current views are: 17

14 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση12:36

Είναι ο Νίκος Δένδιας ρωσόφιλος και διαφωνεί με τον Μητσοτάκη;

Κατηγορούν κάποιοι τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν είναι επικριτικός ή όσο θα ήθελαν κάποιοι με τη Ρωσία, παρουσιάζοντας τον περίπου ως Ρωσόφιλο σε αντιδιαστολή με τον Πρωθυπουργό.

Δημοσίευση 12:36’

Κατηγορούν κάποιοι τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν είναι επικριτικός ή όσο θα ήθελαν κάποιοι με τη Ρωσία, παρουσιάζοντας τον περίπου ως Ρωσόφιλο σε αντιδιαστολή με τον Πρωθυπουργό.

Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες και μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων έπεσε το μάτι μου στη στήλη του  Μιχάλη Μητσού «Αγιογραφίες»,  στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα». Εκτιμώ απεριόριστα τον τρόπο γραφής του συναδέλφου αλλά και την οπτική και τη διαβάζω καθημερινά ωστόσο μου έκανε εντύπωση όχι τα σχόλια, που είναι άλλωστε ελευθέρα, αλλά τα γεγονότα πάνω στα οποία εδράζονταν αυτά. Και αναρωτήθηκα, μπορεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών να είναι ρωσόφιλος; Είναι δυνατόν ο Νίκος Δένδιας, ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας, να διαφωνεί με τον πρωθυπουργό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο σε κομβικές αποφάσεις;

Προσπάθησα, απλώς, να αναζητήσω τα δεδομένα καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε  επιτεθεί προσωπικά στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, υιοθετώντας αβασάνιστα επιχειρήματα άλλων και χωρίς να προβεί σε στοιχειώδη διασταύρωση.

Κατηγορούν κάποιοι τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν είναι επικριτικός ή όσο θα ήθελαν κάποιοι με τη Ρωσία, παρουσιάζοντας τον περίπου ως Ρωσόφιλο σε αντιδιαστολή με τον Πρωθυπουργό.  

Όλοι γνωρίζουν ότι οι επικριτικές αναφορές του Ν. Δένδια εις βάρος της Ρωσίας είναι άπειρες στον αριθμό  χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, όπως είναι αυτονόητο. Αρκεί να ανατρέξει κάποιος στις δηλώσεις και ομιλίες του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών  ή  στο ΑΠΕ –ΜΠΕ, όπως και στις αναρτήσεις του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να το διαπιστώσει. Τη στάση του Δένδια  άλλωστε έχει εξάρει και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, σε δηλώσεις και αναρτήσεις του. 

Το να καταλογίζεται συνεπώς πρόθεση αποφυγής καταδίκης της απαράδεκτης στάσης της Ρωσίας στον Έλληνα ΥΠΕΞ, επειδή  σε εκδήλωση του Αγγλο- Ελληνικού Συνδέσμου αναφέρθηκε στον Λόρδο Βύρωνα και στην αγγλο- ελληνική φιλία και όχι ρητά στη…  Ρωσία,  σε έναν εξαιρετικά σύντομο χαιρετισμό, είναι ένα σχόλιο που αξιολογείται συγκρινόμενο με όλα τα προηγούμενα αλλά και με περιεχόμενο της σχετικής εκδήλωσης. Ακόμη και στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η συμπεριφορά της  Ρωσίας καταδικάσθηκε από  τον Νίκο Δένδια, ενώ έγινε αναφορά και στο γεγονός ότι συνιστά κοινή πρόκληση για Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο..         

Υπάρχουν, όμως και άλλα fake news, τα οποία  διέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι δήθεν ο Δένδιας διαβεβαίωσε ότι δε θα εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Τέτοια δήλωση όμως του Έλληνα Υπουργού  Εξωτερικών δεν υπάρχει.  Απλώς ο κ. Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον κ. Δένδια ότι δε θα εισβάλλουν οι Ρώσοι,  όπως όμως έπραξε και με άλλους Υπουργούς Εξωτερικών (ακόμα και με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν) και όπως έπραξε και ο ίδιος ο Πούτιν με ξένους ηγέτες.  Το παράδοξο είναι ότι ο Έλληνας  Υπουργός Εξωτερικών   έχει ήδη απαντήσει για αυτό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» (26/2/2022) και το έχει διαψεύσει, αλλά κάποιοι για κάποιον λόγο δείχνουν να μην το έχουν πάρει είδηση… 

Επίσης στο σχετικό σχόλιο διάβασα με σημαντική πληροφορία την οποία αγνοούσα ότι ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Λαβρόφ…  «διαμεσολάβηση» με την Τουρκία για το Κυπριακό!

Στη διπλωματία υπάρχουν τα γεγονότα και οι δηλώσεις όλα τα υπόλοιπα είτε βρίσκονται στη σφαίρα της  φαντασίας, είτε σε fake news όπως αυτά που κυκλοφόρησαν (όπως και πάλι ο Ευ. Βενιζέλος). Υπάρχει το παρασκήνιο, φυσικά, αλλά αν ήσουν στη θέση του Λαβρόφ την ώρα που δέχεσαι πίεση από τη Δύση δεν θα αναφερόσουν στις επίσημες δηλώσεις ότι μια χώρα του ΝΑΤΟ σου ζητά διαμεσολάβηση για το Κυριακό; Βέβαια, ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει ότι θέλει ή ότι υποψιάζεται για το περιεχόμενο τέτοιων επαφών και συζητήσεων, όπως αυτά που υποστήριξαν κάποιοι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σχετικά με την Κύπρο και τους φυσικούς αγωγούς. Όλα αυτά είναι σενάρια, θεωρίες αλλά όχι γεγονότα και στις σχέσεις των χωρών σημασία έχουν οι επίσημες δηλώσεις. Και σε επίπεδο δηλώσεων, όσο κι αν ψάξει κάποιος, δε θα βρει τέτοια δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Αλλά αυτό, ίσως, που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι  η αναφορά στα περί της απουσίας Δένδια από το Μέγαρο Μαξίμου σε συγκεκριμένη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς  υιοθετεί σχετικά δημοσιεύματα  αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ. Δημοσιεύματα που έχουν απαντηθεί προ καιρού  τόσο από τον ίδιο  τον Πρωθυπουργό όσο και από τον ίδιο τον Ν. Δένδια στη  Βουλή, ο οποίος έχει διευκρινίσει επίσης ότι στη συνεδρίαση του  θεσμικά αρμόδιου ΚΥΣΕΑ παρίστατο κανονικά . «Ιστορίες  για αγρίους»  είχε  χαρακτηρίσει  μάλιστα ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου τα δημοσιεύματα αυτά.  

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ποιος διακινεί τόσο μεγάλα και εξόφθαλμα fake news;  Αυτό που αποκλείεται, και το γράφω μετά γνώσεως, είναι να το έπραξε το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Αλλά «τότε ποιος ή ποιοι;» είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Οι ισχυρισμοί του Ευ. Βενιζέλου, από μόνοι τους,  δεν  αρκούν για να δοθεί ικανοποιητική απάντηση

Όλα τα παραπάνω έχουν σημασία όχι για το αν είναι καλός ή κακός Υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας αλλά αν υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Πρωθυπουργό σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν.  

 .       


σχετικα αρθρα