current views are: 12

24 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση04:07

E-food: Online κυβίστηση…

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες γίνονται «ανθρωποκεντρικές»» για να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Δημοσίευση 04:07’

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες γίνονται «ανθρωποκεντρικές»» για να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Κι εξαφνα η Online Delivery , δηλαδη η εταιρεία που βρίσκεται πίσω απ’ την ψηφιακή πλατφόρμα E-food, αυτή που ζητούσε από τους διανομείς της να εργαστούν ως  freelancers, γιατι «σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης», ανακοίνωσε χθες ότι θα μετατρέψει όλες τις συμβάσεις των διανομέων της σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους. Κι εκει που αναρωτιέσαι αν «έγινε κατολίσθηση κι έπεσε κανάς βράχος» , «όχι» σου απαντά η εταιρεία. Απλως «κάναμε αυτό που έχουμε ως υποχρέωση, γιατί είμαστε μια εταιρεία ανθρωποκεντρική» όπως γραφει στην σχετική ανακοίνωση της…

Αναμφίβολα κι από όποια πλευρα να το δεις, η εξέλιξη αυτή είναι μια σημαντική νίκη των ελληνικών «κόκκινων γιλέκων» αλλά και του διαδικτυακού  κινήματος διαμαρτυρίας που υποχρέωσε την πλατφόρμα να αναδιπλωθεί. Από την άλλη πλευρα όμως οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στο κέρδος αποσκοπούν και σ΄αυτό ομνυούν. Ετσι και η Online Delivery. Όταν ειδε την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της, αλλά και την απαξίωση της πλατφορμας από χιλιάδες πελάτες της, υποχρεώθηκε  σε στροφή 180 μοιρών. 

Δεν ξέρω εσάς, αλλά εμένα όλα αυτά μου θύμισαν Αλέξη Τσίπρα , ΔΕΘ και Νέα Αρχή. Εξηγούμαι: Ο καπιταλισμός του Άνταμ Σμιθ, και του  «Νιου Ντηλ»  που γέννησε το κοινωικό κράτος, το 8ωρο και την κοινωνική ασφάλιση εν πολλίς ειναι μια γλυκειά ανάμνηση που μας τέλειωσε  στα τέλη του 1980. Ο σημερινός καπιταλισμός -καζίνο δημιουργεί  κατέχοντες και  εξαθλιωμένους. Τίποτε ενδιάμεσο.. Και οι “αναμνάσεις” που λέγαμε παράπανω, ειναι ζητούμενα.

Μόνο που ένα τέτοιο μοντέλο δεν οδηγεί πουθενά. Ά μάλλον οδηγεί στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού και στην οικονομική εξαθλίωση. Άρα τι χρειάζεται; Μια Νέα Αρχή χρειάζεται. Δηλαδή μια Νέα Συμφωνία (New Deal), με την κοινωνία. Για να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα χωρίς εξαθλιωμένους και για να παράγεται κέρδος για τις εταιρείες!! Κάποιοι το κατάλαβαν ηδη. Ούτε βλάκας είναι, ούτε αποφάσισε να γίνει κομμουνιστής στα γεράματα ο ηγέτης της παγκόσμιας καπιταλιστικής υπερδύναμης Τζο Μπάιντεν, όταν διπλασιάζει τη φορολογία στους πλούσιους. Ή οταν ανακοινώνει  πακέτο 1,8 τρισ. δολαρίων για την κοινωνική ασφάλιση!

Ετσι ακριβώς και οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Γίνονται «ανθρωποκεντρικές»» για να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν! Είδατε τι κόλπα σκαρώνει καμιά φορά η κουφάλα η Ιστορία; 


σχετικα αρθρα