current views are: 13

2 Μαΐου 2021
Δημοσίευση07:30

Ανάσταση… χωρίς μέτρα, αλλά με μουσική στην εστίαση κολλάει

Η απόφαση για απαγόρευση της αναπαραγωγής της μουσικής φαίνεται πώς είναι ένα μέτρο που από τη μία μοιάζει λογικό από υγειονομική οπτική, ωστόσο εάν συγκριθεί με την «ελευθερία» που είχαν οι πολίτες τις γιορτινές ημέρες, μοιάζει άδικη και υπερβολική…

Δημοσίευση 07:30’

Η απόφαση για απαγόρευση της αναπαραγωγής της μουσικής φαίνεται πώς είναι ένα μέτρο που από τη μία μοιάζει λογικό από υγειονομική οπτική, ωστόσο εάν συγκριθεί με την «ελευθερία» που είχαν οι πολίτες τις γιορτινές ημέρες, μοιάζει άδικη και υπερβολική…

Χριστός Ανέστη και το μήνυμα της Ανάστασης φέτος είναι πιο ηχηρό από κάθε άλλη χρονιά, καθώς με αυτό αναμένεται να έρθει και η πολυπόθητη ελευθερία από τον κίνδυνο της πανδημίας και τα εξοντωτικά μέτρα τα οποία έχουν επιβληθεί εδώ και μήνες.

Για ακόμα μία φορά λοιπόν γιορτάζουμε το Πάσχα με περιορισμούς, ενώ από τις 3 Μαΐου ξεκινά τη λειτουργία της και η εστίαση όπου όλοι μας θα μπορέσουμε να πάρουμε μία «ανάσα» ξεφεύγοντας για λίγο από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που λήφθηκαν για την προστασία των πολιτών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει επιβάλει σειρά μέτρων έτσι ώστε, ναι μεν να μπορέσουμε να συναντήσουμε ξανά συγγενείς και φίλους, αλλά παράλληλα να είμαστε και προστατευμένοι.

Πάντως η γραμμή πάνω σε αυτά τα ζητήματα φαίνεται να είναι διαφορετική.

Το Μεγάλο Σάββατο λοιπόν, η Ανάσταση έγινε στις 21:00 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα, ενώ οι πιστοί έπρεπε να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εκκλησία. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκίνησε από τις 22:00 τη νύχτα.

Όλα αυτά ακούγονταν ιδανικά, ωστόσο στην πράξη δεν φαίνεται να τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Οι πιστοί στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών ήταν εκατοντάδες και στην κυριολεξία ο ένας πάνω στο άλλον έλαβαν το Άγιο Φως και έψαλαν ρυθμικά το «Χριστός Ανέστη». Εκτός του ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα που αφορούν τις αποστάσεις, δεν ήταν λίγοι και οι πολίτες που δεν φορούσαν καν μάσκα προστασίας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όσους ήθελαν με προσοχή να γιορτάσουν την ανάσταση του Κυρίου.

Οι έλεγχοι φυσικά ήταν από ελάχιστοι έως μηδαμινοί με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη σε πολλές περιπτώσεις και να υπάρχει άγνοια του κινδύνου από τον κορωνοϊό η οποία «φούντωσε» από τη χαρά των πιστών λόγω της ημέρας.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση φαίνεται πως διαχειρίζεται πιο αυστηρά καταστάσεις που είναι πιο ελεγχόμενες επιβάλλοντας μέτρα που δύσκολα γίνεται κατανοητή η σημασία τους.

Όπως έγινε γνωστό από τους αρμόδιους, οι πολίτες θα επιτρέπεται να επισκεφθούν καφετέριες και εστιατόρια στέλνοντας τον κωδικό 6, ενώ τα καταστήματα θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 22:45 το βράδυ, αφού από τις 23:00 θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αυτό βέβαια που προκάλεσε εντύπωση, ήταν η δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την απαγόρευση αναπαραγωγής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Οι ειδικοί έσπευσαν αμέσως να εξηγήσουν ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση επιβλήθηκε διότι η μουσική και ειδικά αν αυτή είναι σε μεγάλη ένταση, μπορεί να παρασύρει τους παρευρισκόμενους να χορεύουν και να έρχονται πιο κοντά, μην τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας.

Παράλληλα, υπάρχει και ακόμα ένας λόγος που έχει να κάνει πάλι με την ένταση της μουσικής, η οποία μπορεί να ωθήσει τον κόσμο να μιλά πιο δυνατά ώστε να μπορεί να ακουστεί από τους συνομιλητές του. Η αυξανόμενη ένταση της φωνής, ειδικά αν γίνεται χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του ποτού, προκαλεί μεγαλύτερη εκτόξευση σταγονιδίων από το στόμα, κάτι που είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση του ιού, αναφέρουν οι ειδικοί.

Στη αιτιολόγηση… και τα δύο μέτρα, έχουν σίγουρα μία γερή βάση και εξήγηση, ωστόσο το ζήτημα που προβληματίζει είναι πώς εφαρμόζονται στην πράξη.

Την ημέρα της Ανάστασης τα μέτρα τηρήθηκαν στο ελάχιστο και από ελάχιστους παρευρισκόμενους στους ιερούς ναούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παρουσία της Αστυνομίας για να ελέγχει την κατάσταση.

Στο θέμα της εστίασης από την άλλη οι αρχές αναμένεται να είναι πιο αυστηρές και να τιμωρούν παραδειγματικά τους πελάτες, αλλά και τους καταστηματάρχες, εάν «ξεφύγουν» από τα προβλεπόμενα.

Η απόφαση για απαγόρευση της αναπαραγωγής της μουσικής λοιπόν φαίνεται πώς είναι ένα μέτρο το οποίο από τη μία μοιάζει λογικό από υγειονομική οπτική, ωστόσο εάν συγκριθεί με την «ελευθερία» που είχαν οι πολίτες τις γιορτινές ημέρες, μοιάζει άδικη και υπερβολική…

Σύμφωνα με τα όσα είδαμε λοιπόν πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός την Ανάσταση δεν κολλάει χωρίς μέτρα, αλλά εάν ακούγεται μουσική σε εστιατόρια και καφετέριες κολλάει;


σχετικα αρθρα