current views are: 22

26 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση07:07

Όταν η Σακελλαροπούλου τά ’κανε σαλάτα (για μια ακόμη φορά…)

Η υπόθεση Ιάσονα Αποστολόπουλου, κλονίζει την Προεδρία

Δημοσίευση 07:07’

Η υπόθεση Ιάσονα Αποστολόπουλου, κλονίζει την Προεδρία

Με τα παρατσούκλια τό ’χω!
Όταν ήμουνα στο Δημοτικό είχα βαφτίσει όλους τους συμμαθητές μου, το συνέχισα στο Γυμνάσιο και ολοκλήρωσα θριαμβευτικά στο Λύκειο.
Ακόμη καμιά φορά, όταν πηγαίνω Τρίκαλα, ακούω να φωνάζουν κάποιους γνωστούς με το προσωνύμιο που τους είχα κοτσάρει. Σαράντα χρόνια αργότερα…
Πώς να μου ξέφευγε λοιπόν η Σακελλαροπούλου, πώς να μου γλύστραγε απ’ τα χέρια; Περίμενα λίγο, περίμενα κάτι βδομάδες και τη στόλισα κι αυτή:

Καρτουνάρα!

Ήταν λίγο το φιζίκ, ήταν κάπως ο τρόπος που εκφραζόταν, ήταν και το γεγονός ότι έμοιαζε να μην αντιλαμβάνεται και πολύ καλά τα πώς και τα γιατί της Προεδρίας. Μου έφερνε σε καρτούν, δεν το ψείρισα, πάρε νά ’χεις. Σιγά και τι έγινε, άμα δεν της ταίριαζε σε λίγο καιρό δεν θα το θυμόταν κανείς.

Κι όμως, της ταίριαξε κάτι παραπάνω από άψογα…

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Σακελλαροπούλου θυμίζει καρτούν πολύ περισσότερο από Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ποιο καρτούν, μάλιστα; Όχι τον Ντάφυ Ντακ, ούτε τον Πόρκυ Πιγκ, ούτε καν τον Μπαγκς Μπάνυ. Το Κογιότ μου θυμίζει, που κυνηγάει το Μπιπ Μπιπ και ξαφνικά ανοίγει γκρεμός από κάτω του. Και σκάει σαν τα καρπούζια στο ίσιωμα…

Το κατάφερε για μια ακόμη φορά η πρώην δικαστικός με την υπόθεση του διεθνούς φήμης διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλου. Που είχε ειδοποιηθεί ότι θα ελάμβανε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος ένεκα της Γιορτής της Δημοκρατίας. Για να σκάσει μύτη τουΐ κυβερνητικού βουλευτή παραμονές της βράβευσης, που μας πληροφορούσε ότι παράσημο γιοκ, καθότι «έγιναν τα δέοντα».

Ποια δέοντα; Όπως έγραψε ο ίδιος ο Αποστολόπουλος:
«Μετά τα μεσάνυχτα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο ο κ. Ζεβελέκης, που δεν γνωρίζω, μου ανακοίνωσε ότι “με τα νέα δεδομένα, δεν συγκροτείται η υπόθεση της παρασημοφόρησής μου”». 

Ποια νέα «δεδομένα» ακριβώς; Κάποιοι πληροφόρησαν, υποθέτω, τους αρμοδίους (καρφώσανε, αν προτιμάτε…), πως ο διασώστης έχει εκφραστεί κατά καιρούς εναντίον των push-backs, κατά της αστυνομικής βίας, κόντρα στο ρατσισμό και στο μισογυνισμό κ.λπ. κ.λπ. Τα λέει και τα γράφει ο άνθρωπος, δεν κρύβεται, έχει απόψεις και τις καταθέτει. Σου αρέσουν, πάει καλά. Δεν σου αρέσουν, δεν τρέχει τίποτα, δημοκρατία έχουμε. Άλλο αυτό όμως κι άλλο το φιάσκο με τη βράβευση Αποστολόπουλου που ανέδειξε με τον πιο οδυνηρό τρόπο τους ερασιτεχνισμούς και τη λιποψυχία της Προεδρίας…

Η οποία Προεδρία μάλιστα, μέσω κύκλων της («κύκλοι», αυτή η μάστιγα), άφησε να διαρρεύσει ότι για το μπάχαλο την ευθύνη φέρει αποκλειστικά το ΥΠΕΞ που (υποτίθεται ότι) συντάσσει τις λίστες των προς βράβευση προσωπικοτήτων. Σαν να λένε από μόνοι τους «εμείς απλές γλάστρες είμαστε, απλό ντεκόρ, μας βγάζουν στη σκηνή με κλειστό το μικρόφωνο». Ούτε καν τη γενναιότητα της απλής συγγνώμης δεν διαθέτουν, μόνο μπαλάκια ξέρουν να πετάνε και να σφυρίζουν αδιάφορα. Άντε και να χαϊδεύουν τη γάτα Καλυψώ!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, βέβαια, έγινε ποτηρόπανο και πάλι ο θεσμός. Και αντί να σβήνει φωτιές, όπως επιτάσσει ο ρόλος του, τις άναψε και τις φούντωσε. Λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά δουλειά του εκάστοτε Προέδρου είναι να ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Κι άμα δεν καταφέρνει να μας ενώνει, τουλάχιστον να μη μας διχάζει.
Μπορεί να το κάνει; Είμαστε ΟΚ.
Δεν μπορεί να το κάνει; Ας δηλώσει αδυναμία και ας παραχωρήσει τη θέση σε κάποιον ή κάποια που δεν θα τον πηγαίνουν καροτσάκι με τόσο μοναδική ευκολία…

Υ.Γ. 1: Παιδιά, μέχρι Χαλάνδρι έφτασαν τα γέλια του Προκόπη, κάντε κάτι δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε!

Υ.Γ. 2: Απαντώντας για το φιάσκο της παρασημοφόρησης ο Ιάσων Αποστολόπουλος έγραψε τα κάτωθι συγκλονιστικά:
«Δυστυχώς, δεν έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ αναλυτικά με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είμαι στην κεντρική Μεσόγειο στο διασωστικό καράβι “Geo Barents”, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι προτεραιότητές μας εδώ είναι διαφορετικές».

Y.Γ. 3: Όπως έγραψε ο καλός και πάντα πληροφορημένος συνάδελφος Βασίλης Σκουρής και επιβεβαίωσε η Έλενα Ακρίτα, την επίμαχη λίστα για τα παράσημα (με Αποστολόπουλο μέσα) την συνέταξε η Προεδρία και την έστειλε ακολούθως στο ΥΠΕΞ για έγκριση. Όπερ και εγένετο, με την υπόθεση να προχωράει κανονικά ως την ώρα που «έγιναν τα δέοντα». Αναρωτιέμαι αν της προέκυπτε κάνα τέτοιος τραγέλαφος στο ΣτΕ της Σακελλαροπούλου, πώς ακριβώς θα αντιδρούσε…