current views are: 17

6 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση13:46

Γράμμα από τις Βρυξέλλες: Η Αγία Τριάδα των συναντήσεων κορυφής

Βig game hunting το επόμενο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Δημοσίευση 13:46’

Βig game hunting το επόμενο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Για τους λάτρεις των πολιτικών σαφάρι το επόμενο δεκαήμερο του Ιουνίου κρύβει αυτό που οι κυνηγοί ονομάζουν big game hunting. Η Αγία Τριάδα των συναντήσεων ξεκινά από το Λονδίνο με τη συνεδρίαση των G7, των επτά δηλαδή χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το δεκαήμερο κορυφώνεται με το Συμβούλιο των ευρωπαίων ηγετών και τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και όλα αυτά με φυσική πλέον παρουσία.

Τα ζητήματα στο τραπέζι είναι πολλά και η προσέγγιση των μεγάλων παικτών διαφέρει αισθητά. Αν και η συνύπαρξη αυτών των τόσων σημαντικών γεγονότων δεν είναι κάτι συνηθισμένο, στο τραπέζι και των τριών θα βρεθεί η «χώρα του Δράκου», τόσο από την πλευρά της θεαματικής της οικονομικής ανόδου, οσο και από την πλευρά της συνεχιζόμενης στρατιωτικής της ισχύος, που έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανής στο Χονγκ Κονγκ τα τελευταία χρόνια. Από τη συζήτηση δεν θα απουσιάσουν και οι απολυταρχικές τάσεις του Κινεζικού καθεστώτος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των Ουιγούρων (αποτελούν μια μουσουλμανική μειονότητα στην Κίνα, με τουρκικές καταβολές και… βρίσκονται σε αμφιλεγόμενα «στρατόπεδα αναμόρφωσης» τα οποία πολλοί τα χαρακτηρίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης).

Όμως, όπως πολλές φορές συμβαίνει σε αυτές τις συναντήσεις, τα πλέον φλέγοντα και αντιφατικά ζητήματα είναι εκτός ατζέντας και συζητούνται στο περιθώριο. Όσοι δεν ζουν στο φεγγάρι τα τελευταία πέντε χρόνια, ξέρουν ότι οι σχέσεις Αμερικής και Κίνας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

Επισήμως το βασικό θέμα συζήτησης του G7 είναι η πρόσφατη απόφαση των υπουργών οικονομικών των χωρών που συμμετέχουν στη συνάντηση, για τη θέσπιση ενός ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στην τεχνολογική βιομηχανία (tech industry).

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δυσκολέψει την προσπάθεια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του πλανήτη να μην πληρώνουν φόρους. Ως εξέλιξη πιθανόν να ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης, η οποία προσπαθεί χρόνια τώρα να εχει πιο ενεργό ρόλο στις φορολογικές πολιτικές των κρατών μελών της.

Από την άλλη, στην ανακοίνωση της Συμμαχίας αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στο μενού της συνόδου των ηγετών των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα βρίσκεται, εκτός από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, τις κυβερνοεπιθέσεις, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και η άνοδος της ισχύος της Κίνας.

Και φτάνουμε στην τρίτη συνάντηση, στη σύνοδο κορυφής, που η συζήτηση για την Κίνα θα γίνει υπό το πρίσμα της πρόσφατης υπογραφής μιας επενδυτικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δεδομένο ότι η Αμερική βασίζεται και επιθυμεί τη στήριξη της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της υπερδύναμης της Ασίας, δημιουργώντας μια εξίσωση για δυνατούς λύτες καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να κρατήσουν τις ισορροπίες με την Κίνα, χωρίς όμως να κλείσουν τα μάτια στις παράφορες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττει η χώρα αυτή.

Μεγάλο ζητούμενο αποτελεί για όλους η επιστροφή της Αμερικής. Με ανυπομονησία η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει αν ο Τζο Μπάιντεν θα καταφερει να της προσδώσει τον παλιό της ρόλο, ως ηγέτη των διεθνών οργανισμών του δυτικού κόσμου.Εν κατακλείδι, τα hand made κοστούμια και οι μεταξωτές γραβάτες δεν πρέπει ναξεγελούν.Πρόκειται πραγματικά για κυνήγι στις σαβάνες της παγκόσμιας οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.