current views are: 23

2 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση11:47

Μητροπολίτης Δωδώνης – Σκοταδισμός… δημοσία δαπάνη: Φταις που σε βιάζουν, δολοφονία η άμβλωση

Δημοσίευση 11:47’

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, ο οποίος είπε το πρωί της Παρασκευής μιλώντας για το ζήτημα των αμβλώσεων, σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση». Ο μητροπολίτης είπε ότι τάσσεται κατά των αμβλώσεων, ακόμα και όταν υπάρχει βιασμός. Μάλιστα δε δίστασε να πει ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση. «Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει», είπε. Η αποκρουστική αντίληψη ότι οι γυναίκες που βιάστηκαν το ήθελαν ξεπερνά κάθε όριο και δεν αρκεί καμία ανακοίνωση καταδίκης. Η αδιανόητη αυτή αναφορά του Μητροπολίτη, όπως ήταν φυσικό από τα πρώτα λεπτά, προκάλεσε καταιγισμό αντιδράσεων.

Και μπράβο στην Ιερά Σύνοδο που αποδοκίμασε τέτοιες απόψεις, και το έκανε με ταχύτητα. Αλλά οι σοκαριστικές δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης που παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού έρχονται σε μια στιγμή που η Εκκλησία της Ελλάδος επιλέγει να διακηρύξει την κάθετη αντίθεσή της στις αμβλώσεις. Αυτό αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ανακοινώνοντας ότι στις εκκλησίες της χώρας θα αναγνωσθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται το Γενέθλιο της Θεοτόκου, κήρυγμα κατά των αμβλώσεων.

Προσέξτε αυτή η απόφαση, «ελήφθη με στόχο την προστασία του παιδιού και για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα» αλλά πως «η εκούσια έκτρωση είναι φόνος». Είναι λοιπόν προφανές πως το ζήτημα των αμβλώσεων που προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, θα επανέλθει στη χώρα μας. Για μάλιστα, «Η Ιερά Σύνοδος λαβούσα υπ’ όψη της τα εσχάτως ανακύψαντα επί του θέματος των εκτρώσεων και βασιζομένη επί της αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού εκφράζει την θεολογικήν αυτής θέσιν περί του εμβρύου ως πλήρους και ακεραίου ανθρώπου από της στιγμής της συλλήψεώς του γι’ αυτό και θεωρεί την εκουσία έκτρωση ως φόνο και δεν την αποδέχεται» είχε ανακοινώσει η ΔΙΣ τον Φεβρουάριο του 2020. Όταν είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις με την καμπάνια παραπληροφόρησης κατά των αμβλώσεων στο μετρό, η Εκκλησία συνεχίζει αντιεπιστημονικά και επιμένει πως θεωρεί το έμβρυο «πλήρη άνθρωπο» από την στιγμή της σύλληψης, θεωρώντας «την εκούσια έκτρωση ως φόνο» που δεν αποδέχεται. Καλά δεν συζητώ για την μπούρδα ότι συμβάλει στο δημογραφικό πρόβλημα.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι δεν είναι απλώς μια άποψη ενός δόγματος ή της επικρατούσας θρησκείας που μπορούμε να καταδικάσουμε ή να συμφωνήσουμε αλλά οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας στην Ελλάδα και τον ρόλο που έχει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Και αντιλαμβάνομαι ότι η εκκλησία δεν μπορεί, και κανείς δεν επιθυμεί να παρέμβει στο δόγμα της και στις απόψεις της, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να διασφαλίζει για το, «τα Καίσαρος Καίσαρι, και τα του Θεού τω Θεώ». Και στην τελική δεν μπορεί ο σκοταδισμός να είναι δημοσία δαπάνη, να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος κάποιον που του λέει: Φταις που σε βιάζουν και ότι είναι δολοφονία η άμβλωση! Ναι, δεν θέλω να πληρώνω και να χορηγώ τον σκοταδισμό από όπου και αν προέρχεται…


σχετικα αρθρα