VOICES

«Ξεστοκάραμε»… υποκρισία: Ο Τσίπρας, όπως ο Θεμιστοκλέους «υπονομεύουν» προσπάθεια του εμβολιασμού;

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 28 Απριλίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 28 Απριλίου 2021, 20:05
Facebook Twitter Whatsapp

Αφού λοιπόν στεκόμαστε σε μια λέξη για αυτήν την πολιτική θύελλα και την επίθεση στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που λίγο έλλειψε να τον βγάλουν αρχηγό του αντιεμβολιαστικού κινήματος, να δούμε λίγο τα δεδομένα;

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κι έγινε θέμα στα social media. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τη λέξη «ξεστοκάρισμα» για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο AstraZeneca.

H κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση και θράσος της κυβέρνησης. Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα εξέφρασε στον Alpha989 τον «θυμό» του, για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είπε ότι γίνονται τα εμβόλια στις νεότερες ηλικίες για "ξεστοκάρισμα". Να κάνετε την αντιπαραβολή με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος με στάση υπευθυνότητας απέναντι σε όλους τους πολίτες και απέναντι στην ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, δήλωσε ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο σύντομο».

Καλά, δεν θέλω να σχολιάσω αυτό που είπε, ότι «δεν καταλαβαίνω τη σχιζοφρένεια αυτής της δήλωσης, η οποία ταυτόχρονα έρχεται να πει ότι είναι ασφαλές, αλλά ότι το κάναμε για άλλο λόγο». Εκτός από την έλλειψη πολιτικού πολιτισμού, δηλαδή λογική Πολακισμού όπως αρέσκονται να λένε στην κυβέρνηση, οι ψυχιατρικές διαγνώσεις πολιτικών δηλώσεων ανήκουν σε άλλες αποχές. Αφού λοιπόν στεκόμαστε σε μια λέξη για αυτήν την πολιτική θύελλα και την επίθεση στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που λίγο έλλειψε να τον βγάλουν αρχηγό του αντιεμβολιαστικού κινήματος, να δούμε λίγο τα δεδομένα;

Στοκάρω: «Συγκεντρώνω διαθέσιμα προϊόντα εμπορεύματα ή άλλα είδη», διαβάζω στο λεξικό του Μπαμπινιώτη .

Στοκ: «Διαθέσιμα προϊόντα», διαβάζω στο λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη.

Ξεστοκάρω, λοιπόν, σημαίνει προσφέρω τα διαθέσιμα είδη…

Τι μας είχε πει ο αρμόδιος για τους εμβολιασμούς, Μάριος Θεμιστοκλέους ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Ότι: «Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει αύριο, Μεγάλη Τρίτη, ανοίγουμε την πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου, όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, ότι είχαμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία τα άτομα της ηλικιακής ομάδας αυτά να εμβολιαστούν νωρίτερα από όταν θα ήταν η σειρά που θα είχαν με βάση την προτεραιοποίηση». Μας ενημέρωσε, λοιπόν, ότι επειδή έχουμε διαθέσιμα (στοκ) ραντεβού ανοίγουμε την πλατφόρμα για τους 30αρηδες, δηλαδή, ξεστοκάρισμα! Τι όχι;

Επομένως τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για τον κ. Τσίπρα ισχύουν και για το κυβερνητικό στέλεχος αρμόδιο για τους εμβολιασμούς. Αφού ο κ. Θεμιστοκλέους «προσβάλλει τους νέους που ήδη εμβολιάζονται. Και μετατρέπει τον εαυτό του σε αρνητή του μεγαλύτερου διακυβεύματος της εποχής που είναι το χτίσιμο του τείχους ανοσίας», μάλλον θα πρέπει να αποπεμφθεί από την τη θέση του ή να ζητήσουν συγνώμη από τον κ. Τσίπρα.

Δεν έχουμε αυταπάτες, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα γίνει γιατί όλα είναι επικοινωνία και σκόνη για να καλυφθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο, έκατσα και απομαγνητοφώνησα τον επίμαχο διάλογο για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα χωρίς μεσολαβητές:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άνοιξε η πλατφόρμα επιτέλους, έστω και για τα AstraZeneca, για να ξεστοκάρουμε εν πάση περιπτώσει, γιατί δυστυχώς, και θέλω να το πω...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι κακό τώρα που λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άνοιξε η πλατφόρμα 30-39.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ακούει τον πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι «ξέρετε, πάνε να ξεστοκάρουν ένα εμβόλιο το οποίο είναι επικίνδυνο». Αυτό θα αντιληφθεί αυτός που μας ακούει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, εγώ θα μιλήσω πολύ καθαρά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το «ξεστοκάρισμα» ξέρετε τι σημαίνει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μιλήσω πολύ καθαρά και θα πω ότι, δυστυχώς, δεν είχαμε την επάρκεια των εμβολίων για να μπορέσει γρήγορα να εμβολιαστεί ο κόσμος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως, λόγω ευρωπαϊκού αλαλούμ...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δυστυχώς, δημιουργήθηκε και ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εγώ θα μιλήσω έξω απ’ τα δόντια λέγοντας ότι εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις συμφερόντων εταιρειών. Διότι δε μπορεί αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος πληθυσμός στη Μεγάλη Βρετανία να έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, όλοι οι Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και δε μπορεί αυτό να δημιουργεί υπόνοιες μονάχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί να είναι όλα μια χαρά. Όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες, αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει ο μέσος πολίτης που μας ακούει, είναι ότι οι πιθανότητες να έχει κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο, είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες που έχει να κολλήσει τον κορωνοϊό και να περάσει δύσκολα και ενδεχομένως να μη γλιτώσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε είναι σημαντικό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πρέπει να το πούμε αυτό και να το καταλάβουμε όλοι. Υπάρχει όντως σε όλα τα εμβόλια -γιατί είναι δυο τεχνολογίες, είναι ο αδενοϊός και είναι το mRNA που λένε, στα εμβόλια του αδενοϊού, όχι μόνο της AstraZeneca, και άλλων εταιρειών-, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να αντιδράσει ο οργανισμός όπως αντιδρά σε οποιοδήποτε εμβόλιο. Κι αυτό που λένε για τις θρομβώσεις -εγώ επιστήμονας δεν είμαι, ακούω όμως τους επιστήμονες που λένε ότι αν εγκαίρως εντοπισθούν αντιμετωπίζεται-, ενώ ο κορωνοϊός, δύσκολα αντιμετωπίζεται.

Άρα λοιπόν, για να κλείσω αυτή την παρένθεση που έκανα, ήθελα να πω ότι οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας 30-39 για τον εμβολιασμό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως, είναι εντυπωσιακό αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν, ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε. Ας σταματήσουμε να στοχοποιούμε μια γενιά δίνοντάς της ευθύνη για όλα συμβαίνουν γύρω μας. Και να δούμε ότι αυτή η γενιά είναι τελικά μια γενιά η οποία όχι μόνο στοχοποιείται, αλλά περνά και πιο δύσκολα. Θα ζήσει πιο δύσκολες μέρες απ’ ό,τι όλες οι προηγούμενες γενιές, τουλάχιστον αυτές  που έζησαν απ’ τον πόλεμο και μετά. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr