VOICES

Και το Πέραμα έδειξε ότι ζούμε από… τύχη

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 27 Οκτωβρίου 2021, 14:02
Facebook Twitter Whatsapp

Αν κάνουμε μια αναγωγή σε όλα τα επίπεδα, προφανώς η τύχη μας είναι στα χέρια των Υπουργών που αποφασίζουν όπως γουστάρουν και όχι σύμφωνα με τους ειδικούς.

Λυπάμαι που θα το πω αλλά είναι κάτι που συναντώ συνέχεια και καταλήγω στο συμπέρασμα, πως η ζωή μας ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Και είναι καθαρή τύχη που… ζούμε. Δεν μπορεί να είναι κανόνας το να μην σου τύχει να βρεθείς με το λάθος πρόβλημα τη λάθος στιγμή… Αν παρακολουθήσουμε τις κρίσιμες αποφάσεις για την πανδημία αλλά και την ασφάλεια στη χώρα μας, πολύ εύκολα θα καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν κανόνες ή θεσμικότητα παρά μόνο κυβερνητικές αποφάσεις, όπως αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ακόμα και για θέματα που χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση ειδικών επιτροπών, ο Υπουργός της Αναπτύξεως είπε και αποκάλυψε τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, «Οι γιατροί μάς λένε τη γνώμη τους, εμείς αποφασίζουμε. Για ό,τι καλό αποφασίζουμε και ό,τι κακό αποφασίζουμε, εμείς είμαστε υπεύθυνοι». Επομένως η κυβέρνηση δεν αποφασίζει με γνώμονα μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και με την οικονομία, επομένως το σύνθημα που στέλνει στην κοινωνία είναι κοιτάξτε πρώτα το δικό σας συμφέρον και μετά την πανδημία και τη δημόσια υγεία. Ωραία!

Ας το ξεκαθαρίσουμε εξ’ αρχής. Αν τα προβλήματα αφορούσαν την ανικανότητα συγκεκριμένων προσώπων, τότε θα μπορούσαν να λυθούν με κάποιες παρεμβάσεις. Δυστυχώς τα προβλήματα οφείλονται σε παθογένειες που μας ταλανίζουν από καταβολής του κράτους μας αλλά και σε αντιλήψεις ότι το κράτος είναι του Υπουργού, της εκάστοτε κυβέρνησης που δεν δίνει λογαριασμό πουθενά παρά μόνο στο εκλογικό σώμα όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται κάθε μέρα ότι τίποτα δεν αλλάζει στην καθημερινότητα και στη διαχείριση των σοβαρών θεμάτων παρά των περί του αντιθέτου προεκλογικών λεγομένων της σημερινής κυβέρνησης.

Καιγόμαστε, πνιγόμαστε και θα είχαν συμβεί χειρότερα αν η ένταση και η διάρκεια των φαινομένων ήταν σε ακραία μορφή. Με την πανδημία καθημερινά πεθαίνουν 30 – 40 άνθρωποι και πλησιάζουμε συνολικά τους 16.000, με 15.682 νεκρούς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όσο ο πληθυσμός μιας μεγάλης Ελληνικής πόλης. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ότι αυτή αποφασίζει και όχι οι ειδικοί.

Αν κάνουμε μια αναγωγή σε όλα τα επίπεδα, προφανώς η τύχη μας είναι στα χέρια των Υπουργών που αποφασίζουν όπως γουστάρουν και όχι σύμφωνα με τους ειδικούς. Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε την απίστευτη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όταν καιγόταν το «σύμπαν», «Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του, ενώ σημείωνε χαρακτηριστικά: «Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών.».

