VOICES

Μάτι και Μάνδρα «χτύπησαν» τη Γερμανία της Μέρκελ και του διαδόχου της Λάνσετ

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2021, 10:30
Facebook Twitter Whatsapp

Είμαι στο αυτοκίνητο και κάνω «ζάπινγκ» στο ραδιόφωνο για να ακούσω τι παίζουν κι άλλοι σταθμοί καθώς είμαι κολλημένος στη συχνότητα 98.9 του ραδιοφώνου του ALPHA. «Η εθνική τραγωδία στη Γερμανία μας θυμίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ!» ακούω, πάει να μου φύγει το τιμόνι από τα χέρια. Μα γιατί θα μου πείτε; Δεν πιστεύεις στην κλιματική αλλαγή; Πιστεύω και μάλιστα φωνάζω εδώ και χρόνια απλώς ο ραδιοφωνικός σταθμός που συντονίστηκα στις περιπτώσεις της Μάνδρας και της καταστροφικής και ολέθριας πυρκαγιάς στο Μάτι είχε ξεχάσει τη λέξη κλιματική αλλαγή και την είχε αντικαταστήσει με τα ονόματα Τσίπρας και Δούρου. Και για τον εν λόγω δημοσιογράφο και τότε σχολιαστή των γεγονότων ήταν άγνωστη λέξη η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μετά βέβαια «τρούπωσε» στο συγκεκριμένο μέσο. Για να το ξεκαθαρίσω πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση των κρίσεων και αυτές αποδόθηκαν και με το παραπάνω στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μάλιστα όποιος τολμούσε εκείνη την εποχή να μιλήσει για ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματική αλλαγή ήταν κυβερνητικός προπαγανδιστής και φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανέρχομαι, με το που πληροφορήθηκα την «καταστροφή άνευ προηγουμένου», την «εθνική τραγωδία» για την οποία κάνουν λόγο αξιωματούχοι σε Γερμανία και Βέλγιο ήρθαν κατευθείαν στο μυαλό μου οι δικές μας καταστροφές. Και αναρωτήθηκα, μα στη Γερμανία, και νωρίτερα στην Ελβετία και το Βέλγιο, χώρες πρότυπα για τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, την εκτέλεση έργων και προστασίας των πολίτων να έχουμε τόσους νεκρούς που θα ξεπεράσουν τους δικούς μας από τέτοιες καταστροφές καθώς παραμένουν εκατοντάδες οι αγνοούμενοι και με ζημιές δισ. ευρώ;

Η Bild γράφει για μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποίησε βιντεοδιάσκεψη με τον Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας που έχει την απόλυτη ευθύνη αλλά και τις αρμοδιότητες για το όσα συμβαίνουν στην περιφέρεια που χτυπήθηκε από την καταστροφή. Γιατί βλέπετε στη Γερμανία είναι ομοσπονδιακή και πλήρως αποκεντρωμένη η διακυβέρνηση.  

Είναι όμως και διάδοχος της στο κόμμα και υποψήφιος καγκελάριος και περιμένω να δω αν θα παραιτηθεί γιατί δεν συντόνισε σωστά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αν τα ρέματα ήταν μπαζωμένα, αν υπήρχαν κακοτεχνίες και γιατί δεν εκκένωσε έγκαιρα τις περιοχές που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.  

Αυτό που θέλω να γράψω είναι ότι σαφώς και υπάρχουν ευθύνες στις καταστροφές και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά υπάρχουν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ολοένα περισσότερες περιοχές του πλανήτη και θα γίνουν πλέον κομμάτι της ζωής μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου

Οι καταστροφικές και πολύνεκρες πλημμύρες στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη, το πρωτόγνωρο και θανατηφόρο κύμα καύσωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και οι πυρκαγιές στις απρόσιτες στέπες της Σιβηρίας προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Κι αυτό ενώ καθημερινά ολοένα περισσότεροι διαπιστώνουν βίαια τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και συνειδητοποιούν ότι όλα τα παραπάνω είναι εικόνες από το παρών και όχι από  μέλλον. Και τα γράφω αυτά γιατί κάποιοι χρησιμοποιήσαν όλα τα παραπάνω με κομματικό φανατισμό, «εργαλειοποιώντας» τα  για να πλήξουν πολιτικά πρόσωπα και δεν ήταν μόνο κόμματα που αν θέλετε λογοδοτούν στον λαό και αποφασίζουν την πολιτική τους στρατηγική αλλά ήταν δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που κάθε μέρα κουνάνε το δάχτυλο στον πολίτη και το «παίζουν» ότι προσφέρουν αντικειμενική ενημέρωση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr