current views are: 26

2 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση09:08

Ενεργειακή Φτώχεια ίσον αρρώστιες και θάνατοι το χειμώνα (μπορείς να το αντέξεις;)

Να περιμένουμε και thermansi pass, μπας και αντέξουμε;

Δημοσίευση 09:08’

Να περιμένουμε και thermansi pass, μπας και αντέξουμε;

Μπορείς να πεις «θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, μαζί θα τον περάσουμε».
Μάλιστα, μπορείς να το πεις, κανείς δεν σε εμποδίζει και μην ξεχνάμε ότι μόλις μπήκαμε στο φθινόπωρο αργεί ακόμη το ψύχος.
Στο Νευροκόπι, βέβαια, θα χρειαστούν θέρμανση σε κάνα δεκαπενθήμερο από τώρα, αλλά εδώ δεν ξέρουμε που είναι οι νησίδες του Έβρου, θα μάθουμε τις ανάγκες των κατοίκων στη Βόρεια Ελλάδα; Δεν μπορούν κι αυτοί να κάνουν λίγο υπομονή, δεν γίνεται να μην τα παίρνουν όλα τοις μετρητοίς; Άντε μην τους στείλουμε τον Οικονόμου να τους βγάλει προδότες και Πουτινάκια!

Εναλλακτικά, μπορούν ν’ αρχίζουν το τραγούδι. Όλο και κάποιος πιτσιρικάς στη γειτονιά θα έχει ακούσει Locomondo, τι τον κουράζει να πάει στον παππού και στη γιαγιά να παίξει στο κινητό το αθάνατο άσμα:
Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα
Κρύο δεν έκανε ποτέ
Έλα απόψε για να νιώσεις
Όπως δεν ένιωσες ποτέ
Και ύστερα σκάει μύτη ο χιονιάς και τ’ αρνάκια παγώνει. Ενίοτε και τους οδηγούς στην Αττική Οδό…

Τα γράφω όλα τα ανωτέρω, γιατί είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι τον χειμώνα που μας έρχεται η Ενεργειακή Φτώχεια δεν θα βαρέσει κάποιο μικρό, ασήμαντο, ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού, αλλά την πλειοψηφία του. Και αν το σκότος μπορείς με κάποιο τρόπο να αντέξεις (υπάρχει και το καντηλάκι, ρε γίδια!), για τη θέρμανση δεν υπάρχουν λύσεις μαγικές. Άλλα λένε οι διαφημίσεις και τα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ των ιστοσελίδων, το γνωρίζω, αλλά ως απόφοιτος Φυσικού με βαθμό οκτώ στη Θερμοδυναμική, μπορώ να σας πληροφορήσω ότι θαύματα γιοκ με την ενέργεια. Δεν είναι σαν το φαϊ, που λες δεν πειράζει δεν θα φάω μπριζόλες που είναι ακριβές, θα φάω μακαρόνια που είναι φτηνά, αλλά και πάλι κάπως θα χορτάσω. Ξεχάστε το…

Και το αποτέλεσμα; Σας το είχα γράψει προ ημερών, παραθέτοντας την ανατριχιαστική δήλωση της υπουργού εμβολίων της Βρετανίας Μάγκυ Θρουπ. Ας την ξαναθυμηθούμε:
«Ναι μας απασχολεί η ενεργειακή φτώχεια και τα προβλήματα στη θέρμανση. Οι πολίτες που δεν θα μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους θα κινδυνεύουν περισσότερο να ασθενήσουν. Ανησυχούμε ότι θα καταγράψουμε σημαντική αύξηση στους θανάτους…»

Το διαβάσατε; Το διαβάσατε και δεν λιποθυμήσατε; Μπράβο σας, χειροκροτώ, αλλά προσδεθείτε γιατί έχω κι άλλα νέα επί του θέματος. Έχω το χθεσινό ρεπορτάζ της Guardian, που επικαλείται μελέτη του UCL Institute of Health Equality (τίτλος «Fuel Poverty, Cold Homes and Health Inequalities in the UK») για να μας πληροφορήσει ότι «Μια ολόκληρη γενιά Βρετανών θα έρθει αντιμέτωπη με την προοπτική μακροχρόνιων ασθενειών, λόγω κρύου και φτώχειας αυτόν τον χειμώνα». Παραθέτοντας στο «εσωτερικό» του άρθρου μια σειρά από αρρώστιες που θα βαρέσουν κατακούτελα τους ταλαίπωρους, τους άφραγκους, τους πληβείους, γιατί τα σπίτια τους δεν θα διαθέτουν καμία θέρμανση. Ιδίως για τα ζόρια που θα τραβήξουν τα παιδιά, διαβάζει κανείς τις δυσοίωνες προβλέψεις του UCL και χάνει το χρώμα του. Όσοι και όσες έχουν διαβάσει Ντίκενς, θα καταλάβουν σε ποιες εποχές γυρνάμε…

Αλλά αυτά είναι φαντάσματα που τρομάζουν τα κορόιδα τους Δυτικούς. Στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, αρκεί μια υπόσχεση ότι θα τον βαδίσουμε χέρι χέρι τον δύσκολο χειμώνα και τίποτε παραπάνω. Ίσως και κάποιο thermansi pass (heating pass, που θα λέγανε και στο Χάρβαρντ) εκεί κατά τα Χριστούγεννα για να πάρει μπρος κάνα δίωρο ο καυστήρας. Στο κάτω κάτω της γραφής ρε φίλε και τον νεογέννητο Χριστούλη, τα χνώτα των τετραπόδων τον ζέσταιναν, δεν τον ζέσταινε το καλοριφέρ!


σχετικα αρθρα