Και στο Πέραμα, προφανώς, οι αστυνομικοί λειτούργησαν όχι σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αν είναι ξεκάθαροί. Αλλά αποδείχτηκε ότι η ΕΛΑΣ παρά τις επιτυχίες της, παρουσιάζει πολλές θεσμικές αρρυθμίες. Τα νέα στοιχεία που ρίχνουν φως στην υπόθεση της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα το βράδυ της Παρασκευής (22/10), με απολογισμό τον 20χρονο νεκρό και έναν ακόμη τραυματία από τους συνολικά τρεις, δείχνουν μια «Βαβέλ» στην επιχειρησιακή οργάνωση της ΕΛΑΣ. Δεν θέλω να σχολιάσω την επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το περιστατικό. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα όσα διαδραματίστηκαν, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου που θα υπήρχε νεκρός θα είχε δώσει συνέντευξη τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας.

Τελικά δόθηκε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη;

Είναι δυνατόν, αν ισχύει, ότι η μία εκ των τριών ομάδων ΔΙΑΣ που επιχειρούσαν, αυτή της ΔΙΑΣ Πειραιά άκουσε την εντολή, καθώς όπως αναφέρουν οι τέσσερις αστυνομικοί, είχαν καεί τα φρένα των μηχανών τους και είχαν επιβραδύνει με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη ηχητική επικοινωνία με το κέντρο.

Αλήθεια τώρα;

Ενώ οι άλλες δύο ομάδες των συνολικά οκτώ αστυνομικών δεν άκουσαν την εντολή και συνέχισαν την καταδίωξη. Το μπέρδεμα με το κέντρο συνέβη, όταν ακούστηκε η απάντηση «Ελήφθη» από την ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά και θεωρήθηκε ότι η καταδίωξη σταμάτησε συνολικά.

Σοβαρά!

Την ώρα που έμπειροι αστυνομικοί αναφέρουν πως οι συνάδελφοί τους αντί να πυροβολήσουν στα λάστιχα ή στη μηχανή του αυτοκινήτου, ώστε να το ακινητοποιήσουν, πυροβόλησαν 38 φορές με πολλές από αυτές να καταλήγουν στο εσωτερικό του ΙΧ. Και το πλέον τραγικό και ενδεικτικό της ασυνεννοησίας που επικράτησε είναι πως ο εν λόγω αξιωματικός που εκτελούσε τη βάρδια του στο Κέντρο, αναφέρει στην κατάθεσή του πως τη στιγμή της κορύφωσης της επιχείρησης, αναγκάστηκε να αφήσει το πόστο του επικαλούμενος «ανθρώπινη ανάγκη» και ουδέποτε αντικαταστάθηκε από κάποιο συνάδελφό του.

Αλλά τελικά ο νεαρός που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών δεν ήταν αυτός που μας έλεγαν αρχικά, σύμφωνα με τη δικηγόρο ενός από τους εμπλεκόμενους νεαρούς, οδηγός του οχήματος ήταν ο 15χρονος, που ακόμα αναζητείται και αναμένεται να παραδοθεί την Τετάρτη. Ο 16χρονος, που τραυματίστηκε από τα πυρά ήταν, σύμφωνα πάντα με την δικηγόρο του, ο συνοδηγός, ενώ ο 20χρονος που σκοτώθηκε καθόταν στο πίσω κάθισμα.

Η σημερινή κυβέρνηση έπεισε ότι είχε έτοιμες λύσεις με το πακέτο, «Επιτελικό κράτος» και με την ευθύνη που έριχνε στις «ιδεοληψίες» του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες γιατί το ξεχαρβάλωμα το κρατικού μηχανισμού, σε όλα τα επίπεδα, που με την πρώτη δύσκολη κατάσταση αποδεικνύεται και επικίνδυνο για τους πολίτες. Και να μην ακούσω ότι αν ασκήσεις κριτική στην αστυνομία, είσαι με την παρανομία ή άλλα τέτοια διχαστικά και προπαγανδιστικά. Είμαστε, όλοι, με τη νομιμότητα και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής για όλους και από όλους. Αξίζει στο κάτω κάτω μια κυβέρνηση να κινδυνεύσει να κατηγορηθεί για όσα σχεδίασε και έκανε και όχι για όσα απέφυγε να κάνει διαχειριζόμενη διαχρονικές παθογένειες μόνο επικοινωνιακά.

Με όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν υπερβολή αν θεωρήσουμε, ότι ζούμε από τύχη….

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr