VOICES

Ο Ερντογάν με τη βοήθεια του Βερολίνου στήνει παγίδες στην Ελλάδα

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2021, 21:30
Facebook Twitter Whatsapp

Ο στόχος του Ερντογάν υποβοηθούμενος από το Βερολίνο είναι η αποσύνδεση των Ελληνοτουρκικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Μια είδηση που έκανε αίσθηση προερχόμενη από το Βερολίνο αλλά δεν έπαιξε ψηλά στην ειδησεογραφία της ημέρας θα πρέπει να μας προβληματίσει. Και δεν είναι άλλη από την κατάργηση ενός από τα εμβληματικά συστατικά στοιχεία του τρόπου λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αρχής της ομοφωνίας με τη δυνατότητα κάθε μέλους να ασκεί βέτο. Αυτό ζήτησε , ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, καθώς όπως υποστηρίζει οι «27» δεν μπορεί να είναι «όμηροι μονομερών καθυστερήσεων».

Ο κ. Μάας τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα των μεμονωμένων κρατών – μελών της Ε.Ε. να «αρνούνται αποφάσεις» και να ασκούν βέτο. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάει για την εξωτερική πολιτική, «Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε όμηροι από εκείνους που παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική μέσω των βέτο που υποβάλλουν. Επομένως, το λέω ανοιχτά: το βέτο πρέπει να φύγει- ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να καταψηφιστούμε».

Να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές;

Σήμερα, τα εθνικά μας θέματα και κυρίως οι Τουρκικές προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο δεν καθίστανται εύκολα πλειοψηφικές γιατί υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα στους κόλπους της ένωσης. Επίσης μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία εξακολουθεί το ενεργειακό παιχνίδι με την Ρωσία και θέλει διαχρονικά την ειδική γεωπολιτική σχέση με την Τουρκία. Το καταλάβαμε, άλλωστε, από την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλει να μην αποφασιστούν κυρώσεις στην Τουρκία αλλά και από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την διάσκεψη για τη Λιβύη.

Η Ελλάδα πέτυχε τα ελληνοτουρκικά να γίνουν ευρωτουρκικά και να επηρεάζουν τις σχέσεις και της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον με τρίτο «πρόσωπο» φυσικά τον Πούτιν που κάνει δουλειές με τον Ερντογάν. Αυτή η εξέλιξη κάνει τον «σουλτάνο» τρελό. Και μπορεί να σταμάτησε τις προκλήσεις στο πεδίο αλλά:

Ο Ερντογάν μαζί με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του και μάλιστα και επί Ελληνικού εδάφους- Τσαβούσογλου στη Θράκη- προκαλούν και απειλούν παραβιάζοντας συνθήκες, συμφωνίες αλλά και το Διεθνές Δίκαιο και μάλιστα με αξιώσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Δεν άλλαξε την εμπρηστική ρητορική για τη μειονότητα στη Θράκη αλλά και για την Κύπρο και την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο στόχος του Ερντογάν υποβοηθούμενος από το Βερολίνο είναι η αποσύνδεση των Ελληνοτουρκικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Θέλει να τις εμφανίσει ως διμερές του ζήτημα με Ελλάδα και Κύπρο, τα «δυο κακομαθημένα», όπως χαρακτηριστικά επαναλαμβάνει.

Τα χαμόγελα και οι αγκαλιές δεν λύνουν τα προβλήματα, τα βάζουν κάτω από το χαλί και δίνουν επιχειρήματα στον Ερντογάν να εμφανίζεται ως διαλλακτικός. Οι συσχετισμοί που ευνοούν τη χώρα μας δεν θα ισχύουν για πάντα γι’ αυτό και θα πρέπει να αξιοποιηθούν κομβικά και όχι πρόσκαιρα για ένα ήσυχο καλοκαίρι.

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Τουρκία και μπορεί οι σχέσεις να είναι τοξικές εξαιτίας των S-400 αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν γνωρίζει από «πιρουέτες» και θα ζυγίσει πότε θα «πουλήσει» τις σημερινές λυκοφιλίες για αξιοποιηθεί από την  αμερικανο-νατοϊκή πλευρά απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν και αναπτύσσουν οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ελληνικές θέσεις και ανησυχίες.

Ο Ερντογάν στριμωγμένος ψάχνει να κάνει την κωλοτούμπα και πως θα την «πουλήσει» στους Αμερικάνους, και το θέμα είναι αν οι τελευταίοι θα «πουλήσουν» τη χώρα μας όπως τους Κούρδους στη Συρία. Αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν  και να του προσφέρει χρόνο αλλά και να νομιμοποιεί στα μάτια των συμμάχων μας τις απειλές και τις αμφισβητήσεις σε επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις και συναντήσεις δίνοντας την εντύπωση ότι συμμετέχει σε έναν διάλογο άνευ όρων για όλα τα θέματα που επιδιώκει η Τουρκία.

Μέχρι σήμερα καμία διπλωματική συνεννόηση, συνάντηση ή επίσκεψη δεν υπήρξε που αμέσως μετά να μην την υπονόμευσαν οι Τούρκοι. Επομένως οι πιθανότητες να βγει κάτι ουσιαστικά θετικό από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι σχεδόν μηδενικές. Αυτό που θα περιμένουμε είναι, όχι αν ο Ερντογάν θα θέσει τις προκλητικές αξιώσεις του αλλά το βαθμό και την ένταση της επιθετικότητας του, λειτουργώντας σαν «Μιθριδάτης» στη λογική του, «πες, πες, κάτι θα μείνει»…στο τραπέζι του διαλόγου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr