ΒΙΒΛΙΟ

«Τριημερία και άλλα διηγήματα» από τον Πέτρο Μάρκαρη

Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2015, 16:09 / Ανανεώθηκε 12 Ιουνίου 2015, 16:00
«Τριημερία και άλλα διηγήματα» από τον Πέτρο Μάρκαρη
Facebook Twitter Whatsapp

Είκοσι χρόνια μετά από την έκδοση του «Νυχτερινού Δελτίου» ο συγγραφέας μάς φιλοδωρεί με δύο ακόμα ιστορίες με ήρωα τον αστυνόμο Χαρίτο.

Είκοσι χρόνια μετά από την έκδοση του «Νυχτερινού Δελτίου» ο συγγραφέας μάς φιλοδωρεί με δύο ακόμα ιστορίες με ήρωα τον αστυνόμο Χαρίτο.

Το τελευταίο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη, θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή, σεναριογράφου και γεννήτορα του αστυνόμου Χαρίτου, ενδέχεται να απογοητεύσει κάποιους από τους φανατικούς αναγνώστες του. Κι αυτό όχι γιατί υπολείπεται των προηγούμενων από άποψη έμπνευσης, πολυπλοκότητας ή δράσης. Εκεί κινούμεθα σε γνώριμα μονοπάτια.

Το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη του Χαρίτου. Ο αστυνόμος εμφανίζεται μόνο σε δύο από τα διηγήματα του βιβλίου, με το σταγονόμετρο δηλαδή, αν λάβει κανείς υπόψη την τεράστια απήχησή του. Τα υπόλοιπα διηγήματα κατοικούνται από ήρωες πρωτοεμφανιζόμενους, λιγότερο άμεσα αναγνωρίσιμους.

Και σα να μην έφτανε η μικρή αυτή «απιστία», και οι τόποι όπου διαδραματίζονται οι ιστορίες διαφοροποιούνται: ο συγγραφέας ακολουθεί τα ίχνη της έμπνευσης σε Τουρκία και Γερμανία, οσφραινόμενος το κοινωνικό κλίμα και διαπιστώνοντας για άλλη μία φορά πως το μικρόβιο το οποίο κατατρώει το σώμα της Ευρώπης δεν είναι άλλο από τον ρατσισμό. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την δυνατότητα της αστυνομικής λογοτεχνίας να μεταλλάσσεται και να απηχεί τα δεδομένα και τους προβληματισμούς κάθε εποχής.

Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο:

Στο Αστυνομικό Τμήμα του Ταρλάμπασι, όπου ήταν διοικητής ο Μετίν, γινόταν χαμός. ''Αλί απ' τον τεμπέλη, άμα τον πιάσει προκοπή'' σκέφτηκε ο Βασίλης. ''Συνήθως, τον πιάνει κατόπιν εορτής''. Ζήτησε από έναν αστυφύλακα τον κομισέρ Μετίν και εκείνος του έδειξε μια πόρτα στο βάθος του διαδρόμου. Βρήκε τον Μετίν να τα ψέλνει σε έναν υφιστάμενό του. Μόλις είδε τον Βασίλη, προσπάθησε να καταπιεί την έκπληξη του και έδιωξε μ'ένα απότομο νεύμα τον αστυφύλακα. ''Σε καλό, τι γυρεύεις εσύ εδώ;'' ρώτησε τον Βασίλη. ''Συμβαίνει τίποτα;'' Ο Βασίλης πήρε το κακομοίρικο ύφος του. ''Σ'εμένα συμβαίνει πάντα κάτι παραπάνω απ' ό,τι συμβαίνει σε όλους τους άλλους''.

Ενδιαφέρον παραλειπόμενο: Το τελευταίο διήγημα του βιβλίου, «Poems n’ crimes» διαδραματίζεται στο art bar των εκδόσεων Γαβριηλίδης, του εκδοτικού οίκου που αντιπροσωπεύει τον συγγραφέα, στην οδό Αγίας Ειρήνης 17.

«Τριημερία και άλλα διηγήματα», Πέτρος Μάρκαρης, εκδ. Γαβριηλίδης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr