VOICES

Ο «πολακισμός» και ο «μπογδανισμός» στο δρόμο για τις κάλπες

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2021, 10:33
Facebook Twitter Whatsapp

Τα δύο μεγάλα κόμματα πλήττονται με διαφορετική συχνότητα από το φαινόμενο του -ισμου, με την έντασή του να κλιμακώνεται, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. 

Ο -ισμός πλήττει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ο Πολάκης είναι μια ακραία σχολή σκέψης που σε πιο χαμηλούς τόνους τις υιοθετούν και σύντροφοι του. Οι απόψεις που εκφράζει άλλοτε είναι αντιδημοκρατικές - όπως εκείνο που είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε να στείλει μερικούς στη φυλακή αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξαναδεί την ψήφο του - και άλλοτε είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, όπως συνέβη με τις αντιεμβολιαστικές θέσεις του. Διαφωνούντες σύντροφοι του τον κατηγορούν ότι παίζει δικό του παιχνίδι και βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους βγάζει τη γλώσσα. Για όλα παίρνει συγχωροχάρτι από τον Τσίπρα.

Ένα ανάλογο φαινόμενο που δεν χαρακτηρίζεται από τις ίδιες συχνές «ριπές» αλλά διεκδικεί ισότιμη προβολή και κριτική με τον «πολακισμό», όταν δίνει μια αφορμή είναι ο «μπογδανισμός» και όσους ακολουθούν την ίδια σχολή σκέψης. Ο βουλευτής της ΝΔ και στο παρελθόν εξέφρασε ακραίες απόψεις και έκανε κινήσεις που έκλειναν το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Αλλά το retweet σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας που ήταν δική του και τώρα την διαχειρίζεται η σύζυγος του, με τα ονόματα 4χρονων και 5χρονων παιδιών μεταναστών που αποτελούν την πλειοψηφία σε νηπιαγωγείο του κέντρου της Αθήνας, ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής και κοινωνικής ηθικής.

Εάν ένας βουλευτής κρίνει ότι θέλει να αναδείξει ένα θέμα, ακόμη και αυτό της πλειονότητας των μεταναστών σε κάποια σχολεία στη λογική της για παράδειγμα της υποβάθμισης της εκπαίδευσης λόγω των διαφορετικών ρυθμών ανταπόκρισης των μαθητών, να το κάνει πιέζοντας για ενισχυτική διδασκαλία των πιο αδύναμων για να μην αδικούνται τα άλλα παιδιά. Μια τέτοια θέση θα ήταν άλλης τάξης παρέμβαση. Εδώ η «αλλοίωση» του πληθυσμού από το «ξένο» στοιχείο κυριαρχεί και δίνονται βορά τα ονόματα 4χρονων και 5χρονων παιδιών μεταναστών που είχαν αναρτηθεί στο νηπιαγωγείο και έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για το γιατί και το πως συνέβη κάτι τέτοιο. Πόσο σοκαριστικό και απωθητικό η χρησιμοποίηση των νηπίων!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδειξε κίτρινη κάρτα στον βουλευτή της ΝΔ, θα δει την έξοδο εάν το παρατραβήξει, τον προειδοποίησε με εντολή του πρωθυπουργού. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας είναι ταυτισμένος με τον Πολάκη. Είχε πολλές φορές την ευκαιρία να τον αδειάσει δημοσίως δεν το έκανε, πάντα τον κάλυπτε. Κι αυτή είναι μια ακόμη διαφορά ανάμεσα στον «πολακισμό» και τον «μπογδανισμό».

Στις προσωπικές στρατηγικές συνηθίζουν να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά οι ηγεσίες στη βάση της προσέλκυσης ακροατηρίων που εξαιρούνται από το κεντρικό κομματικό αφήγημα. Επιχειρούν να τους βάλουν μέσα από την πίσω πόρτα, για να μην χαριστούν εκλογικά ακροατήρια σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Όταν αφήνει όμως ένας αρχηγός βουλευτή, στέλεχος κλπ να χαϊδεύει ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, αντιεμβολιαστές κλπ παίρνει ρίσκο. Προφανώς θα ήθελε η προσέγγιση αυτή να γίνεται «τόσο όσο», χωρίς να εκτεθεί το κόμμα. Χάνεται όμως η μπάλα. Εκείνοι που υιοθετούν ακραίες απόψεις πάντα ξεφεύγουν. Δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Ανάλογα με το πόσο σφιχτό είναι το χαλινάρι του αρχηγού δραστηριοποιούνται είτε ανεξέλεγκτα όπως ο Πολάκης είτε κατά διαστήματα όπως ο Μπογδάνος και άλλοι.

Το φαινόμενο του -ισμού όσο θα πλησιάζουμε στις κάλπες θα κλιμακώνεται. Αφορά έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών. Οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί έχουν να κάνουν συνήθως με το ποιος θα βγει πρώτος ή θα είναι σε εκλόγιμη θέση.

Στη ΝΔ παραπάνω νευράκια και αγωνία στους «παλιούς», προκαλούν οι αναμενόμενες είσοδοι νυν και πρώην υπουργών που έχουν δημοφιλία, προβολή και στήριξη του πρωθυπουργού, σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι ανταγωνισμοί συνδέονται και με την δημοσκοπική εικόνα που κινείται 5-7 μονάδες κάτω από το εκλογικό ποσοστό που πήρε το 2019. Αν αυτή η τάση αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές αρκετοί βουλευτές θα μείνουν εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος. Η μπουρδολογία και οι κραυγές για τα δευτερόλεπτα της δημοσιότητας θα φουντώσει.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές και βγει πρώτη η ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία, θα ακολουθήσουν σε 5-6 εβδομάδες και δεύτερες εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ. Επειδή θα γίνουν εντός του 18μηνου θα είναι με λίστα. Μπορεί οι αρχηγοί να μην κόψουν αυτούς που θα έχουν εκλεγεί στις πρώτες εκλογές, στους από κάτω όμως, μπορούν να αλλάξουν τη σειρά.

Το θέμα είναι να μην γίνουμε πολιτικό τσίρκο μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές. Και την ευθύνη έχουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr