VOICES

Της πατέντας το κάγκελο: «Περί όνου σκιάς» πολιτική κόντρα

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 6 Μαΐου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 6 Μαΐου 2021, 18:03
Facebook Twitter Whatsapp

Γινόμαστε το επίκεντρο το κόσμου αφού δεν τα καταφέραμε εκεί που δεν μπορούν υπερδυνάμεις! Τελευταίο επεισόδιο οι πατέντες των εμβολίων με τη σοβαρότητα να πιάνει πάτο.

Παρακολουθώντας κανείς ψύχραιμα, δεν μιλάμε για τους κομματικούς στρατούς και τους «πατενταρισμένους» δημοσιογράφους που βγαίνουν στα τηλεπαραθύρια, όλα όσα γίνονται στην πολιτική σκηνή της χώρας, όχι μόνον το τελευταίο διάστημα αν και βέβαια έχει επιδεινωθεί η κατάσταση διαπιστώνει ότι οι περισσότερες κόντρες είναι «περί όνου σκιάς». Μια δήλωση ξεχασμένου στελέχους αρκεί για να βάλει φωτιά στα πολιτικά τόπια, ακόμα και ο κορωνοϊός έγινε αντικείμενο άγριας κόντρας από τα μέτρα, μέχρι τις ταβέρνες και τα εμβόλια.

Γινόμαστε το επίκεντρο το κόσμου αφού δεν τα καταφέραμε εκεί που δεν μπορούν υπερδυνάμεις! Τελευταίο επεισόδιο οι πατέντες των εμβολίων με τη σοβαρότητα να πιάνει πάτο. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται σαν σχολιαρόπαιδα ποιανού ήταν η ιδέα ή ποιος το είπε πρώτος σε μια μάχη εντυπώσεων. Ο Τζο Μπάιντεν έβαλε φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση, όταν έδωσε το «πράσινο φως» οι ΗΠΑ να πάρουν θέση υπέρ της άρσης των πατεντών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Δημοσιεύματα αναπαρήγαγαν τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου με τη σημείωση ότι «ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την πρόταση που είχε θέσει πριν από καιρό επί τάπητος ο Έλληνας πρωθυπουργός». Με τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ να απαντούν και να υποστηρίζουν ότι δικαιώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι «αντιπολιτευόμενοι» δημοσιογράφοι άρχισαν να αναπαράγουν λες και είχαν την ίδια «πατέντα» βίντεο από τη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Γιατί δεν παίρνετε", λέει, "τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες"; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Όμως είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο πολίτης πάνω από όλα να έχει υπεύθυνη ενημέρωση. Να μην την έχει μόνο από την κυβέρνηση. Να την έχει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα». Η ομιλία αυτή έγινε τον Ιανουάριο του 2021.

Από την άλλη οι «κυβερνητικοί» με κοινή έμπνευση κι αυτοί θύμιζαν ότι τον Απρίλιο του 2020 ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσω της FAZ έκανε πρόταση υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων και διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό. Μια πρόταση που έγινε από κοινού με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλία Μόσιαλο. Μάλιστα την πρωτιά Μητσοτάκη επιβεβαίωσε και ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε πως «Με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τη θέση που είχα καταθέσει πριν από 13 μήνες για τις πατέντες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Μια θέση που είχε υποστηρίξει αρχικά και ο Έλληνας πρωθυπουργός». Ωστόσο, επισήμανε ότι «Είναι καιρός πλέον η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε πριν από τον Αλέξη Τσίπρα, οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν από κοινού τις πατέντες νέων εμβολίων και μάλιστα από τις 4 Μαΐου 2020 μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του κορωνοϊού στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response. Ωστόσο, το λάθος του ήταν ότι λίγους μήνες μετά, ειρωνευόταν στη Βουλή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητούσε άρση των πατεντών. Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης Τσίπρας με μεγαλύτερη ένταση, προτάσεις και πρωτοβουλίες πρόταξε πολιτικά αυτό το θέμα μόνο που στην βουλή είχε υποστηρίξει για διαφορετικό λόγο κάτι άλλο.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μια καλή πρόταση επιχείρησε να τη χρησιμοποιήσει αντιπολιτευτικά και ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν. Γιατί για να φτιαχτεί γραμμή παραγωγής εμβολίων στην Ελλάδα -που δεν υπάρχει- χρειάζονται χρήματα και 12-16 μήνες. Ουσιαστικά ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση.

Πάμε να δούμε τώρα γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19. Γιατί δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες. Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», πρόσθεσε. Η Τάι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο. Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του.

Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική κατέθεσαν πρόταση άρσης των πατεντών, με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να παρασκευάσουν εμβόλια για την Covid-19 χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία φαρμακευτικών εταιρειών. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να υποστηρίξει, συγκεκριμένα, την προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Προσέξτε οι αναπτυσσόμενες χώρες μελλοντικά και όχι οι ανεπτυγμένες, όπως η δική μας, και τα τρέχοντα προγράμματα εμβολιασμών της ΕΕ και των ΗΠΑ που άλλωστε σταδιακά θα καλύψουν τους πολίτες τους. Δηλαδή ο τσακωμός που ξεκίνησε για το δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα και την κάλυψη του πληθυσμού με τον εφοδιασμό περισσότερων εμβολίων ουδεμία σχέση έχει με την παρέμβαση Μπάιντεν. Επίσης επειδή αρκετοί γραφικοί βγάζουν συμπεράσματα, μικρές φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα ακόμα και να υπήρχε η δυνατότητα να ασχοληθούν με την παραγωγή γενοσήμων εμβολίων δεν θα τα παρήγαν γιατί δεν συμφέρει επιχειρηματικά.

Το εμβόλιο δεν είναι μόνο η συνταγή-η πατέντα αλλά μηχανήματα, εργοστάσια παραγωγής αλλά και πρώτες ύλες. Και ποια ελληνική εταιρία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί Ινδία, Κίνα, Αμερική; Καμιά εργολαβία θα μπορούσαν να πάρουν και τίποτα παραπάνω. Ακόμα κι αν οι πατέντες αγοραστούν είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Ε.Ε. σήμερα, το εμβόλιο θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες για να παρασκευαστεί επομένως το πρόβλημα της άμεση διάθεσης δεν λύνεται καθώς ήδη έχουμε μπει στην αύξηση της παραγωγής και διάθεσης περισσότερων εμβολίων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ; Όχι! Είναι «Μνημειώδης στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» όπως τη χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού γιατί είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων και κυρίως για τις φτωχές χώρες για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας. Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά πρωτοποριακή κίνηση, σε μια περίοδο που η πανδημία σαρώνει Ινδία και Βραζιλία. Όπως είναι λογικό, μια τέτοια κίνηση θα φέρει ανακούφιση στους παγκόσμιους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας για τις φτωχές χώρες.

Καμία σχέση λοιπόν με την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση που έσπασε τον «πάτο του βαρελιού» της σοβαρότητας…

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr