VOICES

Ημερολόγιο Καρολάιν: Οι υποκριτές, οι ηδονοβλεψίες και οι…ευαίσθητοι

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιουνίου 2021, 18:27
Facebook Twitter Whatsapp

Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι είναι ακριβοί και έχουν αντικατασταθεί από τους λεγόμενους πανελίστες αγνώστου επαγγελματικής ιδιότητας.

Θαύμα, θαύμα! Δεοντολογία; Διαρροές δικογραφιών; Σύντομα ανέκδοτά στη χώρα που ξυπνάει και πέφτει από τα σύννεφα… Κάποιοι ανακάλυψαν με χρονοκαθυστέρηση την σκανδαλοθηρία στα ΜΜΕ και την καλλιέργεια της κουλτούρας της «κλειδαρότρυπας» και της λαϊκιστικής – καταγγελτικής δημοσιογραφίας. Και βγάζουν ανακοινώσεις, σοβαρά τώρα; Οι επαγγελματικές Ενώσεις των δημοσιογράφων, το ΕΣΡ που είναι όταν τα τελευταία δέκα χρόνια έχει υποχωρήσει η ενημέρωση και έχει αντικατασταθεί από ριάλιτι; Που είναι το ΕΣΡ να ελέγξει τα κανάλια αν τηρούν την υποχρέωση που απορρέει από την άδεια που έχουν και τη συνταγματική πρόβλεψη για ποιοτικά προγράμματα και συγκεκραμένες ώρες ενημέρωσης;   

Όλα θυσία στον ανταγωνισμό της τηλεθέασης, ακροαματικότητας και κυκλοφορίας. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι είναι ακριβοί και έχουν αντικατασταθεί από τους λεγόμενους πανελίστες αγνώστου επαγγελματικής ιδιότητας. Η συζήτηση ξεκίνησε για ακόμα μια φορά και θα κρατήσει ελάχιστα στο προσκήνιο με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον 33χρονο σύζυγό της στα Γλυκά Νερά στις 11 Μαΐου.

Η θρυαλλίδα που άναψε τη φωτιά του δημόσιου διαλόγου ήταν τα αποσπάσματα του ημερολογίου της άτυχης μητέρας, τα οποία προβλήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης. Ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν με λάθος τρόπο να ζητήσουν να μπει τάξη σε μια ζούγκλα που σε μεγάλο βαθμό φέρουν την ευθύνη, με την απραξία τους, που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Δηλαδή πρώτη φορά «βγαίνουν» στον αέρα δικογραφίες; Ή δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες και «κομμάτια» της προσωπικής ζωής του εκάστοτε θύματος ή και του θύτη; Πρώτη φορά παραβιάζεται η ιδιωτικότητα των εμπλεκομένων; Μάλιστα, για τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων του ημερολογίου του θύματος του πρωτοφανούς εγκλήματος διατάχθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, η διενέργεια έρευνας για τη διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως η «παραβίαση υπηρεσιακού ή δικαστικού απορρήτου». Και η δικαιοσύνη έπεσε από τα σύννεφα;

Μα εδώ έχουν γίνει σουρωτήρι τα πρακτικά της προανακριτικής Επιτροπής για τον Παππά, τα οποία πάντως θεωρούνται απόρρητα, αλλά τα διαβάζεις παντού και με ανεπίσημες διαρροές των κομμάτων που δημοσιεύονται μάλιστα στο ΑΠΕ! Τελειώνετε, λοιπόν, με την υποκρισία διαπρύσιοι κήρυκες της δεοντολογίας.

Είναι ο κανόνας ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι δικαστικές εξελίξεις από τα ΜΜΕ, με αναπαραγωγή ολόκληρων δικογραφιών στο στάδιο της προδικασίας, αγνοώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Δηλαδή πριν το ημερολόγιο της Καρολάιν δεν είχε διαπραχθεί η παραβίαση της ιδιωτικότητας; Και πως αυτή καθορίζεται; Όταν ο δημοσιογράφος έχει στοιχεία που ανατρέπουν τα δεδομένα δεν τα βρίσκει πάντα με τον δρόμο της δεοντολογίας. Αν η δημοσίευση τους θα έπρεπε να περνάει από επιτροπές δεοντολογίας καμία μεγάλη αποκάλυψη δεν θα είχε γίνει, γιατί τα περισσότερα ρεπορτάζ θα είχαν μείνει στα συρτάρια.

Η υπόθεση των Γλυκών κυριάρχησε στην ελληνική επικαιρότητα, συγκλόνισε την κοινωνία προκαλώντας πολιτική αντιπαράθεση για την εγκληματικότητα. Αλλά παράλληλα δημιούργησε συναισθηματικές εξάρσεις και άρχισε να επηρεάζει ανθρώπινες συμπεριφορές. Μοιραία, προκάλεσε και το έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ από τη στιγμή της αρχικής έρευνας μέχρι τη σύλληψη του δολοφόνου, την ανακριτική απολογία και τη διεξαγωγή της ίδιας της ποινικής δίκης.

