ΒΙΒΛΙΟ

Ο Ζωγράφειος Αγών αναβιώνει: Πιάστε χαρτί και μολύβι

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2015, 12:23 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2015, 12:23
Ο Ζωγράφειος Αγών αναβιώνει: Πιάστε χαρτί και μολύβι
Facebook Twitter Whatsapp

Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως και τα Εκπαιδευτήρια  Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης οργανώνουν διαγωνισμό διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική»

Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως και τα Εκπαιδευτήρια  Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης οργανώνουν διαγωνισμό διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική»

Ο Ζωγράφειος Αγών θεσμοθετήθηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως στα τέλη του 19ου αιώνα για τη βράβευση εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού». Με τη «γενναία» χορηγία του αγωνοθέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφο, μεγάλου ευεργέτη του συλλόγου, ο θεσμός διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια πριν πέσει και αυτός θύμα των ιστορικών εξελίξεων. Οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο μπορούν να βρουν  δείγμα των βραβευθέντων έργων στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Φέτος, ο θεσμός αναβιώνει με πρωτοβουλία του Ζωγράφειου Λύκειου Κωνσταντινουπόλεως και των Εκπαιδευτηρίων  Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς  Μαθητικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και να γίνει το εφαλτήριο για να έρθουμε σε επαφή με τα ζώντα μνημεία της ιστορίας μας.

Εξού και το θέμα του φετινού διαγωνισμού «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική».

Όροι συμμετοχής:

    1. Ο διαγωνισμός είναι ελεύθερος για όλους όσοι θέλουν να λάβουν μέρος και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

    2. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μπορούν να αποστείλουν μέχρι τις                               31 Ιανουαρίου 2016 το κείμενό τους, σε 5 αντίτυπα, στην ελληνική γλώσσα στη διεύθυνση:

ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΣ ΑΓΩΝ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

12 χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

Τ.Θ. 60151, 570 00, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: ahasioti@mandoulides.edu.gr  

    3. Η έκταση του διηγήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 22.000 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των κενών (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12, με  περιθώριο 2,5 και σε διάστιχο 1,5).

    4. Το κείμενο θα υπογράφεται με ψευδώνυμο.

    5. Σε ξεχωριστό κλειστό φάκελο θα αποστέλλεται το ψευδώνυμο, το πραγματικό ονοματεπώνυμο του συγγραφέα, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

    8. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένους συγγραφείς και εξέχουσες προσωπικότητες της λογοτεχνίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας, καθώς και από τοπικούς παράγοντες. Πρόεδρος της Επιτροπής  είναι η κ. Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

    9. Η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τα τρία καλύτερα διηγήματα.

  10. Κυριότερα κριτήρια επιλογής είναι η:

H πρωτοτυπία  της ιστορίας (π.χ. δεν πρέπει να είναι ένας απλός τουριστικός οδηγός)
Οι αφηγηματικές ικανότητες
H τέχνη του συγγραφέα, ώστε το κείμενό του να αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη του.

11. Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό θα προσκληθούν στην Κωνσταντινούπολη (με τα έξοδα καλυμμένα) κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου.

12. Τα 3 βραβεία (1ο, 2ο και 3ο Βραβείο) θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο 2016 και θα απονεμηθούν στην τελετή λήξης του Συνεδρίου. Το 1ο Βραβείο  θα συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ.

13. Το βραβευμένο κείμενο θα δημοσιευθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου και σε έντυπα μέσα. Οι υποψήφιοι δεσμεύονται να μην απαιτήσουν συγγραφικά δικαιώματα για τη δημοσίευση των κειμένων τους που σχετίζονται με τον διαγωνισμό.

14.  Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής. Οι αποφάσεις των μελών της κριτικής Επιτροπής είναι αμετάκλητες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Άσπα Χασιώτη στη διεύθυνση ahasioti@mandoulides.edu.gr ή να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.mandoulides.edu.gr/za και https://www.facebook.com/Zographeio_Lykeio .

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr