VOICES

Τα όνειρα του Διονύση και ο λαϊκισμός που παίρνει …άριστα!

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιουλίου 2021, 10:59
Facebook Twitter Whatsapp

Ο 18χρονος Διονύσης έγινε πρόσωπο των ημερών μέσα από την ανοιχτή επιστολή που έστειλε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως δηλώνοντας ότι αισθάνεται ένας «αποτυχημένος άριστος». Ενώ αρίστευσε συγκεντρώνοντας 20.988 μόρια δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ που ήταν οι πρώτες επιλογές του καθώς η βαθμολογία του στο ελεύθερο σχέδιο ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ελάχιστη βάση εισαγωγής του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος στις συγκεκριμένες σχολές είναι 14.03. «Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα» έγραψε.

Ο κάθε 18χρονος έχει τα όνειρα του. Ο Διονύσης τα πάλεψε όπως και πολλά άλλα παιδιά και απογοητεύθηκε που δεν πέτυχε τον στόχο του. Όπως εκείνος δεν τα κατάφερε στην απαιτητική βαθμολογία στο ελεύθερο σχέδιο που όμως είναι κρίσιμης σημασίας για έναν μελλοντικό αρχιτέκτονα, έτσι κι άλλοι 18άρηδες πιθανόν για λίγα μόρια να μην πέρασαν για παράδειγμα στην Ιατρική ή τη Νομική Αθηνών κλπ. Ο Διονύσης μπορεί να φοιτήσει στην Αρχιτεκτονική της Πατρών, Ιωαννίνων, Χανίων και του χρόνου εάν θέλει να ξαναπροσπαθήσει.

Το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και η Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης έβαλαν πιο ψηλά τον πήχη στους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ασκώντας το δικαίωμα που τους έδωσε η μεταρρύθμιση Κεραμέως. Προφανώς είχαν συγκεκριμένα κριτήρια για τους όρους και τις προϋποθέσεις του γνωστικού αντικειμένου που προσφέρουν και που θα έπρεπε να εκπληρούν οι εισαχθέντες. Για έναν μελλοντικό αρχιτέκτονα δεν είναι δευτερεύον το ελεύθερο σχέδιο.

Ο Διονύσης ζήτησε να μην ισχύσουν από φέτος οι αλλαγές. Ξέσπασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.
Δεν φταίει βέβαια ο 18χρονος που έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί τα όνειρα του, να διαμαρτύρεται, να καταγγέλει.

Η χώρα δυστυχώς έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία παίρνει άριστα στο λαϊκισμό. Δεν διστάζει πάνω στην απελπισία της για το δημοσκοπικό της τέλμα, να καβαλήσει ότι κύμα δυσαρέσκειας υπάρχει και δεν υπάρχει.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων - αν επιστρέψει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ- και υποσχέθηκε σε υποψήφιους την αναδρομική εισαγωγή τους σε σχολές στις οποίες δεν εισήχθησαν! Υποσχέθηκε ότι αν το επιθυμούν θα μπορούν να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία με τους σημερινούς βαθμούς που έχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και καθ´ υπέρβασιν να ενταχθούν στα ΑΕΙ.

Δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός λέει στον Διονύση ότι αν κερδίσει τις εκλογές σε δυο χρόνια, θα του δώσει πτυχίο του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κι ας φοίτησε στην Πάτρα, την Ξάνθη κλπ. εις βάρος των παιδιών που εισήχθησαν με το σπαθί τους και φοίτησαν στο ΕΜΠ.

Παραγνωρίζει ακόμη και το γεγονός ότι πάνω από το 40% των φοιτητών δεν αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια. Τάζει πτυχία ότι να ναι. Επιλέγει να πλειοδοτήσει στην απογοήτευση των 18αρηδων. Δεν τον προβληματίζει για την στρατηγική του ούτε η έρευνα της MARC για το «Πρώτο Θέμα» που έδειξε ότι με την «καθιέρωση ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια» συμφωνεί το 70,9% των ερωτηθέντων και τοποθετείται αρνητικά το 23,5%.

Παίζει με τα όνειρα των εφήβων και την ανάγκη που έχει ένας γονιός το παιδί του να πάρει ένα πτυχίο οπωσδήποτε ακόμη και όταν δεν μπορεί, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται σε κάτι που δεν αγαπάει ενώ ένας διαφορετικός επαγγελματικός προσανατολισμός θα του άνοιγε άλλους δρόμους.

Με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων συμφωνώ κι εγώ. Όχι όμως με την λαϊκίστικη και αβάσιμη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ. Στα περισσότερα ξένα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές δεν δίνουν εξετάσεις. Αλλά είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια στα φημισμένα πανεπιστήμια και πιο χαλαρά αλλά όχι τύπου «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» στα υπόλοιπα. Είναι ένα άλλο σύστημα που εάν ήταν να εφαρμοστεί στην Ελλάδα θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως το 2014 έταζε ότι θα σκίσει με ένα νόμο τα μνημόνια έτσι και τώρα πάλι τάζει λαγούς με πετραχήλια στους 17άρηδες. Μόνο που το 2022 και το 2023 δεν είναι 2014. Οι «λωτοφάγοι» είναι είδος προς εξαφάνιση. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβέρνηση θα πρέπει να αποκτήσει σοβαρό πολιτικό λόγο. Όσο επενδύει στην λαϊκίστικη αερολογία θα είναι δεύτερος και καταϊδρωμένος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr