current views are: 9

18 Απριλίου 2021
Δημοσίευση10:00

Το μπρα ντε φερ Δένδια – Τσαβούσογλου και ο στρουθοκαμηλισμός της ΕΕ

Ήταν τόσο σαφή τα μηνύματα Δένδια και τόσο αποκαλυπτικός των τουρκικών προθέσεων ο Τσαβούσογλου, που δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για παρερμηνείες ούτε για να υποκριθούν κάποιοι ότι δεν άκουσαν, δεν είδαν.

Δημοσίευση 10:00’

Ήταν τόσο σαφή τα μηνύματα Δένδια και τόσο αποκαλυπτικός των τουρκικών προθέσεων ο Τσαβούσογλου, που δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για παρερμηνείες ούτε για να υποκριθούν κάποιοι ότι δεν άκουσαν, δεν είδαν.

Οι καθαρές θέσεις της Ελλάδας στο live μπρα ντε φερ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομολόγο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, που έγινε παγκόσμια είδηση, είχαν πολλαπλούς αποδέκτες:

  • Στο εσωτερικό της χώρας όπου εκδηλώθηκε μια εθνική ανάταση στη λογική «πέστα Δένδια» και μάλιστα επί τουρκικού εδάφους.
  • Στην Τουρκία όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξετύλιξε μία προς μία τις πάγιες ελληνικές θέσεις και κατέστησε σαφές ότι οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει υιοθετήσει και η ΕΕ και δεν επιτρέπει παραβιάσεις και απειλές της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας, στις οποίες κατά κόρον επιδίδεται η γειτονική χώρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Στους συμμάχους που μας πιέζουν «βρείτε τα» κλείνοντας τα μάτια στην πολύχρονη τουρκική προκλητικότητα και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ευαισθησίες των Ελλήνων που ζουν απέναντι σε μία χώρα που συνεχώς τους απειλεί με επιθετικές ενέργειες και ρητορική μισαλλοδοξίας. Ακόμη πιο επώδυνη βέβαια είναι η πραγματικότητα στην Κύπρο.

Ήταν τόσο σαφή τα μηνύματα Δένδια και τόσο αποκαλυπτικός των τουρκικών προθέσεων ο Τσαβούσογλου, που δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για παρερμηνείες ούτε για να υποκριθούν κάποιοι ότι δεν άκουσαν, δεν είδαν. Κι αν δεν «ήξεραν» την έκταση των διαφωνιών τώρα ξέρουν. Ο «γυμνός» σε επιχειρήματα Τσαβούσογλου έδειξε για μια φορά ακόμη το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας που είναι το νέο- οθωμανικό δόγμα Ερντογάν. Διέπει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, βγάζει τη γλώσσα σε μεγάλες δυνάμεις και ηγέτες και εγκλωβίζει έναν φτωχό στη συντριπτική πλειονότητα του τουρκικό λαό σε έναν ακραίο εθνικισμό για να ξεχάσει την πείνα του.

Η τολμηρή στάση Δένδια λίγες ημέρες μετά το sofagate με το καψόνι Ερντογάν στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την αγένεια σε συνδυασμό με χαμηλά αντανακλαστικά που έδειξε ο Σαρλ Μισέλ, δείχνει τον δρόμο για το πως πρέπει ο δυτικός κόσμος να αντιμετωπίζει την Τουρκία.

Τα προβλήματα δεν λύνονται όταν κρύβονται κάτω από το χαλί. Το δόγμα της Μέρκελ του «ναι μεν αλλά» δεν οδήγησε πουθενά. Ο διάλογος για να είναι εποικοδομητικός πρέπει να γίνεται με ανοιχτά χαρτιά και με ειλικρίνεια. Ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές ότι, «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας είναι η οικογένεια μας».

Εάν η ΕΕ αλλάξει ρεπερτόριο και δει στα μάτια την εξ ανατολών χώρα – σύμμαχο του ΝΑΤΟ με την οποία και οι «27» έχουν διπλωματικές, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις περίπου άνω των 160 δις ετησίως και απαιτήσει έναν διάλογο ουσίας, μπορεί και ο Ερντογάν να αλλάξει κασέτα. Τώρα βρίσκει και τα κάνει.

Κι αν «μαλάκωσε» λίγο τον τελευταίο καιρό, αυτό συμβαίνει λόγω Μπάϊντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακολουθεί με συνέπεια την στρατηγική του. Δεν θα ακυρώσει την Τουρκία την οποία θεωρεί κρίσιμη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Αλλά έχει χαράξει τις κόκκινες γραμμές του με σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Όπως και ο Δένδιας στο μπρα ντε φερ της Άγκυρας.

Το καθαρό παιχνίδι ορίζει τους κανόνες και φέρνει προ των ευθυνών τους όλους όσοι κάθονται στο τραπέζι. Οταν η ΕΕ εγκαταλείπει την στρατηγική στρουθοκαμηλισμού μπορεί να φανεί ένα φως στο τούνελ. Αλλοιώς θα πηγαίνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις με τις οποίες κερδίζουμε χρόνο αλλά δεν λύνεται κανένα πρόβλημα.


σχετικα αρθρα