ΒΙΒΛΙΟ

«Μόνο το αρνί» της Βασιλικής Πέτσα

Δημοσίευση 3 Οκτωβρίου 2015, 08:01 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2015, 19:56
«Μόνο το αρνί» της Βασιλικής Πέτσα
Facebook Twitter Whatsapp

Μια συλλογή τεσσάρων διηγημάτων που διαδραματίζονται στη θεσσαλική επαρχία από τη δεκαετία του ‘40 έως τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Μια συλλογή τεσσάρων διηγημάτων που διαδραματίζονται στη θεσσαλική επαρχία από τη δεκαετία του ‘40 έως τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ήσαν κάποτε αληθινά; Τα πρόσωπα, τα γεγονότα, οι τόποι  που γνώρισαν οι γονείς μας και άλλοι πιο παλιοί από αυτούς; Όλα αυτά που ζουν στις μνήμες μας σαν παραμύθια ή σαν μουσικές που αποστηθίσαμε χωρίς ποτέ να μπορέσουμε να ελέγξουμε την αλήθεια τους;

Η συγγραφέας και πανεπιστημιακή καθηγήτρια Βασιλική Πέτσα απαντά καταφατικά. Υπάρχουν, διότι υπάρχουν στο μυαλό μας. Ένα κολάζ από πραγματικές ιστορίες που η φαντασία του καθενός συμπλήρωσε κατά το δοκούν, λέξεις που έχουν προ πολλού αποσυρθεί από το καθημερινό μας λεξιλόγιο, αισθήματα και εντυπώσεις.

Στη συλλογή διηγημάτων «Πρώτα το αρνί» η συγγραφέας προσεγγίζει με τρυφερότητα και ευαισθησία τον κόσμο της θεσσαλικής επαρχίας το διάστημα από τη δεκαετία του ’40 έως τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Σταχυολογώντας από τις προσωπικές αναμνήσεις της, αναμνήσεις από δεύτερο χέρι οι περισσότερες, ζωντανεύει έναν κόσμο μεταξύ ιστορικής πραγματικότητας και προσωπικής μυθολογίας. Με το μάτι στραμμένο πάντα στα μικρά, στις χειρονομίες και στις λεπτομέρειες που γαργαλάνε τη μνήμη και αναδεικνύουν το αφανές.

Ήρωες της Πέτσα είναι άνθρωποι του περιθωρίου, πάνω στους οποίους αντανακλώνται οι αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον, οι ρήξεις και οι ασυνέχειες που σφράγισαν τη ζωή στην περιφέρεια τις κρίσιμες αυτές δεκαετίες.

Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή σας από μια συγγραφέα που προσανατολίζεται στην μικρή φόρμα (νουβέλα-διήγημα) και εξελίσσεται διαρκώς.

«Μόνο το αρνί», Βασιλική Πέτσα, εκδ. Πόλις.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr