current views are: 16

17 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση11:53

Ψυχρολουσία MRB στην κυβέρνηση: Η ΝΔ χάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει…

Οι πολίτες πλέον, δηλώνουν ξεκάθαρα απογοητευμένοι από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού όπως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, αλλά θεωρούν ότι δεν τους αφορούν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB.

Δημοσίευση 11:53’

Οι πολίτες πλέον, δηλώνουν ξεκάθαρα απογοητευμένοι από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού όπως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, αλλά θεωρούν ότι δεν τους αφορούν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB.

Το βασικό πολιτικό επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι, «Η ΝΔ χάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν κερδίζει». Ισχύει; Όχι. Με βάση την MRB και τη σύγκριση, Σεπτέμβριος 2020-2021, η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ  έπεσε 6,1 μονάδες. Η ΝΔ έχασε 1,2% (39% – 37,8) και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το 4,9% (21%-25,9%) .  

Εδώ η φετινή

Eδώ το 2020

Οι πολίτες πλέον, δηλώνουν ξεκάθαρα απογοητευμένοι από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού όπως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, αλλά θεωρούν ότι δεν τους αφορούν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB. Και το χειρότερο για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι παρά την μιντιακή προπαγάνδα, το 58,4% τα αξιολογεί ως «καθόλου ή λίγο αποτελεσματικά», έναντι 30,4% που τα αξιολογεί ως «πολύ ή αρκετά» αποτελεσματικά.

Παράλληλα, το 64% θεωρεί λάθος τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα από το καλάθι της νοικοκυράς. Επίσης, το 50,9% δηλώνει πως δεν το αφορούν προσωπικά τα νέα μέτρα, καθώς δεν αποκομίζει κάποιο όφελος. Ακόμη, το 58,4% σημειώνει πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της κοινωνίας.

Τα ποιοτικά στοιχεία είναι δραματικά για την κυβέρνηση αλλά αντιστρόφως ανάλογη είναι η αποτύπωση στα ποσοτικά που της δίνουν μια «μάσκα» πολιτικού οξυγόνου. Οι φετινές πυρκαγιές «έκαψαν» το αφήγημα περί άτρωτης κυβέρνησης και επιτελικού κράτους. Η φθορά ήταν ραγδαία αλλά άγγιξε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που την επιδείνωσε και οι επιλογές και το φιάσκο του ανασχηματισμού, «τσαλακώνοντας» το προφίλ του αλάθητου πρωθυπουργού.

Το λάθος που κάνουν οι αναλυτές για τις μετατοπίσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ότι δεν υπολογίζουν ότι ο πρώτος σταθμός των δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση είναι συνήθως η γκρίζα ζώνη. Σήμερα το πολιτικό σκηνικό δεν θυμίζει σε τίποτα το περσινό, με την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δυναμική τους δείχνει να έχει εξαντληθεί, αλλά και ότι πλέον έχει καθαρά μειωθεί.

Από την άλλη, όμως, για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν τη φθορά, δεν αρκεί μόνο να χάνει ο αντίπαλος όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τα κόμματα εξουσίας. Γιατί πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δημιουργήσει κοινωνική βάση που θα εκφράζει πλειοψηφικά ρεύματα. Γεγονός που αναγκάζει κάθε φορά τον Αλέξη Τσίπρα να πείθει και να παρουσιάζει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση και ότι δεν θα σύρεται από κάθε ακραία άποψη των κομματικών του συνιστωσών. 

Υπό αυτή την έννοια, ένας ψηφοφόρος, ο οποίος αποχωρεί από τη ΝΔ δεν μετακινείται με τρόπο αυτόματο στηρίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.