current views are: 43

9 Ιουλίου 2022
Δημοσίευση17:23

Airbnb, αυτή η μάστιγα: Ας κάνουμε κάτι πριν να είναι (πολύ) αργά

Δε θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο τα παιδιά μας να αναγκαστούν να δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας και να κατοικούν στην Ελευσίνα, μα προς εκεί βαδίζουμε.

Δημοσίευση 17:23’

Δε θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο τα παιδιά μας να αναγκαστούν να δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας και να κατοικούν στην Ελευσίνα, μα προς εκεί βαδίζουμε.

Βρισκόμαστε στο διόλου σωτήριο έτος 2020, τότε που ένα εργαστήριο, ένα παγκολίνο, οι εξωγήινοι και ο Μπιλ Γκέιτς «κέρασαν» στην ανθρωπότητα τον κορωνοϊό. Τότε που μπήκε φρένο στα πάντα και ζούσαμε απλώς από κεκτημένη ταχύτητα. Εκείνες τις μέρες του πρώτου λουκέτο, έπινα καφέ σε ένα πάρκο (με πλαστικό καλαμάκι) και όλως τυχαίως, συναντώ τη Δ. Και κάπου εδώ πρέπει να σταθούμε, γιατί είχα να μιλήσω μαζί της από τα χρόνια του λυκείου. Με τα λίγα, με τα πολλα, βγήκε συννενόηση: Εγώ στην Καρδίτσα, εκείνη «μεγαλοπιασμένη» στην Αθήνα. Μόνο που όταν τη ρώτησα με τί ασχολείται, κάπου κόλλησε.

«Είμαι συνένοχη στο μεγαλύτερο οικιστικό έγκλημα του 21ου αιώνα», μου απάντησε εμφανώς προβληματισμένη. Long story-short, τσίμπησε ο Κινέζος δύο οικοδομικά τετράγωνα στη Συγγρού, έγινε κάτοχος της περιβόητης golden visa και η Δ. διαχειρίζεται μέρος του πρότζεκτ, με το μηνιάτικο να είναι «δυνατό» τριψήφιο. Ηell yeah, φίλε αναγνώστα, αναφέρομαι στο airbnb. Έρχεται ο τύπος από την άλλη άκρη του κόσμου, ακουμπάει τα φράγκα του εδώ και στέλνει την τιμή των ενοικίων στο Θεό.

Θα μου πεις, τι θες και ασχολείσαι με περσινά ξινά σταφύλια, μα δεν είναι έτσι. Την ώρα που όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως ο Έλληνας δεινοπαθεί και αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και το νοίκι, συνεχώς «ξεφυτρώνουν» νέες εστίες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης. Περπατούσα σήμερα στην Κυψελάρα, που είναι κούκλα και πεντακάθαρη (not), και τι να δω: Την κλάψαμε την μονοκατοικία με την ωραία νερατζιά. Έριξαν τσιμέντο τα αλάνια και μάντεψε, θα γίνει πολυκατοικία airbnb. Αυτό στο λέω για να μη νομίσεις πως ο κατασκευαστικός κλάδος ρίχνει μπετά παντού και πως έρχονται καλύτερες μέρες. Airbnb σε λαϊκές γειτονιές (βλ. Κυψέλη και Εξάρχεια) μεταφράζεται ως σβερκιά με μίσος σε ιδρωμένο σβέρκο. Εκείνη που πονάει και τσούζει ταυτόχρονα.

«Η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή, γι’ αυτό και οι τιμές των ενοικίων είναι στα ύψη», ψιθυρίζει η ορθολογιστική πλευρά του εαυτού μου. Και κάπου εδώ τίθενται δύο ερωτήσεις.

Εμείς τί κάνουμε γι’ αυτό; – Το κράτος τί κάνει γι’ αυτό;

Ο σοφός λαός από το 2016 βγήκε στους δρόμους. Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν στις ΗΠΑ και τρία χρόνια μετά (πάντα με τη σχετική χρονοκαθυστέρηση) ξεσηκώθηκαν και οι Ευρωπαίοι. Σικελία, Βαρκελώνη, Λισαβώνα, Άστερνταμ. Στην Ελλαδάρα, οι μόνοι που σηκώθηκαν από τον καναπέ ήταν οι αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων. Αναρωτιέμαι λοιπόν: Πότε θα διαμαρτυρηθεί ο Αθηνέζος; Όταν η τιμή μιας τρύπας 25 τμ φτάσει τον κατώτατο μισθό; Ή μήπως έτσι θα ξεχωρίσει η πλέμπα από τους γαλαζοαίματους και… όλα καλά; Μήπως κάτι πρέπει να κάνουμε, τώρα που η ιδιοκατοίκηση είναι μακρινό όνειρο, πριν τα παιδιά μας αναγκαστούν να δουλεύουν στο κέντρο της πρωτεύουσας και να κατοικούν στην Ελευσίνα;

Όσο για τον περιβόητο κρατικό παρεμβατισμό, άκουσα προ ολίγων ημέρων τον πρωθυπουργό, από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, να λέει τα εξής:

«Μελετάμε ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχουμε, από τη σημαντική ακίνητη περιουσία του δημοσίου η οποία συχνά παραμένει αναξιοποίητη, ως τα αντικίνητρα τα οποία υπάρχουν σήμερα στην αγορά και τα οποία δεν επιτρέπουν σε κλειστά διαμερίσματα να ανακαινιστούν. Και βέβαια, εξετάζουμε και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, διότι γνωρίζουμε ότι ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, πρώτα από όλα στην Αθήνα, υπάρχει σημαντικό κτιριακό απόθεμα διαμερισμάτων τα οποία σήμερα είναι αναξιοποίητα. Και με ένα έξυπνο πλαίσιο κινήτρων θα μπορούσαν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να μπουν στην αγορά ακινήτων, αποσυμφορώντας με αυτό τον τρόπο τη μεγάλη πίεση η οποία υπάρχει κυρίως στις αυξήσεις των ενοικίων».

Από τη μία, νιώθω πως στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, μα από την άλλη, δύσκολα καταλαβαίνω τί εννοεί ο ποιητής: Παίζει δηλαδή το δημόσιο να έχει στούντιο, γκαρσονιέρες, δυαράκια και ρετιρέ; Kαι αν ναι, πόσα είναι; Πέντε – Δέκα – Πενήντα; Θα λύσουν το πρόβλημα; Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν, γιατί ζητήματα τέτοιου είδους απαιτούν βαθιές τομές.

  • Κατάργηση της golden visa ΧΘΕΣ
  • Επιδότηση ενοικίων για όλους
  • Πλαφόν στον αριθμό των airbnb που θέτει προς ενοικίαση κάθε οικογένεια
  • Κίνητρα στους εργολάβους για την κατασκευή νέων κατοικιών (βλ. φορολογική ελάφρυνση)

Ορίστε, μίνι προεκλογικό πρόγραμμα σας έφτιαξα. Αν θέλετε να το επεκτείνουμε, κάντε μου αναπάντητη. Κλήσεις δεκτές από Πειραιώς, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Όσο για τον πολίτη της χώρας με την τεράστια ακτογραμμή που βλέπει τις διακοπές μόνο με κυάλι, το ερώτημα μένει ίδιο: Πότε επιτέλους θα διαμαρτυρηθείς;