VOICES

Θερμό επεισόδιο σχεδιάζει ο Ερντογάν

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2022, 13:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2022, 13:47
Facebook Twitter Whatsapp

Η Τουρκία διαχρονικά και με συστηματικό τρόπο ασκεί πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις σε ρητορικό επίπεδο αλλά παράλληλα έχει αλλάξει τη δημόσια διπλωματία της χώρας του με κινήσεις που δείχνουν ότι σχεδιάζει και «επεισόδιο» στο πεδίο.

Η Τουρκία διαχρονικά και με συστηματικό τρόπο ασκεί πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σκοπός αυτής της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας ήταν και είναι η μεταβολή του εδαφικού status quo, που προβλέπεται σε διεθνείς συνθήκες, με κεντρικό άξονα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, καθώς και του νομικού καθεστώτος στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και δη το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Η πολιτική αυτή, συντηρεί την ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και διαρκεί μέχρι σήμερα, σηματοδοτείται από την εμφάνιση των πρώτων διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το 1973 και της πρώτης αμφισβήτησης του εύρους του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου, το 1975.

Αυτή η τουρκική πολιτική κατά της Ελλάδας οδήγησε στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την κατοχή, σχεδόν, του μισού νησιού, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με δομικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και στην συντήρηση και αύξηση της έντασης. Η Άγκυρα, ανεξάρτητα αν στο τιμόνι της κυβέρνησης είναι ο Ερντογάν και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, συνέχισε να διαμορφώνει μια στρατηγική αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων που έφεραν τις δύο χώρες ακόμη και στο χείλος ένοπλης σύγκρουσης το 1987 αλλά και στα Ίμια το 1996.

Η διαδρομή των «εντάσεων» είχε διακυμάνσεις με εξάρσεις και υφέσεις με κομβικό παράγοντα και τις εσωτερικές συνθήκες που επικρατούσαν. Σήμερα η εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι αποσταθεροποιητική για τον Ερντογάν με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται στο ναδίρ με ελάχιστες πιθανότητες για ανάκαμψη.

Ο «σουλτάνος» βλέπει να βυθίζεται η δημοτικότητα του και η εκλογική του ήττα θεωρείται δεδομένη, αν δεν υπάρξει ανατροπή. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι αυτήν την ανατροπή θα την αναζητήσει εξάγοντας την δική του κρίση.

Το Κυπριακό και οι σχέσεις με την Ελλάδα, ήταν και είναι το όχημα εθνικισμού αλλά και πολιτικής στην Τουρκία. Πλέον, η τουρκική διπλωματία σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα επιχειρεί να εμφανίσει ότι η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία και παραβιάζει τις συνθήκες, μάλιστα πρόσφατα με επιστολές στον ΟΗΕ προστέθηκε ακόμα μια αμφισβήτηση, η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας.

Με αυτές τις ανυπόστατες και παράλογες αμφισβητήσεις, όχι βραχονησίδων αλλά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ελληνικών νησιών, όπως της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λήμνου και Σαμοθράκης δείχνει την σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας. Σαφώς και ο στόχος είναι να τορπιλίσει τον διάλογο με την Ελλάδα με προφανή στόχο να της ρίξει την ευθύνη.

Οι εκλογές για Ελλάδα και Τουρκία είναι το 2023, επομένως το προεκλογικό 2022 θα είναι μια ευκαιρία για τον Ερντογάν να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα. Οι αυξανόμενες εντάσεις με τις επιθέσεις κατά της της Προέδρου της Δημοκρατίας, το Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών δείχνουν την κλιμάκωση ενώ  παράλληλα ο Ερντογάν ζητά διάλογο…

Μην ξεχνάμε ότι το 2023 θα έχουν περάσει 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά είναι και η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκική Δημοκρατίας από τον Κεμάλ που ο Ερντογάν θέλει να αντικαταστήσει στην ιστορία της χώρας του.

Η εκτίμηση είναι ότι το 2022, 100 χρόνια και από την Μικρασιατική καταστροφή ο Ερντογάν θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων ή στρατιωτική επέμβαση τύπου Κυπριακής εισβολής. Η Ελλάδα θωρακίζεται, διαμορφώνει ισχυρές συμμαχίες και θα πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίζει τις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.   

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr