VOICES

Ο #Δένδιας έγραψε ιστορία στην Τουρκία

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 16 Απριλίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2021, 08:11
Facebook Twitter Whatsapp

Με διπλωματική ευγένεια, με ψυχραιμία σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα ο Νίκος Δένδια στην Τουρκία, έδειξε ότι η Ελληνική διπλωματία έχει αλλάξει επίπεδο

Ο Νίκος Δένδιας με «κρύο αίμα» και απόλυτα προετοιμασμένος απέναντι στην παγίδα που πήγαν να στήσουν ο Ερντογάν και στη συνέχεια με τον προκλητικό διάλογο που θέλησε να ανοίξει σε απευθείας σύνδεση ο Μελβούτ Τσαβούσογλου. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών προφανώς για να δώσει αυτές τις απαντήσεις θα άκουσε εξωφρενικά πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες στις συναντήσεις που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκε η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και σε συνεννόηση στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις. Οι Τούρκοι θέλουν να εμφανίζονται υπέρ του διαλόγου, αλλά με απειλές και πολεμικές δηλώσεις τορπιλίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια για εποικοδομητικές συνομιλίες. Ο Ερντογάν αφού απείλησε ακόμα και με νέα εισβολή στην Κύπρο και με γεωτρήσεις νότια της Κρήτης προσπάθησε να αιφνιδιάσει με την ξαφνική πρόσκληση στον Νίκο Δένδια σε συνάντηση. Αν και πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για μια κίνηση βελτίωσης του κλίματος, με σκοπό να στείλει μήνυμα φιλίας στο εξωτερικό και διάθεσης συνεννόησης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τελικά ήταν ακόμα ένα κόλπο για να παγιδεύσει την ελληνική πλευρά.

Άλλωστε δεν έχουν σταματήσει οι προκλητικές δηλώσεις προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα της η Άγκυρας και η οποία μεταξύ άλλων περιέχει την τουρκική μειονότητα στην Θράκη, την αποστρατικοποίηση νησιών αλλά και το μεταναστευτικό. Με βάση αυτή την τακτική Ερντογάν, της ακραίας διπλωματίας, η οποία ήταν αναμενόμενη από την ελληνική πλευρά, καθώς ο Νίκος Δένδιας φάνηκε και ήταν απόλυτα προετοιμασμένος -όπως φάνηκε και από τις απαντήσεις του-, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αφού έκανε μια αναφορά στις διαφωνίες των δυο χωρών συνοπτικά και μίλησε μάλιστα και για διάλογο άνευ όρων μεταξύ των χωρών στη συνέχεια έθεσε απροκάλυπτα το θέμα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης -βάζοντας φωτιά στη συζήτηση-, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να ανταπαντά για Διεθνείς Συνθήκες που έχει καταπατήσει η Τουρκία αναφέροντας συγκεκριμένα πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, «αυτό αναγνωρίζει και η συνθήκη της Λωζάνης και αυτή είναι και η θέση του ελληνικού κράτους».

Ο Δένδιας δεν έκανε σόου αλλά απάντησε με τον τρόπο που έπρεπε στις προκλήσεις Τσαβούσογλου γιατί αν δεν το έκανε σήμερα η κριτική θα ήταν εντονότατη:

• Τα νησιά έχουν στρατό γιατί απειλούνται

• Η Τουρκία κάνει συνεχώς υπερπτήσεις

• Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα σύμφωνα με τη Λωζάννη

• Η Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ να αποδεχτεί την UNCLOS

Προφανώς η παγίδα είχε στηθεί γιατί η Τουρκία γνωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια ότι ο μόνος τρόπος για να κατοχυρώσει τις αξιώσεις της είναι να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για όλα τα θέματα και όχι στο ασφυκτικό για την ίδια πλαίσιο των διερευνητικών. Αυτό επιχείρησε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου μπροστά σε όλα τα ξένα και εγχώρια ΜΜΕ παραβιάζοντας το «κλίμα καλής πίστης» που δήθεν η τουρκική πλευρά παρουσιάζει στην ΕΕ, κατά το προηγούμενο διάστημα, καθώς υπήρχε σχέδιο για παρεκτροπή του διαλόγου. Άλλωστε η επίσκεψη Δένδια ήταν ανοιχτή να μην πραγματοποιηθεί λόγω των πρόσφατων εμπρηστικών δηλώσεων από την τουρκική πλευρά και αυτό είναι ενδεικτικό της υποψίας, της ελληνικής πλευράς.

Ο Νίκος Δένδιας δεν έκανε τίποτα παραπάνω παρά τις εθνικά αυτονόητες δηλώσεις, με τις οποίες υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Από τηνΆγκυρα υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον με όλους τους τρόπους τη στιγμή που ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας αμφισβητώντας την Ελληνική εθνική κυριαρχία. Με διπλωματική ευγένεια, με ψυχραιμία σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα ο Νίκος Δένδια στην Τουρκία, έδειξε ότι η Ελληνική διπλωματία έχει αλλάξει επίπεδο. «Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα». Ο υπουργός εξωτερικών απάντησε με αποφασιστικότητα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που έθεσε ο Τούρκος ομόλογος του. Ευθύς, ξεκάθαρος, εύστοχος και καυστικός προσδίδει στην Ελλάδα τη διεθνή εικόνα που της αξίζει και γράφει ιστορία.

Ο Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε στην Άγκυρα όπως έπρεπε: δυναμικός και όχι φοβικός, δεν κρύφτηκε, είπε τα πράγματα όπως είναι και υπερασπίστηκε τις συνθήκες, το διεθνές δίκαιο αλλά και τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές θέσεις.Ο Υπουργός Εξωτερικών διαβάζοντας σωστά τις εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής και τις προκλήσεις του Ερντογάν πήγε στην Άγκυρα με μια νέα αντίληψη, μια νέα στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική. Η Ελλάδα επιλέγει τον δρόμο του πατριωτισμού, διαφυλάσσει τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της και δρα στη βάση αρχών και αξιών προασπίζοντας τα συμφέροντά της, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα.

Η Ελλάδα στην Άγκυρα άφησε το νέο αποτύπωμα της, το όποιο διαμορφώθηκε όχι συγκυριακά και περιστασιακά σαν πυροτέχνημα αλλά μέσα από ένα σχέδιο που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες. Στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο, οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής μας είναι σαφείς: Η Ελλάδα επανατοποθετείται στον στενό πυρήνα της EE και επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με τους στρατηγικούς της εταίρους εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να εμφανίζεται ως επαίτης. Η Ελλάδα δεν περιμένει από τους άλλους αλλά συμμετέχει ισότιμα στο NATO, διατηρεί όμως ισχυρές και ισότιμες σχέσεις συνεργασίας τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία. Ενισχύει, επίσης, τις σχέσεις της με όλους τους περιφερειακούς παίκτες στην περιοχή μας, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, διευρύνει το αποτύπωμά της στον αραβικό κόσμο.

Προφανώς η ενεργητική διπλωματία του Νίκου Δένδια με διεθνείς παρεμβάσεις, συμμαχίες με τον Αραβικό κόσμο και η πίεση για μέτρα κατά της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση σε ένα ελιτίστικο στη χώρα μας κομμάτι του πολιτικού συστήματος που ζητούσε να υποκύψουμε στις «διαπραγματεύσεις» που ήθελε ο Ερντογάν πριν την κλιμάκωση των προκλήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι πολιτικά πρόσωπα που επενδύουν στις προσωπικές σχέσεις και στα αξιώματα εμφανίζονται φοβισμένα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Η μεγάλη αλλαγή που έγινε εξαιτίας της φιλοδοξίας της Τουρκίας που ονομάζεται "Γαλάζια Πατρίδα", είναι ότι άνοιξε το "παιχνίδι" και "ανάγκασε" την Ελλάδα να φερθεί ως περιφερειακός παίκτης και όχι ως κράτος μέλος της ΕΕ που έχει προβλήματα με την Τουρκία. Πάντα κρυβόμασταν πίσω από μια ευρωπαϊκή θέση. Η Τουρκία μας ανάγκασε να ενηλικιωθούμε, να γίνουμε πιο κυνικοί. Η Ελληνική διπλωματία και ο Νίκος Δένδιας, αποδείχθηκε, ότι είχαν «διαβάσει» την Τουρκία και με σχέδιο χωρίς βερμπαλισμούς και κραυγές, διατηρώντας «κρύο αίμα» στις Τουρκικές απειλές απαντώντας στο «διαρκές σαχ» στη διπλωματική σκακιέρα με χάντικαπ που οδήγησε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Βήμα βήμα, χωρίς βιασύνη, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμαζόταν μεθοδικά για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα κερδίζει χρόνο, θωρακίζεται αμυντικά και διπλωματικά και με τον Τραμπ εκτός «παιχνιδιού» και τον Μπάιντεν να μην έχει ακόμα επικοινωνήσει με τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr