current views are: 20

30 Μαΐου 2022
Δημοσίευση07:56

Πεινάς; Φάε σκουπίδια, είναι θρεπτικά!

Junk food κι άγιος ο Θεός για όλο και περισσότερους Έλληνες…

Δημοσίευση 07:56’

Junk food κι άγιος ο Θεός για όλο και περισσότερους Έλληνες…

Στην εισαγωγή του μνημειώδους βιβλίου του “Generation of swine”, γράφει ο κορυφαίος στιλίστας της δημοσιογραφίας Χάντερ Τόμπσον:
«Ο κόσμος είναι παράξενος. Κάποιοι πλουτίζουν και κάποιοι άλλοι τρώνε σκατά και ψοφάνε»!

Κρατείστε το αυτό μισό λεπτό στο πίσω μέρος της μνήμης σας και πάμε σε κάτι που δήλωσε στο APE-MΠE ο Χάρης Λαλάτσης, ιδρυτής της Ierax Analytix:
«Όταν δύο μπέργκερς κοστίζουν το μισό από ότι μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, τότε καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είναι αναγκαστική. Πολλοί υποστηρίζουν πως οι παχύσαρκοι στην Αμερική δεν είναι οι πλούσιοι αλλά συνήθως αυτοί στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα».

Ξέχνα τους «πολλούς» φίλε, στο επιβεβαιώνω εγώ που έχω πάει Αμερική και δεν έχω σουλατσάρει μόνο στις λεωφόρους του Μανχάταν. Έχω πάει και στα χωριά, στα μπούντογκς που λένε εκεί πέρα, και έχω δε με τα ματάκια μου αυθεντικούς σκουπιδοφάγους. Όχι τίποτα κακομοίρηδες, που βουτάνε στον κάδο μπας και ανακαλύψουν τίποτα αποφάγια, αλλά από το άλλο το είδος που προσπαθεί να κορέσει την πείνα του με πέντε δολάρια. Και το καταφέρνει προσωρινά, για όλα υπάρχουν λύσεις στο Στέητς, πλην όμως οι συνέπειες για την υγεία του είναι ολέθριες και μακροχρόνιες. Τρώνε σκατά και ψοφάνε, που έλεγε κι ο συνάδελφος…

Πάμε όμως πίσω στην Ierax Analytix, που πραγματοποίησε έρευνα πανελλαδική στο διάστημα από 20 έως 26 Μαΐου, σε δείγμα 1.017 ατόμων, η οποία εξέταζε σε ποιο βαθμό η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο εξάμηνο έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες, αυξάνοντας την κατανάλωση πρόχειρου και φθηνού φαγητού.

Τα αποτελέσματα προκαλούν τρόμο! Με αρχή την διαπίστωση ότι η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των περισσότερων ερωτώμενων σε μεγάλο βαθμό (75%). Μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί εντονότερα άτομα άνω των 50 ετών. Πιο αναλυτικά, αυτό μας κάνει ότι ποσοστό 66% των ερωτώμενων, το τελευταίο εξάμηνο αγοράζει λιγότερα τρόφιμα, λόγω της ακρίβειας και αυτή η αλλαγή φαίνεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 50 ετών όπου το ποσοστό είναι 75% τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό των νέων 18-30 ετών είναι 57%.

Και πάμε στο σπλάτερ της υποθέσεως:
«Ποσοστό 32% των ερωτώμενων δήλωσε ότι πλέον ενδιαφέρεται λιγότερο για την ποιότητα των τροφίμων σε σχέση με πριν από έξι μήνες. Ποσοστό 41% των ερωτώμενων δηλώνουν πως καταναλώνουν λιγότερες υγιεινές τροφές σε σχέση με έξι μήνες πριν. Αυτό δείχνει μια μεγάλη απόκλιση από το υγιεινό και φρέσκο φαγητό (λαχανικά, φρούτα). Αντίστοιχα, ποσοστό 16% αγοράζει περισσότερο πρόχειρο φαγητό (junk food) και άρα τρέφεται με περισσότερες κενές θερμίδες σε σχέση με παλαιότερα».

Κι αυτή αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες είναι η φρικώδης εκδοχή του αμέρικαν ντριμ, που έρχεται να εγκατασταθεί βιαίως στις ζωές μας. Τι το θες το φρούτο το ζουμερό, τι το θες το λαχανικό των ζωντανό, τι το θες το κοψιδάκι το καλοαναθρεμμένο; Αυτά είναι για τους ματσωμένους, γι’ αυτούς που κονομάνε, γι’ αυτούς που δεν εξαρτώνται απ’ το μισθό τους ή τη σύνταξή τους. Εσύ θα φας ογδόης κατηγορίας εδέσματα, απ’ αυτά που τα μυρίζουν τα σκυλιά και τους γυρίζουν την πλάτη. Ίσα ίσα για να μην κλατάρεις εντελώς, για να μην σε πάρει ο διάολος, για να μην σε χάσουν από θεατή τα ριάλιτυ και τα βραβεία Μπότση…