current views are: 13

18 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση08:31

Η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια και ο ΣΥΡΙΖΑ το παίζει large

Δημοσίευση 08:31’

Νέο θέατρο του παραλόγου αρχίσαμε να ζούμε. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό με αναστολή εργασίας σε όσους αρνηθούν και άρχισε η …πλειοδοσία. Η πρώτη αντίδραση είναι να μην υπάρξουν απολύσεις. Είναι επώδυνη εμπειρία μια απόλυση. Εύκολη στον ιδιωτικό τομέα, πολύ πιο δύσκολη στον δημόσιο.

Η αναστολή χωρίς αποδοχές σίγουρα είναι μια σοβαρή συνέπεια που θα υποστούν όσοι συνεχίσουν να αρνούνται τον εμβολιασμό με την λήξη της διορίας. Θα δουν να μην μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό τους κάθε μήνα ο μισθός που χρειάζονται για τα προς το ζην κι αυτό είναι σοκαριστικό. Γιατί δεν λες ότι δουλεύει από χόμπι ένας τραυματιοφορέας ή μια νοσοκόμα που πασχίζουν μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης πολλές φορές, με έλλειψη προσωπικού. Πόσο, λοιπόν, θα αντέξουν; αναρωτιούνται στην κυβέρνηση. Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας.

Κι αν δεν λειτουργήσει; Εάν τα κενά που θα μείνουν ανοιχτά θα είναι σημαντικά; Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα γίνει αναπλήρωση με συμβασιούχους. Με τις πιο γρήγορες διαδικασίες θα χρειαστούν δύο εβδομάδες. Πως θα καλυφθούν αυτά τα κενά και με τις καλοκαιρινές άδειες να τρέχουν; Επίσης ήταν ελάχιστο το ενδιαφέρον με την έξαρση της πανδημίας που οι μισθοί ήταν υψηλότεροι σε σχέση με αυτούς που παίρνουν στο δημόσιο (οι γιατροί). Ξαφνικά θα εμφανιστεί κύμα ενδιαφέροντος εμβολιασμένων – γιατί πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο αυτοί που θα προσληφθούν; Και άντε και εμφανίστηκαν. Με τι χρονικής διαρκείας συμβάσεις θα απασχοληθούν; Ενός μήνα; Δίμηνες; Τρίμηνες;

Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η αναστολή μπορεί να κρατήσει μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Δηλαδή μέχρι το 2022; Μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για αναστολή επ´ αόριστον; Οι νομικές διεκδικήσεις από αυτούς που δεν θα αντέχουν πλέον οικονομικά και θα θέλουν να επιστρέψουν – ανεμβολίαστοι – θα πέφτουν βροχή.

Εκτός ρεαλιστικής προσέγγισης είναι και το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ που λέει «ναι» στην υποχρεωτικότητα αλλά χωρίς ποινολόγιο. Ούτε μπορεί το κράτος – δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι – να πληρώνουμε τα pcr και τα rapid test επ´ αόριστον όσων αρνούνται να εμβολιαστούν και παίρνουν το ρίσκο να νοσήσουν και να κολλήσουν κι άλλους και να ξαναγεμίσουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να μην ανοίξουν πάλι τα σχολεία, να επιστρέψει η χώρα στα lockdown.

Το σταυρόλεξο είναι πολύ δύσκολο. Μην υπάρχουν αυταπάτες όμως ότι εάν το τέλος Αυγούστου βρει τη χώρα με πάνω από 5-6000 κρούσματα την ημέρα, είναι μικρή ανταπόκριση στον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, παραμένει ο ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς ανεμβολίαστος, δεν θα αυξηθεί η λίστα της υποχρεωτικότητας ή τα ποινολόγια της αναστολής.

Αναστολή με …μισθό και ανοιχτή θέση επ´ αόριστον στο δημόσιο δεν θα παίξει! Και βέβαια υπάρχει και ένα θέμα κοινωνικής ηθικής. Ένας γιατρός ή μια νοσηλεύτρια ή ένας τραυματιοφορέας που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, δεν κάνουν για την δουλειά. Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους να τους νοσηλεύσουν. Τα rapid test δεν είναι εμβόλια. Σου δείχνουν εάν κόλλησες ή όχι τον κορωνοιό μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μπορεί κάποιος να τον κολλήσει την επόμενη ώρα, μέρα και μέχρι το επόμενο rapid να έχει κολλήσει και 10-20 άτομα, ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο. Το είδαμε στον οίκο ευγηρίας στο Βόλο όπου τα δυο τρίτα των εργαζόμενων αρνούνταν να εμβολιαστούν και κόλλησαν πάνω από 10 ηλικιωμένους. Η αναλγησία χτύπησε κόκκινο.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει στα ζαριά την δημόσια υγεία. Είναι κρίσιμες στιγμές και χρειάζονται καθαρές κουβέντες. Η κυβέρνηση πρέπει να βγει και να προειδοποιήσει ανοιχτά ότι η απόλυση περιμένει και τον δημόσιο υπάλληλο εάν επιβεβαιωθούν τα κακά σενάρια. Ούτε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την εξουσία μπορεί να το παίζει large μοιράζοντας χρήματα που δεν έχει ή να εμφανίζεται υπέρμαχος του εμβολιασμού με τον Πολάκη και την Τζάκρη να τον αντιστρατεύονται.

Υ.Γ Νόμιζα ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα είχαμε δει όλα. Με τον Τσίπρα όμως να παίρνει τόσο ανοιχτά την πλευρά της ελίτ στη Μύκονο διαφωνώντας με το μίνι lockdown, ε, ναι, αυτό, όντως, με ξεπερνάει!