current views are: 14

18 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση09:13

Ο θάνατος του εμποράκου…

Όταν οι μικρομεσαίοι ετοιμάζονται για τον Μπούκουρα

Δημοσίευση 09:13’

Όταν οι μικρομεσαίοι ετοιμάζονται για τον Μπούκουρα

Κάτσε μάστορα να πιάσω το κόπυ πάστε, το απαραίτητο εργαλείο για κάθε δημοσιογράφο που σέβεται τη δουλειά του και την ιδιότητά του. Λα τα μινόρια:

«Ο θάνατος του εμποράκου είναι η ιστορία του Γουίλλυ Λόμαν, ενός ηλικιωμένου πωλητή, ενός περιοδεύοντος πλασιέ, που έφαγε τα πόδια του στο δρόμο και τώρα αισθάνεται ότι είναι άχρηστος. Πάντα υπήρχε κάτι το “ασταθές ” στον χαρακτήρα του και τη δουλειά του. Αλλά ξαφνικά αυτή η “αστάθεια“ γίνεται καθολική και τον συντρίβει. Όταν ήταν νέος, φαινόταν ορμητικός, ευχαριστιόταν την συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους – το αστείο, το πείραγμα, τη δουλειά.
Στις αρχές των εξήντα του χρόνων, ο Γουίλλυ βλέπει τη δουλειά του να πηγαίνει χειρότερα από ποτέ. Είναι τελειωμένος».

Τη συνέχεια θα τη δείτε στο θέατρο, όταν Θεού θέλοντος και Γιαμαρέλλου επιτρεπούσης ξανανοίξουν οι σκηνές. Ως τότε μπορούμε να απολαύσουμε λάιβ, που θα έλεγε και η επίσης σπουδαγμένη κυρία Λινού, τις αποδημίες των δικών μας εμποράκων. Διαβάστε και σημειώσατε:

«Όταν η Κομισιόν λέει ότι το 50% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη δεν θα αντέξει, δηλαδή στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, αν δεν αποφασίσεις να το στηρίξεις αυτό το κομμάτι, τότε δεν θα αντέξει ως τον Ιούνιο. Η αρχική μου εκτίμηση είναι ότι 150.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα είναι σε υψηλό βαθμό επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, καθώς έχασαν το 78% των εσόδων τους».

Δεν το λέω εγώ αυτό που είμαι η Κασσάνδρα η κουμμουνίστρια, το είπε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.
Και συμπλήρωσε:

«Ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρει, γι αυτό η πρόταση που έχουμε κάνει είναι κούρεμα των χρεών, γιατί όλα αυτά τα χρέη που πάνε προς τα πίσω δεν θα μπορούν να πληρωθούν ποτέ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα, με 30 δισ που θα λείψουν από την οικονομία του 2020 και είμαι επιεικής, να καταφέρουν να πληρώσουν».

Θα μου πεις εκτιμήσεις είναι όλα αυτά, απ’ το μυαλό του τα ‘βγαλε, θέλει το κακό της κυβέρνησης και της πατρίδας. ΟΚ, σας καταλαβαίνω, μόνο που ήρθαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να βάλουν φωτιά στα τόπια:

«Ο τζίρος των επιχειρήσεων κατά το 3ο τρίμηνο του 2020 κάνει βουτιά κατά 13.1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2019 και μάλιστα χωρίς λοκντάουν, με (σχεδόν) το σύνολο των επιχειρήσεων ανοικτών, αφού πρόκειται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Επιπλέον, μόνο τον Οκτώβριο οι απώλειες του τζίρου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ».

Και πάρε κι ένα ακόμη, να σου βρίσκεται:
«Εκτός από την ύφεση, που για το 3ο τρίμηνο του 2021 έφτασε στο 11,7%, τοποθετώντας την Ελλάδα στη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η εκτόξευση του πρωτογενούς ελλείμματος που διαμορφώνεται στα 13,80 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 6,94 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019».

Σα να λέμε, πρόμπλεμ. Σα να λέμε, μπιγκ πρόμπλεμ, μια και το ταμείον το κρατικόν είναι κάτι παραπάνω από μείον. Και το μαξιλαράκι του Ευκλείδη (το καταραμένο μαξιλαράκι του Ευκλείδη…), μάλλον έχει πάει περίπατο με τέτοιες απώλειες. Όσο για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα έρθουν, περισσότερο για να στηριχθούν οι συντάξεις και το εκλογικό κοινό της κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθούν και λιγότερο για να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία. Έτσι λέω εγώ που είμαι κακός άνθρωπος και άμα θέλετε σημειώστε ημερομηνία και έτος. Στο μεταξύ, σπεύδω να ειδοποιήσω τον Μπούκουρα να παραλάβει τον εμποράκο…
 

 


σχετικα αρθρα