current views are: 16

8 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση13:05

Το «θολωμένο μου μυαλό» σιγοτραγουδούν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε οι δημοσκοπήσεις, ούτε ο Ανδρουλάκης είναι ότι δεν πείθουν την κοινωνία με τις θολές θέσεις και το «κλείσιμο» του ματιού σε κάθε «ψεκασμένο».

Δημοσίευση 13:05’

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε οι δημοσκοπήσεις, ούτε ο Ανδρουλάκης είναι ότι δεν πείθουν την κοινωνία με τις θολές θέσεις και το «κλείσιμο» του ματιού σε κάθε «ψεκασμένο».

Δεν ξέρω αν είναι πανικός αλλά σίγουρα μιά ταραχή τους έχει πιάσει στην Κουμουνδούρου, με τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Ακόμα μια φορά χωρίς στρατηγική άφησαν τα «τρολ»  του διαδικτύου να χαράξουν την τακτική του κόμματος απέναντι στην εσωκομματική μάχη ενός κόμματος της κεντροαριστεράς που τους αφορά άμεσα. Αυτό που κατάλαβαν όλοι είναι ότι δόθηκε μάχη κατά του «δεξιού» Λοβέρδου για να μην «καεί» το αφήγημα Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης καθώς τον θεωρούν «δεκανίκι» του Μητσοτάκη.

Η παραπάνω ανάλυση είναι τουλάχιστον καφενείου για τον απλό λόγο ότι οποιασδήποτε καταφέρνει να φτάσει στην ηγεσία, ακόμα και ενός μικρού κόμματος, πρώτο μέλημα του δεν είναι να γίνει δεκανίκι κανενός. Την επόμενη μέρα συνειδητοποίησαν ότι η καλύτερη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ένας «δεξιός» που θα τους έδινε τη δυνατότητα να απλωθούν στο κέντρο.

Στη συνέχεια η ανάλυση τους ήταν, όχι στη λογική ότι η μεγάλή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές αποτελεί μια δυναμική εξεύρεσης ενναλακτικής λύσης και δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση αλλά ότι έχασαν οι δημοσκοπήσεις. Ναι έχασαν αλλά ποιο είναι το όφελος για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω καταλάβει ακόμα…Το ακόμα καλύτερο είναι ότι το συμπέρασμα τους ήταν ότι το αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ ήταν διπλή αποτυχία του συστήματος Μητσοτάκη.

Έφτασαν στο σημεία να πανηγυρίζουν ότι η αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή την οποία εξέφραζε ο κ. Λοβέρδος ηττήθηκε! Και μέσα στη θολούρα ανακάλυψαν ότι η αποτυχία Λοβέρδου συνιστά αποτυχία Μητσοτάκη, το μέγεθος της οποίας φωτίζεται ακόμα περισσότερο εάν συνδυαστεί με την εικόνα που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις. Και για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ανησυχεί ο Μητσοτάκης και όχι ο Τσίπρας που απειλείται η ηγεμονία του στην κεντροαριστερά.

Βέβαια αδυνατούν ή δεν τους συμφέρει να εξηγήσουν ότι αυτή η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ ενδέχεται να επηρεάσει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κινητοποίηση 270.000 ανθρώπων από ένα κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό κανονικά θα έπρεπε να τρομάξει και να ξυπνήσει ένα κόμμα εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να παίξει τον ρόλο που του ανέθεσε ο λαός στις τελευταίες εκλογές.

Ένα κόμμα που δεν έχει «δικτυωθεί» στις τοπικές κοινωνίες, που παραμένει κλειστό «κλαμπ» χωρίς ραχοκοκαλιά ενός κόμματος εξουσίας και σοβαρή εκπροσώπηση στην αυτοδιοίκηση, στους συνδικαλιστικούς φορείς και στα επιμελητήρια.

Και αυτά τα λένε τα ίδια τα στελέχη του, ούτε φερέφωνα του Μητσοτάκη ούτε πολιτικοί εχθροί του.

Με πρώτο τον πρώην υπουργό Επικρατείας και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  Χριστόφορο Βερναρδάκη, «τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο» και ότι το κόμμα τους πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά «τον πολιτικό του λόγο, τις οργανωτικές του αντιλήψεις και τις κυβερνητικές προοπτικές». Και εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υποδεχθεί με μια… «πολιτική μεγάλη αγκαλιά» τον Νίκο Ανδρουλάκη και να τον καλέσει σε προοδευτική συστράτευση.

Εξήγησε ότι “δεν είναι πάντοτε απολύτως καθαρή” η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αλλαγές απαιτούνται στην κοινωνία και ποια είναι τα υποκείμενα αυτών των αλλαγών. “Είναι έλλειμα αντικειμενικό που αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς., το πώς μετέρχονται διαδικασιών και προτάσεων που μπορούν να δώσουν μια ελπίδα”, πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου προειδοποιεί ότι «η επικράτηση Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο δεν είναι το καλύτερο νέο για τους εταίρους του δικομματισμού. Αν ο Παπανδρέου επικρατούσε, η ΝΔ θα είχε τη δυνατότητα αλίευσης στελεχών και ψηφοφόρων από τη δεξιά πτέρυγα. Το ίδιο ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν επικρατούσε ο Λοβέρδος» και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ανταγωνιστή.

Βέβαια ο επικοινωνιακός βραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ στα σόσιαλ άρχισαν τις επιθέσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί προφανώς θεωρούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ευκολότερος αντίπαλος και αντιδεξιός…

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε οι δημοσκοπήσεις, ούτε ο Ανδρουλάκης είναι ότι δεν πείθουν την κοινωνία με τις θολές θέσεις και το «κλείσιμο» του ματιού σε κάθε «ψεκασμένο». Δεν τους πιστεύει ο κόσμος αν και είναι δυσαρεστημένος από τον Μητσοτάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει «αέρα» νίκης και θα παρουσιαστεί ως η μοναδική εναλλακτική λύση για την ηγεμονία της Κεντροαριστεράς απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ένας «αντι-Τσίπρας» στην ηλικία του, με άλλα λόγια…

ΥΓ. Στην Κουμουνδούρου τους αφιερώνω το «θολωμένο μου μυαλό», του Άκη Πάνου, με τον Στέλιο Καζαντζίδη,

«Στο θολωμένο μου μυαλό,

ο κόσμος είναι μια σταλιά,

κάτι σκιές απ’ τα παλιά
και κάποιο πάθος μου τρελό…»


σχετικα αρθρα