ΒΙΒΛΙΟ

«Ζωή μεθόρια» από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη

Δημοσίευση 8 Μαΐου 2015, 14:29 / Ανανεώθηκε 11 Μαΐου 2015, 11:44
«Ζωή μεθόρια» από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη
Facebook Twitter Whatsapp

 

Το τελευταίο έργο του συγγραφέα είναι ένα μυθιστόρημα δρόμου που εκτυλίσσεται με φόντο τη βόρεια Ελλάδα της δεκαετίας του ’80.

Το τελευταίο έργο του συγγραφέα είναι ένα μυθιστόρημα δρόμου που εκτυλίσσεται με φόντο τη βόρεια Ελλάδα της δεκαετίας του ’80.

«Όµως ήµασταν µια γενιά –τώρα που τα ξανασκέφτοµαι µπορώ και να το γενικεύω– που λατρέψαµε τη θεωρία, δεν ήµασταν πολλοί αλλά έστω, εκείνοι, όσοι σπουδάσαµε µετά τη χούντα, θέλαµε να ενσταλάξουµε µέσα µας και στον περίγυρό µας περισσότερες ιδέες και ελευθερίες. Να γιατί, κορίτσι πράµα, αγαπούσα τα «αγόρια µου», τους φαντάρους, τις πόρνες στο Βαρδάρι που πηγαίναµε να τις δούµε να καιροφυλακτούν στα στενά τις νύχτες, να γιατί είχαµε αναγάγει σε θεωρία τον έρωτα και πολλές φορές τον εξασκούσαµε αµήχανα.

                                                                                                                                                   (από το σηµειωµατάριο της Ζωής)

 

Ποια είναι όμως η Ζωή; Κατά τον «εφευρέτη» της Θεόδωρο Γεωργιάδη, συγγραφέα πλείστων όσων μυθιστορημάτων εκ των οποίων το πιο γνωστό είναι το «Παρτάλι», η νεαρή ηρωίδα του είναι μια νεαρή απόφοιτος πανεπιστημίου από τη Θεσσαλονίκη που διορίζεται καθηγήτρια στη Θράκη. Ερχόμενη στην παραμεθόριο κουβαλάει μαζί της την ορμή της φοιτητικής ζωής, διαποτισμένη από το πνεύμα της μεταπολίτευσης, τη μαχητικότητά της αλλά και τις προσωπικές δεισιδαιμονίες της και τον έρωτά της για έναν νεαρό καπετάνιο που την κρατάει ξάγρυπνη τις νύχτες.

Ο Γρηγοριάδης, του οποίου σχεδόν όλα τα έργα διαδραματίζονται στη βόρειο Ελλάδα, γνωρίζει την ηρωίδα του μέσα-έξω –τη ζωή της την έζησε πρώτα ο ίδιος φοιτητής στη Θεσσαλονίκη στα μέσα του ‘70 και μετά πρωτοδιορισμένος καθηγητής αγγλικών στο Τριεθνές του Έβρου και στη Ξάνθη. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιωματικό µυθιστόρηµα δρόµου, γεµάτο µουσικές, τοπία και προσωπικές αναζητήσεις, ένα βιβλίο για τη γενιά που ενηλικιώθηκε στα πρώτα χρόνια της µεταπολίτευσης και πορεύτηκε µέσα από τις µεταµορφώσεις που συντελέστηκαν στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ζωή μεθόρια», Θεόδωρος Γρηγοριάδης, εκδ. Πατάκη

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr