current views are: 23

18 Μαΐου 2022
Δημοσίευση08:49

Για δοκίμασε να φας φωτοβολταϊκά; Είναι νόστιμα;

Όταν η πρωτογενής παραγωγή πάει περίπατο…

Δημοσίευση 08:49’

Όταν η πρωτογενής παραγωγή πάει περίπατο…

Εκείνη που κοιμάται πλάι μου είναι γατόνι!
Πουλιά στον αέρα πιάνει και δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω.
Κι επειδή δουλεύει σε ένα γραφείο που όλο το πρωί είναι ανοιχτή η τηλεόραση στον ΣΚΑΪ, θέλοντας και μη το έχει σπουδάσει το κανάλι.
Οπότε γυρνάει πριν από λίγες μέρες και μου λέει:
«Δεν βλέπω πια Νάξο».
«Ώπα», σκέφτομαι εγώ, «το χάσαμε το κορμί»!

Αλλά έσπευσε να με καθησυχάσει, συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία δυο-τρία χρόνια έβγαζε σχεδόν καθημερινά ανταπόκριση από Νάξο ο ΣΚΑΪ και τώρα την έχει κόψει εντελώς, νούκου, ντιπ, τσεβά που λέμε και στα βλάχικα.

Το οποίον κάτι σημαίνει, γιατί οι Ναξιοί είναι καλοί άνθρωποι, το ξέρω πολύ καλά λόγω φίλων και γνωστών, αλλά είναι και βαμμένοι δεξιοί. Γαλάζιο αίμα ρέει στις φλέβες τους και τον Γλέζο ακόμη δεν μπορούσαν να τον παραδεχτούν γιατί ήταν κουμμούνι. Και για πάρει το όνομά του τοπικό Λύκειο, κόντεψε να σκιστεί το παραπέτασμα!

Για να μη δείχνει, λοιπόν, ο ΣΚΑΪ άλλο Νάξο, μου λέει το γατόνι, πρέπει να πέφτει πολύ χριστοπαναγίδι. Πρέπει να κατεβαίνουν τα καντήλια σωρηδόν και να βουλώνουν οι μανούλες τ’ αυτιά των παιδιών τους γιατί ο μπαμπάς ξερνάει βατράχια.

Κι επειδή η έρευνα δεν κοιμάται ποτέ και πρέπει να διαβάζουμε εφημερίδες για να τα τσεκάρουμε όλα, τον έμαθα τον λόγο πέφτοντας πάνω σε ρεπορτάζ του Πέτρου Κατσάκου στην «Αυγή». Όπου έγραφε, μεταξύ άλλων, ο καλός συνάδελφος ότι το ζωικό κεφάλαιο στο νησί έχει μειωθεί κατά 30.000 αιγοπρόβατα και τουλάχιστον 250 αγελάδες το τελευταίο τετράμηνο λόγω αύξησης του κόστους των ζωοτροφών. Τα σφάξανε τα ζωντανά εν ολίγοις γιατί δεν είχαν να τα ταΐσουν. Ως εκ τούτου, εσύ έξυπνε Αθηναίε είχες αμνοερίφιο σε λογική τιμή το Πάσχα, αλλά τυριά Νάξου στα όνειρά σου μόνο θα τα γευτείς ξανά. Και όχι μόνο Νάξου, φυσικά, γιατί αυτά που συμβαίνουν εκεί συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Από εδώ και πέρα γκούντα κακομοίρη μου, την καλή, την τσίλικη που τρώνε στα ρο-ρο με τα κοντέινερς!

Αλλά σας γράφω για φωτοβολταϊκά στον τίτλο και δεν πρέπει να σας αφήσω απότιστους. Επί του θέματος τοποθετήθηκε η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, τώρα προχτές που έγραψε κι ο Κατσάκος. Και σημείωνε το πρωτοσέλιδό της ότι είναι «πρωταθλήτρια» η Λάρισα στα φωτοβολταϊκά και ότι υπάρχει κάποιου είδους «κόλπο των επενδυτών με το “σπάσιμο” αγροτεμαχίων» και κάποιου είδους μανούρα με την «αδειοδότηση γης υψηλής παραγωγικότητας».

Αυτό τελευταίο ειδικά με έβαλε σε σκέψεις, τώρα που βλέπουμε τις τιμές των τροφίμων να ανεβαίνουν δραματικά, μη σου πω κάθε μέρα. Άμα η «γη υψηλής παραγωγικότητας» μεταμορφωθεί σε αγρό φωτοβολταϊκών, δεν θα είμαστε ως χώρα ευάλωτοι στις κάθε διακυμάνσεις και ματσακονιές των παγκόσμιων αγορών; Όπως με το φυσικό αέριο ένα πράγμα, που βάλαμε τους λιγνίτες στη γωνία (μπράβο στον γίγαντα Χατζηδάκη, δεν ξεχνώ!) και ήρθαν οι λογαριασμοί της ενέργειας και βελάξαμε. Αλλά ξέχασα, έχουν ανέβει εξωφρενικά και τα λιπάσματα και τι στο διάολο να σπείρεις αφού μέσα θα μπεις…

Στο Ελλάντα, τα βλέπει αυτά η κυβέρνηση και συνεχίζει τον ύπνο του δικαίου. Άντε να αλλάζει πλευρό, για να πανηγυρίζει η Λίστα Πέτσα ότι υπάρχει κινητικότητα. Στη Βρετανία, πάλι, βγήκε ο Άντριου Μπέηλυ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και δήλωσε ότι δεν αισθάνεται και πολύ άνετα (έτσι κομψά τα λένε οι Εγγλέζοι!) με τις ελλείψεις που θα προκύψουν στα τρόφιμα και ότι αυτές ακριβώς οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρωτοφανέρωτο πληθωρισμό. Που εκεί είναι στο 7 % κι έχουν κλάσει όλες τις μέντες του κόσμου, ενώ εδώ γράψαμε διψήφιο νούμερο και ο Στουρνάρας ακόμη βρίζει τον Βαρουφάκη. Κι αναρωτιέσαι ύστερα γιατί στα μέρη μας ανθίζει η φαιδρά πορτοκαλέα;