Ήταν ένα έγκλημα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας. Σε υποθέσεις με μικρότερο ενδιαφέρον παραβιάζεται η διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με την οποίο η ανάκριση είναι μυστική και δεν θα γινόταν σε μια τέτοια υπόθεση; Είναι πρώτη φορά που τα ανακριτικά έγγραφα και τα αποδεικτικά μέσα βγαίνουν στον αέρα; Είναι η πραγματικότητα που δοκιμάζει το θεσμικό πλαίσιο. Το έντονο και δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την ενημέρωση του κοινού προκαλεί αυτές τις «δεοντολογικές» παρενέργειες.

Στην περίπτωση των στοιχείων που φτάνουν στα χέρια δημοσιογράφου αφού έχουν διασταυρωθεί αυτά δημοσιοποιούνται και δεν μπαίνουν στα συρτάρια. Έχει, όμως σημασία ο τρόπος που δημοσιοποιούνται και όχι πάντως με στόχο το κουτσομπολιό και την κλειδαρότρυπα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ημερολογίου από τη στιγμή που είναι κομμάτι από την ανακριτική διαδικασία, ποιος κανόνας απαγορεύει τη δημοσιοποίηση του; Καθώς από τη στιγμή της δολοφονίας της Καρολάιν και στην προσπάθεια διερεύνησης της υπόθεσης δεν υπήρξε καμία προστασία των προσωπικών δεδομένων με όλες τις προσωπικές της στιγμές να δημοσιεύονται σε όλα τα ΜΜΕ. Ενώ παράλληλα κατά παράβαση της μυστικότητας της έρευνας και της ανάκρισης βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δικογραφίες, ιατροδικαστικές εξετάσεις ακόμα και ποιες ερωτήσεις έκαναν ανακριτής και εισαγγελέας.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν εμφανίζεται επιλεκτική τήρηση αυτής της μυστικότητας και συγκεκριμένα στοιχεία της δικογραφίας με σκοπιμότητα τον επηρεασμό. Ας αφήσουμε την υποκρισία που μπορεί να προέρχεται από ανταγωνισμό, ιδεοληψίες ή ακόμα και πολιτικά κίνητρα.  

Πάμε λοιπόν από την αρχή.

Στο διαβιβαστικό των 26 σελίδων που συνέταξαν οι αστυνομικοί για την υπόθεση, συμπεριλαμβάνονται και αποσπάσματα από το ημερολόγιο της 20χρονης που περιγράφει τις εντάσεις μεταξύ του ζευγαριού, που σίγουρα δεν δικαιολογούν την αποτρόπαια πράξη του 32χρονου πιλότου να δολοφονήσει τη γυναίκα του και μητέρα του παιδιού τους. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό σημείωμα της αστυνομίας, η άτυχη κοπέλα διατηρούσε κρυπτογραφημένο ημερολόγιο και συνήθιζε να γράφει για τη σχέση της με τον πιλότο, πριν ακόμα αποκτήσουν μωρό.

Σε αυτό το ημερολόγιο στις 3 Ιουλίου του 2020 η Καρολάιν και ενώ το μωράκι ήταν μόλις 1 μηνός, είπε στον σύζυγό της ότι θέλει να χωρίσουν και ότι άρχισε να ψάχνει σπίτι. Μάλιστα του είπε όπως αναφέρει ότι σκεφτόταν να χωρίσει μαζί του και πριν μείνει έγκυος αλλά μετά έμεινε έγκυος και έμεινε μαζί του για να μη μεγαλώσει η κόρη τους χωρίς τους δυο γονείς της. Λοιπόν, για να τελειώνει η υποκρισία και το παραμύθι χωρίς δράκο, την ώρα που εκπομπές «κλειδαρότρυπας» είχαν δημιουργήσει ένα «ροζ συννεφάκι» για το ζευγάρι και είχαν εξαπολύσει σαφάρι για τους αλλοδαπούς δράστες, έπεφτε στα χέρια δημοσιογράφου το ημερολόγιο, δεν θα το δημοσιοποιούσε;   

Δεν θα δημοσιοποιούσε υλικό που αποδομεί την εικόνα ενός ευτυχισμένου ζευγαριού που επιτηδευμένα χρησιμοποίησε ο δολοφόνος για να εμφανίζεται υπεράνω υποψίας ώστε να αποπροσανατολίσει τις έρευνες και να εμφανιστεί ως θύμα;

Εγώ, πάντως θα το δημοσιοποιούσα για την ουσία και όχι για την κλειδαρότρυπα!

Βρήκαμε την ευκαιρία να χωριστούμε σε ηδονοβλεψίες και…ευαίσθητους. Και να κατηγορηθούν αυτοί που τον λένε τον δολοφόνο με το όνομα ότι  θέλουν να τον ξεπλύνουν αλλά αυτοί που τον λένε συζυγοκτόνο είναι οι ευαίσθητοι. Το έγκλημα των Γλυκών Νερών είναι εξαιρετικά ειδεχθές και απίστευτης βαρβαρότητας ας αφήσουμε λοιπόν τις γενικεύσεις, τα στερεότυπα και τις ιδεοληπτικές βλακείες!

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr