current views are: 11

29 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση05:27

Ο Μασκ , ο Μπέζος και ο ΟΗΕ…

Η κυριότερη αιτία για την έκρηξη των ποσοστών πείνας εξακολουθούν να είναι οι πολεμικές συρράξεις, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας του υποσιτισμού.

Δημοσίευση 05:27’

Η κυριότερη αιτία για την έκρηξη των ποσοστών πείνας εξακολουθούν να είναι οι πολεμικές συρράξεις, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας του υποσιτισμού.

Διάβαζα τις προάλλες ένα ρεπορτάζ σχετικά με τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.  Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon έχει συνολική περιουσία 196 δις δολάρια, ετήσιο εισόδημα 1.68 δις δολάρια και  ημερήσιο εισόδημα 180 εκ. δολάρια, ενώ ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Έλον Μασκ της Tesla, διαθέτει περιουσία 336 δις δολάρια, έχει ετήσιο  εισόδημα 2.3 δις δολάρια και ημερήσιο εισόδημα 93.9 εκ. δολάρια! Ασυναίσθητα μελαγχόλησα, όταν θυμήθηκα τον δάσκαλό μας  στην Πέμπτη Δημοτικού που την ημέρα της Αποταμίευσης μας έλεγε: «Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι». Γιατί σκέφθηκα πως ακόμη και φασόλια-γίγαντες να μάζευαν οι άνθρωποι, αποκλείεται να γέμιζαν ποτέ τέτοια σακούλια!!…

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μια αποκαλυπτική έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam που δημοσιεύθηκε φέτος τον Ιούλιο, 155 εκατομμύρια άνθρωποι, ένας αριθμός ίσος με τον πληθυσμό της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου μαζί, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα τροφής.  Οι χώρες που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού είναι το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη ενώ η δυσκολία εξασφάλισης τροφής έχει αρχίσει να εντείνεται σε χώρες, όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, δηλαδή χώρες  που έχουν πληγεί σημαντικά από την έξαρση της πανδημίας. 

Η κυριότερη αιτία για την έκρηξη των ποσοστών πείνας εξακολουθούν να είναι οι πολεμικές συρράξεις, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας του υποσιτισμού. Ωστόσο, η έξαρση της πανδημίας, το οικονομικό πλήγμα που έχει επιφέρει η επέλαση του ιού και η συνεχώς επιδεινούμενη κλιματική κρίση, έχει οδηγήσει στην πείνα πολλές δεκάδες ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους. 11 άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε λεπτό από την πείνα ως το τέλος της χρονιάς αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση επισημαίνεται στη έκθεση της  Oxfam. Πρόκειται για αριθμό υψηλότερο από αυτόν της «τρέχουσας θνητότητας» της COVID-19, που είναι 7 άνθρωποι το λεπτό.. 

Πριν δέκα μέρες ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, υπεύθυνος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ  είχε ζητήσει την βοήθεια των δυο  πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου που προαναφέραμε, για να αντιμετωπισθεί  για εφέτος η πείνα στον πλανήτη. Συγκεκριμένα τους ζήτησε να διαθεσουν  6 δισ. δολάρια  από τις περιουσιες τους, προκειμένου να  μπορέσουν να σωθούν  42 εκατ. άνθρωποι από τον θάνατο. Τότε ο Μασκ είχε σχολιάσει: «Εάν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας διαφανείς και ανοιχτούς λογαριασμούς, μπορεί να περιγράψει στο Twitter πώς ακριβώς θα λύσουν τα 6 δισ. δολάρια την πείνα στον κόσμο, θα πουλήσω τις μετοχές μου τώρα και θα το κάνω». Πριν  μερικές μέρες ο αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανήλθε και  σε ανάρτηση του στο Twitter έγραψε: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε μαζί σου – και με οποιονδήποτε άλλον – που είναι σοβαρός όσον αφορά τη διάσωση ζωών. Το ζητούμενο είναι 6,6 δισ. δολάρια για να αποφευχθεί ο λιμός το 2022».

Άσχετα με το τι θα αποφασίσει τελικά ο Mister Tesla, η έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια από τους  δισεκατομμυριούχους κατέδειξε όμως μια συγκλονιστική αλλά και συνάμα τραγική αλήθεια. Ότι δηλαδή τα εθνικά  κράτη  αδυνατούν πλέον να σώσουν τους πολίτες τους από την πείνα! Και ότι η επιβίωση των λαών του κόσμου επαφίεται πλέον στα φιλανθρωπικά αισθήματα κάποιων πάμπλουτων επιχειρηματιών! Δυστυχώς…


σχετικα αρθρα