ΒΙΒΛΙΟ

«Το φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ» του Γκαϊτό Γκαζντάνοφ

Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2015, 14:01 / Ανανεώθηκε 16 Ιουνίου 2015, 14:47
«Το φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ» του Γκαϊτό Γκαζντάνοφ
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα από τα πιο γοητευτικά και σημαντικά βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος την άνοιξη είναι έργο ενός ρώσου εμιγκρέ συγγραφέα του ’50 και κυκλοφορεί στα ελληνικά τον νεοσύστατο εκδοτικό οίκο Αντίποδες.

Ένα από τα πιο γοητευτικά και σημαντικά βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος την άνοιξη είναι έργο ενός ρώσου εμιγκρέ συγγραφέα του ’50 και κυκλοφορεί στα ελληνικά τον νεοσύστατο εκδοτικό οίκο Αντίποδες.

Ο Γκαϊτό Γκαζντάνοφ δεν στάθηκε τυχερός στη διάρκεια της ζωής του. Το έργο του παρέμεινε άγνωστο στην πατρίδα του Ρωσία για δεκαετίες. Μόνο μετά την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος μπόρεσαν οι συμπατριώτες του να ξεφυλλίσουν τα έργα του. Ο λόγος; Ο Γκαζντάνοφ πολέμησε στο πλευρό των αντεπαναστατικών δυνάμεων πριν εγκατασταθεί στο Παρίσι όπου βρήκε καταφύγιο μαζί με πολλούς ακόμα ομοϊδεάτες του.

Η ζωή του Γκαζντάνοφ στο Παρίσι δεν ήταν εύκολη. Για να επιζήσει έκανε δουλειές του ποδαριού ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε δραστήρια στην πνευματική ζωή της κοινότητας των ρώσων εμιγκρέδων. Ανάμεσα στις «ανακαλύψεις» του ήταν και ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, του οποίου υπήρξε πάντα ένθερμος θαυμαστής και φίλος.

Το «Φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο μπορεί κανείς –δεν είναι απαραίτητο- να αναγνωρίσει επιρροές από τον Ναμπόκοφ αλλά και τον Έντγκαρ Άλαν Πόε. Η δράση του εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις, όσοι και οι κεντρικοί ήρωες. Στο πρώτο μέρος ένας όχι και τόσο νεαρός άντρας βασανίζεται από ενοχές για την δολοφονία που διέπραξε στη διάρκεια του πολέμου στη Ρωσία ενός άγνωστού του έφιππου που τον καταδίωκε. Ο άντρας είναι Ρώσος και κατοικεί στο Παρίσι όπως ακριβώς και ο συγγραφέας.  Όμως, ξαφνικά πέφτει στα χέρια του ένα βιβλίο το οποίο περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία από την πλευρά του καβαλάρη και ολόκληρη η ζωή του ανατρέπεται.

Τη συνέχεια δεν θα σας την αποκαλύψουμε. Όμως, σημασία έχει ότι το μυθιστόρημα, το οποίο καταλαμβάνει μόνο 190 σελίδες, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα στα βιβλιοπωλεία.  Πυκνογραμμένο, με την πατίνα του νουάρ αλλά χωρίς τα κλισέ που χαρακτηρίζουν το είδος, το βιβλίο του Γκαζντάνοφ είναι από εκείνα που οφείλει κανείς στον εαυτό του να διαβάσει αυτό το καλοκαίρι.

«Το φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ», Γκαϊτό Γκαζντάνοφ, εκδόσεις Αντίποδες.  

 

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr