ΒΙΒΛΙΟ

Ο Νίκος Κακαδιάρης για τη ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο

Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2015, 13:16 / Ανανεώθηκε 24 Μαρτίου 2015, 13:16
Ο Νίκος Κακαδιάρης για τη ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ζωγράφος παρουσιάζει το βιβλίο του «Σφετεριστές και Τέχνη, η ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο» την Τρίτη 31 Μαρτίου.

Ο ζωγράφος παρουσιάζει το βιβλίο του «Σφετεριστές και Τέχνη, η ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο» την Τρίτη 31 Μαρτίου.

Η λεγόμενη και «μακεδονική αναγέννηση» δεν είναι η πλέον δημοφιλής εποχή στην ιστορία της τέχνης και των γραμμάτων ανάμεσα στους σύγχρονους έλληνες μελετητές. Παρότι, η εποχή συμπίπτει με μια από τις λαμπρότερες περιόδους της βυζαντινής αυτοκρατορίας –η μακεδονική δυναστεία η οποία κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο εκείνη την εποχή διευρύνει τα σύνορα της αυτοκρατορίας μετά από χρόνια συρρίκνωσης και αποκαθιστά το κύρος της- και το πολιτιστικό αποτύπωμά της γίνεται φανερό στην τέχνη της ιταλικής αναγέννησης, η σημασία της παραγνωρίζεται στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Κακαδιάρης είναι γνωστός ζωγράφος με ποιητικές ανησυχίες –έχει δημοσιεύσει την ποιητική συλλογή «Τοπία της μνήμης» (Εκδόσεις των Φίλων)- και σημαντικό έργο το οποίο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις σε πολλές ελληνικές γκαλερί. Όμως, παράλληλα με την καλλιτεχνική δημιουργία, ο ζωγράφος ασχολείται με την ιστορία της τέχνης, και δη της βυζαντινής, με σημείο αιχμής την τέχνη του 10ου αιώνα. Αποτέλεσμα αυτών των μελετών του είναι το έργο «Σφετεριστές και Τέχνη, η ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο» που κυκλοφόρησε το 2013 από τις Εκδόσεις των Φίλων.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν την Τρίτη 31 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα ο Νίκος Κακαδιάρης, ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης και ο συγγραφέας Σπύρος Κουτρούλης στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, πλ. Συντάγματος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr