γύρω από αυτή την πρωτοβουλία δεν έχει προηγούμενο. Και καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα πιο ουσιώδη ζητήματα στην ΕΕ συνήθως περνούν απαρατήρητα!

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr