28 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση19:10

Ο Ερντογάν «χτίζει» δεύτερο casus belli για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Η διαχρονική ανοχή από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ενθάρρυνε την Τουρκία να επεκτείνει, λόγω και έργω, το casus belli από το Αιγαίο και τα χωρικά ύδατα, πλέον στην στρατιωτικοποίηση και κυριαρχία των νησιών μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Δημοσίευση 19:10’
cli34k1661927010778

Η διαχρονική ανοχή από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ενθάρρυνε την Τουρκία να επεκτείνει, λόγω και έργω, το casus belli από το Αιγαίο και τα χωρικά ύδατα, πλέον στην στρατιωτικοποίηση και κυριαρχία των νησιών μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Ο Ερντογάν το έχει παρατραβήξει και πραγματικά απορώ τι σημαίνει η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργό από τον ΟΗΕ, «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες». Δηλαδή στη θάλασσα και στο αέρα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ότι θέλουν; Πλέον εδώ δεν μιλάμε για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά για αμφισβήτηση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας μιας χώρας και η Τουρκία απειλεί ευθέως πια την ίδια την ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας.

Το παράδοξο είναι ότι μια χώρα «σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα γειτονική, επειδή θέλει η χώρα αυτή να ασκήσει αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα. Όμως η Τουρκία χτίζει πάνω σε τσαμπουκάδες και εκβιασμούς καθώς  έχει επισήμως κηρύξει ως αφορμή πολέμου (casus belli), εναντίον της Ελλάδας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Και η Ελλάδα αμήχανη έχει σιωπηρά αποδεχθεί το παράδοξο να έχουμε διαφορετικά όρια σε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο.

Τον Απρίλιο του 1975 η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να περιορίσει στα 6 ναυτικά μίλια τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, ταυτίζοντας τα όριά του με αυτά της αιγιαλίτιδας ζώνης. Έκτοτε άρχισε να αμφισβητεί εμπράκτως τον ελληνικό εναέριο χώρο στην έκταση μεταξύ 6 και 10 μιλίων, σποραδικά στην αρχή. Από το 1978 περιέλαβε στον σχεδιασμό των αεροναυτικών ασκήσεών της και τον χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων.

Η λύση για την Ελλάδα ήταν απλή: ταύτιση του ελληνικού εναέριου χώρου με τα χωρικά ύδατα. Κυριαρχικό μας δικαίωμα ήταν και είναι αλλά προφανώς οι «τσαμπουκαδές» περνάνε και δημιουργούν τετελεσμένα όπως στο Κυπριακό. Όπως στα Ίμια και τις γκρίζες ζώνες. Τώρα η Τουρκία χτίζει μεθοδικά μια δεύτερη αιτία πολέμου (casus belli) εναντίον της Ελλάδας αμφισβητώντας την ελληνική ιδιοκτησία στα νησιά του Αιγαίου που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες. Αλλά ας θυμηθούμε, το 1995, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ότι ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζει η UNCLOS, αποτελεί αιτία πολέμου. Μέχρι και σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί στρατηγική έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, μέσω δηλώσεων και συνεχών παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι το 2017, η άσκηση, από την Κυπριακή Δημοκρατία, του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματός της για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία, με εκρηκτικές δηλώσεις, αποστολή ερευνητικού σκάφους, επιβολή ναυτικού αποκλεισμού σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, προωθεί τον τερματισμό του ερευνητικού προγράμματος. Το ίδιο συνεχίζει να πράττει και σήμερα, μάλιστα πέρσι τέτοια εποχή προχώρησε στην παρενόχληση ερευνητικού σκάφους που διεξήγαγε εργασίες μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε περιοχή που ανήκει στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), με τους Τούρκους να ισχυρίζονται ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Το σκάφος Nautical Geo, που πραγματοποιούσε εργασίες για τον αγωγό φυσικού aερίου EastMed σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο EastMed που θα μπορούσε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και την απεξάρτηση της από το Ρωσικό αέριο, «ναυάγησε» η καλύτερα το «βύθισαν» ΗΠΑ και Γερμανία για να μην χαλάσουν το χατίρι του Ερντογάν ή για να αποφύγουν την ένταση στην περιοχή.

Η διαχρονική ανοχή από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ενθάρρυνε την Τουρκία να επεκτείνει, λόγω και έργω, το casus belli από το Αιγαίο και τα χωρικά ύδατα, πλέον στην στρατιωτικοποίηση και κυριαρχία των νησιών μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Το Συμβουλίο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας το είπε ξεκάθαρα: «Παρά τις εκκλήσεις μας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της και εξετάστηκαν όλες οι προκλητικές ενέργειες.  Η Ελλάδα απομακρύνεται από την λογική που έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει νατοϊκές ενέργειες και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα. Τονίστηκε ότι δεν θα διστάσουμε  να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας. Καλούμε σε εκλογίκευση τους κύκλους που παροτρύνουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποίησει τα νησιά τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Ο Ερντογάν «χτίζει» δεύτερο casus belli για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και το επόμενο βήμα, αρπάζοντας μια αφορμή ή με μια προβοκάτσια, να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό ή σε παρεμπόδιση ελληνικού πολεμικού πλοίου που θα κατευθύνεται σε κάποιο από τα Ελληνικά νησιά που έχουν στοχοποιήσει οι Τούρκοι. Το κρίσιμο είναι αν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να το πράξει, όταν αυτός θα κρίνει ότι τον συμφέρει, όπως άλλωστε έκανε η Τουρκία στην Κύπρο και στα Ίμια.

Και το γράφω «ωμά», θα το κάνει αφού προηγηθεί ακόμα μια «κολοτούμπα» εγκαταλείποντας τον Πούτιν; Ή με σύμμαχο τον Πούτιν; Στην πρώτη περίπτωση, οι σύμμαχοι θα μας πουν το γνωστό, βρείτε τα; Στη δεύτερη μιλάμε για μια ανάφλεξη τύπου Ουκρανίας στην περιοχή αλλά και εντός του ΝΑΤΟ με απρόβλεπτες συνέπειες.