current views are: 13

26 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση15:08

Οι αμετανόητοι «Ανανιστές» αναπολούν την παράδοση της Κύπρου

Υπάρχει κανείς νοήμονας που θα πίστευε ότι ο Ερντογάν δεν θα έκανε τίποτα από όλα αυτά που κάνει σήμερα αν είχε ψηφιστεί το σχέδιο Ανάν;

Δημοσίευση 15:08’

Υπάρχει κανείς νοήμονας που θα πίστευε ότι ο Ερντογάν δεν θα έκανε τίποτα από όλα αυτά που κάνει σήμερα αν είχε ψηφιστεί το σχέδιο Ανάν;

Η λεγόμενη τάση βρίσκεται σε όλα τα κόμματα και αυτόπροσδιορίζεται με το χαρακτηριστικό των υπερασπιστών της αμφιλεγόμενης «ορθής» πολιτικής, χτυπά σποραδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προκλήσεις του Ερντογάν. Τι μας λένε όλοι αυτοί;

Ότι, πόσο καλύτερα θα ήταν να είχαμε συμφωνήσει το σχέδιο Ανάν. Δηλαδή να είχαμε παραδώσει την Κύπρο εθελοντικά για να μην βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση και να δεχόμαστε τις απειλές του Ερντογάν. Όπως ακριβώς κάναμε με τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη στα Ίμια. Που νομιμοποιήσαμε τις γκρίζες ζώνες και άλλες  συνοριακές διαφορές που προκλητικά διεκδικούσε η Τουρκία. Όλους αυτούς δεν τους ένοιαζε αν διαλυόταν η Κυπριακή Δημοκρατία και τη θέση της καταλάμβανε ένα τουρκικό προτεκτοράτο για να έχουμε ήσυχα καλοκαίρια.

«Καρφάκι» δεν τους καιγόταν αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβιβαζόταν «σε κοινότητα και θα αναζητούσε κηδεμόνα» και φυσικά τα ίδια θα λέγανε μετά για Αιγαίο και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσα άρθρα και βιβλία κι αν γραφτούν, όσα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που του «χρωστάνε» τον λιβανίζουν η ιστορία δεν αλλάζει. Τα γεγονότα είναι εκεί τα άτιμα δεν αλλάζουν. Η ελληνική σημαία δεν κυματίζει στα Ίμια, η Τουρκία έγινε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρίς να κάνει ένα βήμα πίσω από το casus belli και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και η Κύπρος θα ήταν σήμερα τουρκικό προτεκτοράτο με το Σχέδιο Ανάν.  

Υπάρχει κανείς νοήμονας που θα πίστευε ότι ο Ερντογάν δεν θα έκανε τίποτα από όλα αυτά που κάνει σήμερα αν είχε ψηφιστεί το σχέδιο Ανάν; Χειρότερη θα ήταν η κατάσταση! Και φανταστείτε τι θα γινόταν στην Κύπρο, θα είχε ήδη τιναχτεί στον αέρα με δραματικές επιπτώσεις εντός και εκτός αυτής. Δηλαδή σύμφωνα με την τότε λύση η κεντρική εκτελεστική εξουσία δεν θα μπορούσε να λάβει την παραμικρή απόφαση από τη στιγμή που το τουρκοκυπριακό «καντόνι» θα έθετε βέτο.

Θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ο Ερντογάν και η Κύπρος μέλος της ΕΕ θα ήταν ουδέτερη; Το τουρκοκυπριακό καντόνι θα ήταν προτεκτοράτο του Ερντογάν που με το βέτο δεν θα επέτρεπε στην Κύπρο να προχωρήσει σε ενεργειακές συμφωνίες που δεν θα ήθελε ο ίδιος.  Θα χρησιμοποιούσε το νησί για τις εμμονές και οθωμανικές επιδιώξεις του, θα ήταν αδύνατο να συνάψει συμμαχίες, όπως με το Ισραήλ. Δεν θα μπορούσε να εμβαθύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, από την ώρα που ο Ερντογάν είναι σε σύγκρουση.  

Αυτή η Κύπρος θα ήταν κατά ων κυρώσεων και θα απαιτούσε την ένταξη της Τουρκίας χωρίς όρους στην ΕΕ, θα έπρεπε να υποκύπτει στους εκβιασμούς του Ερντογάν διαφορετικά με το βέτο θα την παρέλυε. Αυτή η Κύπρος θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση ένα κράτος «φάντασμα» με αυξανόμενες εσωτερικές συγκρούσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε νέες τραγωδίες ή θα υπέκυπτε στις ορέξεις του γιαλαντζή «Σουλτάνου». Μα θα σκεφτεί κάποιος μήπως με όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, θα έπρεπε να αναθεωρήσουν όλοι αυτοί; Η απάντηση που προκύπτει από την αρθρογραφία τους είναι όχι.

Μα δεν καταλαβαίνουν; Καταλαβαίνουν, απλώς υπηρετούν την πολιτική του κατευνασμού που ήταν κυρίαρχη όταν οι μεγάλες δυνάμεις έπαιζαν όλα τα «λεφτά» τους στην Τουρκία και δεν ήθελαν εντάσεις μεταξύ δυο συμμαχικών χωρών. Η ιστορία δικαιώνει πρώην πρωθυπουργό που μου έλεγε ότι στην οικονομία μπορείς να κάνεις υποχωρήσεις, αυτά που χάνεις μπορούν να ανακτηθούν στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας πότε δεν εκχωρείς γιατί ότι χάνεις και μάλιστα με δική σου συμφωνία δεν τα ξανακερδίζεις παρά μόνο με πόλεμο και πάντα η χρονική συγκυρία αλλάζει τα δεδομένα.