current views are: 14

18 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση09:16

Γράμμα από τις Βρυξέλλες: Η Αμερική επέστρεψε και η Κίνα νιώθει την ανάσα της Δύσης

Κι αν σε κάτι πρέπει ιδιαίτερα να σταθούμε, είναι ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν εξαιρετικά κακή για το Πεκίνο, που είδε τον δυτικό κόσμο ευθυγραμμισμένο απέναντί του.

Δημοσίευση 09:16’

Κι αν σε κάτι πρέπει ιδιαίτερα να σταθούμε, είναι ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν εξαιρετικά κακή για το Πεκίνο, που είδε τον δυτικό κόσμο ευθυγραμμισμένο απέναντί του.

USA is back. Αυτό είναι το συμπέρασμα, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της « Αγίας Τριάδας των συναντήσεων κορυφής», (σύνοδος G7 στην Κορνουάλη, σύνοδοι ΝΑΤΟ και ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες), εκεί όπου ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν η Κίνα, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει ότι θα συμβεί με το ακριβώς προηγούμενο άρθρο στο  Newpost! 

Κι αν σε κάτι πρέπει ιδιαίτερα να σταθούμε, είναι  ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν εξαιρετικά κακή για το Πεκίνο, που είδε τον δυτικό κόσμο ευθυγραμμισμένο απέναντί του. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι Ευρώπη και Αμερική τα βρήκαν έχοντας μπροστά τους μια νέα απειλή, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει  σε επιμέρους εξελίξεις, οπως συνέβη με την ανακοίνωση της Ιταλικής κυβέρνησης. Ο Μάριο Ντράγκι δεν αποκλείεται  να επανεξετάσει τη στάση του  σχετικά με το εμβληματικό σχέδιο υποδομών της Κίνας, το belt and road initiative.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη εκμεταλλεύτηκε το momentum για να δείξει το άλλο πρόσωπο της χώρας του υποσχόμενος ότι θα της προσδώσει τον παλιό της ρόλο,  απέδειξε ότι πιστεύει στην αναβάθμιση των διατλαντικών σχέσεων και δεν έκρυψε ότι επιθυμεί έναν ενωμένο  δυτικό κόσμο απέναντι στην Κίνα.

Και αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις που ακολούθησαν των συναντήσεων αυτών, φαίνεται ότι ο στόχος του, που ηταν να συσπειρώσει τους ηγέτες των πλούσιων χωρών της Δύσης απέναντι στους κοινούς αντιπάλους που είναι η Ρωσία και η Κίνα, επετεύχθη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, στη συνέντευξη τύπου «μνημόνευσε» ων ουκ έστιν αριθμός τη χώρα του Δράκου. Αναφέρθηκε στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, που όπως είπε αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια της Συμμαχίας και στις καταναγκαστικές πολιτικές της οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον, εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρήση της παραπληροφόρησης από την Κίνα και κατέληξε λέγοντας ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν την υπερδύναμη της Ασίας να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να ενεργήσει υπεύθυνα στο διεθνές σύστημα.

Η εξίσωση όμως  είναι λίγο πιο περίπλοκη  αν διαβάσουμε, από την άλλη πλευρά τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου. Ο Εμανουέλ Μακρόν ναι μεν κατέταξε τη Ρωσία και την Κίνα στους εχθρούς της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι οι εχθροί του, δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και για τομείς που θα μπορούσαν οι ευρωπαίοι να συνεργαστούν με την Κίνα!

Κι εδώ έχει σημασία να προσθέσουμε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.

Το επόμενο εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Σλοβενία,  η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα αποτελέσουν μια από τις προτεραιότητές της. Και με το δεδομένο ότι οι Κινέζοι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην συγκεκριμένη περιοχή με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημαντικό δάνειο στο Μαυροβούνιο , καταλαβαίνουμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός αυτό. 

Ταυτόχρονα, ο Τζο Μπάιντεν μπαίνοντας στο Air Force one για να περάσει  τον Ατλαντικό και να βρεθεί στη Γηραιά Ήπειρο, ήξερε πολύ καλά ότι είχε φτάσει η στιγμή για να βάλει ένα τέλος στον ανταγωνισμό Ευρώπης-Αμερικής. Έτσι φτάσαμε στην ανακωχή , μετά από δεκαεπτά χρόνια διαμάχης, σχετικά με το θέμα των επιδοτήσεων στην Boeing και την Airbus. Είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας του, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ο οποίος αντιμετώπιζε τους Ευρωπαίους ως αντιπάλους.

Η αλήθεια είναι ότι στα πέντε χρόνια απουσίας της Αμερικής από το ευρωπαϊκό γιγνεσθαι, ο κόσμος έχει αλλάξει.Γι αυτό και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου δείχνει να είναι διατεθειμένος να κάνει  τα πάντα για να κερδίσει το χαμένο έδαφος.


σχετικα αρθρα