VOICES

Γιατί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης γύρισε την πλάτη στον Τσαβούσογλου

του Δήμου Βερύκιου - Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2021, 10:12
Facebook Twitter Whatsapp

Το πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι τι συνέβη εντός της δεκαετίας και υπήρξε αυτή η απροθυμία της μειονότητας και ειδικά των Πομάκων;

Η απροθυμία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη να υποδεχτεί την ηγεσία του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τις διαδοχικές …ιδιωτικές επισκέψεις αρχικά του υφυπουργού και εν συνέχεια του υπουργού, σε Ξάνθη και Κομοτηνή , αποτελεί ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην πολυετή προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανίσει στην διεθνή κοινότητα ότι στην Ελλάδα υπάρχει καταπιεσμένη “τουρκική” μειονότητα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό στην Τουρκία όχι μόνο από την παντελή αδιαφορία της μειονότητας αλλά και από τις ανακοινώσεις πομακικών συλλόγων που θεωρούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα», τους Τούρκους αξιωματούχους στην περιοχή.
Η εικόνα σε σχέση με παλαιότερα είναι εντελώς διαφορετική. Πριν ακριβώς από δέκα χρόνια το 2011 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκιας Νταβουτογλου Αχμέτ σε μια αντίστοιχη επίσκεψη στην Θράκη η μειονότητα του επεφύλαξε θερμή υποδοχή με πλήθος κόσμου στα πομακοχώρια. Μάλιστα στο χωριό Εχινος, κεφαλοχώρι στα πομακοχωρια, οι Πομάκοι του παρέθεσαν γεύμα όπου και διανυκτέρευσε.

Το πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι τι συνέβη εντός της δεκαετίας και υπήρξε αυτή η απροθυμία της μειονότητας και ειδικά των Πομάκων;
Είναι γεγονός ότι την τελευταία εικοσαετία το αθηνοκεντρικό κράτος αφυπνίστηκε σε ότι αφορά την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης παρέχοντας αφειδώς όχι μόνο τα προβλεπόμενα δικαιώματα αλλά και επιπλέον προνόμια και διευκολύνσεις. Σήμερα η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο σε μεγαλύτερο ποσοστό αναλογικά με τον τοπικό πληθυσμό. Επιπλέον η μειονότητα εκτός από βουλευτές διαθέτει αντιπεριφερειάρχη που επελέγη από τον περιφερειάρχη ,υψηλόβαθμα στελέχη στην διοίκηση ,αντιδημάρχους σε χριστιανικούς Δήμους, προνόμια στα πανεπιστήμια.

Σαφώς και το κλίμα έχει αντιστραφεί. Οι νεότερες γενιές μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης κατανοούν ότι το συμφέρον τους είναι η πρόσδεση τους στο ελληνικό παρά στο τουρκικό κράτος. Επιπλέον η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι βαθύτατα ενοχλημένη από την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί εξ αιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λύρας. Πριν από 8 χρόνια εμφανίζονται στη Κομοτηνή και στη Ξάνθη υποκατάστηματα της Τουρκικής τράπεζας ZIRRAT.
Αμέσως γίνεται ένας πρωτοφανής αγώνας από στελέχη του Τουρκικου Προξενειου Κομοτηνής προκειμένου η μειονότητα να στηρίξει με καταθεσεις το εγχείρημα αυτό.

Πολλοί μουσουλμανοι κυρίως Πομάκοι που εργάζονται στο εξωτερικό πείθονται και τοποθετούν όλα τα χρήματα τους στη συγκεκριμένη τουρκική τράπεζα.
Παρα πολλοί περνούν λαθρα χρήματα στην Τουρκία και τα μετατρέπουν σε τουρκικές λίρες
Το δέλεαρ είναι ότι δεν υπάρχει «πόθεν έσχες», προσφέρει μεγάλα επιτόκια καταθεσεων και ανά πάσα στιγμή μπαίνουν και σαν εγγύηση για κάποιο δάνειο που μπορούν να πάρουν από τα συγκεκριμένα υποκατάστηματα στην Ελλάδα.
Ήρθε όμως τα τελευταία χρόνια η μεγάλη υποτίμηση της Τουρκικής λίρας και χάθηκαν 80 %με 90 %των κεφαλαίων τους που ήταν οι κόποι μιας ζωης.
Σήμερα πολλές μουσουλμανικές οικογένειες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Επομένως τι να τους πει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών; Παράλληλα βλέπουν ότι τα φερέφωνα του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής που τους παρέσυραν στην οικονομική καταστροφή εξακολουθούν να διάγουν πλουσιοπάροχη ζωή να οδηγούν οχήματα μεγάλου κυβισμου(τζιπ) χωρίς να εργάζονται πουθενά. Είναι οι γνωστοί στην περιοχή που σιτίζονται απο το τουρκικό Προξενείου Κομοτηνής
Είναι ακόμη οι ίδιοι που πωλούν …φούμαρα στο Τουρκικό κατεστημένο περί δήθεν συμπαγής και ελεγχόμενης μεγάλης «τουρκικής μειονότητας» που ζει στη Θράκη.
Προφανώς έτσι παρασύρθηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλουτ Τσαβουσογλου και πίστεψε ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία η ιδιωτική επίσκεψη του στη Θράκη η οποία όμως εξελίχθηκε σε κλειστού τύπου εθιμοτυπική συνάντηση στην Κομοτηνή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr