current views are: 17

10 Αυγούστου 2021
Δημοσίευση04:37

Κύριε Μητσοτάκη, η συγγνώμη στην πολιτική δεν είναι με λόγια αλλά με… πράξεις

Τι (δεν) άλλαξε από το 2018 έως το 2021… 

Δημοσίευση 04:37’

Τι (δεν) άλλαξε από το 2018 έως το 2021… 

 «Οι πολίτες ζητούν το αυτονόητο: ασφάλεια γι’ αυτούς, τις οικογένειές τους και τις περιουσίες τους… Δεν θέλουν άλλα λόγια, δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν άλλη στάχτη. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη… Στο δικό μου λεξιλόγιο η πολιτική ευθύνη συνοδεύεται από παραιτήσεις», Κ. Μητσοτάκης (2018). Αυτά δήλωνε ο πρωθυπουργός ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, επομένως θα πρέπει να προχωρήσει σε απόδοση ευθυνών και καρατομήσεις, αν δεν θέλει να δει το πολιτικό του κεφάλαιο, που έχει ήδη δεχτεί ισχυρό πλήγμα, να γίνεται…στάχτη. 

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στην Ανατολική Αττική τον Ιούλιο του 2018 είχε ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Νίκου Τόσκα και Πάνου Σκουρλέτη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και του αρχηγού της Πυροσβεστικής. Τι θα κάνει με Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη; Όπως έχω ήδη γράψει, το επιτελικό κράτος, ήδη, θάφτηκε στις στάχτες. 

Θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις γιατί όταν από το 2018 οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία μπορεί να γίνει το «Μάτι της Πάρνηθας» και ζητούσαν να γίνουν σωστές αντιπυρικές ζώνες και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Γιατί αν και από το 2019, η επιτροπή υπό τον Γερμανό καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών Γιόχαν Γκολντάμερ, που παρέδωσε στον τότε πρόεδρο της Βουλής το πόρισμά της για την πυρκαγιά στο Μάτι, δεν έγινε τίποτα; 

Η έκθεση έλεγε ξεκάθαρα ότι πρέπει να γίνει απλούστευση της διαχείρισης των πυρκαγιών, να δοθεί έμφαση στην πρόληψη αντί για την καταστολή και να αναδιοργανωθεί η δασική υπηρεσία. Τι έγινε με το πόρισμα; Η σημερινή κυβέρνηση που ψηφίστηκε με το σύνθημα για επιτελικό κράτος πρέπει να μας απαντήσει γιατί επί δύο χρόνια δεν έκανε τίποτα για τους 45 συναρμόδιους φορείς για την πρόληψη των πυρκαγιών και για τους άλλους 17 για την καταστολή τους.

Από την άλλη όλο και πληθαίνουν οι φωνές αλλά και οι αναρτήσεις, κυρίως στο διαδίκτυο, που υποστηρίζουν ότι πίσω από τις φωτιές κρύβονται μεγάλα συμφέροντα και δη αυτά των επενδυτών στην αιολική ενέργεια, δηλαδή των ανεμογεννητριών. Η συγκεκριμένη θεωρία απασχολεί πολλούς χρήστες των social media οι οποίοι μάλιστα ανακυκλώνουν και φωτογραφίες από ανεμογεννήτριες σε βουνά της Ελλάδος. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να είπε ότι οι πυρόπληκτες δασικές εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες, κάτι που άλλωστε είναι και συνταγματική πρόβλεψη, ωστόσο θα πρέπει να δηλώσει και να νομοθετήσει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές όπου δεν υπήρχε πρόβλεψη, δεν θα χορηγούνται άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας ανεμογεννητριών κι οποιασδήποτε άλλης ενεργειακής εγκατάστασης, γιατί αλλάζει η χρήση του δάσους. Την ώρα, λοιπόν, που φουντώνουν οι φήμες ας μην τις αφήσει, όπως άφησαν οι υπουργοί του τη χώρα να καεί με τις ολιγωρίες και τον ελλιπή αντιπυρικό σχεδιασμό…

 
 


σχετικα αρθρα